Marit Mjøen Solem i Findmy begynte med sporing av sauer. Nå brukes bjellene i løveområdene i Kenya

Marit Mjøen Solem fant opp elektroniske bjeller til norske sauer. Nå skal Findmy-bjellene overvåke kenyansk storfe som trues av løver.

SATSER I ØST-AFRIKA: – Vi er blitt enige om å prøve oss i fem land, der Kenya er ett, sier Marit Mjøen Solem, daglig leder i Findmy. Til høyre storfesjef Richard van Aardt i Ol Pejeta Conservancy. Foto: Findmy
Teknologi

NAIROBI, KENYA: – Foreløpig skal vi levere ti bjeller. Drømmen er at vi om noen år kan få et kontor i Kenya med folk på bakken som følger opp eksporten vår og skaffer nye kunder, sier Marit Mjøen Solem, norsk sauebonde og daglig leder og gründer i Findmy, som lager elektroniske bjeller til dyr på utmarksbeite.

Hun startet firmaet i 2012 sammen med familien. Bakgrunnen var at hun ville finne sauene som ikke var kommet tilbake fra beite på fjellet.

Dyrene blir for eksempel tatt av rovdyr, de kan komme ut for ulykker eller bli syke.

Siden har beite-tech-selskapet solgt rundt 40.000 elektroniske bjeller.

Sporer beitedyr med GPS

Via en app gir bjellen full oversikt over dyrene på utmarksbeite. Siden bjellen er satellittbasert og rapporterer GPS-posisjon, skal den fungere hvor som helst, også i områder uten mobildekning.

Gjennom appen kan eieren få varsel hvis dyrene beveger seg utenfor et forhåndsdefinert område, eller hvis dyret ikke har beveget seg på en stund, for eksempel på grunn av skade.

– E-bjellene henter ned sin GPS-posisjon for så å sende denne til vår server ved hjelp av satellitteknologi, sier Mjøen Solem.

Selskapet holder til på Kvikne, 12 mil sør for Trondheim. I tillegg til Marit Mjøen Solem jobber ektemannen Arnstein Solem og broren Halvor Mjøen på heltid med Findmy, mens faren Kåre Mjøen er styreleder. I tillegg kommer ytterligere fem ansatte.

Sebra, sjiraff og neshorn

Kontrakten i Kenya er på kommersielle vilkår, og motparten heter Ol Pejeta Conservancy. Foretaket driver reiselivsvirksomhet og storfe på kommersiell basis innenfor et bestemt område, og bruker overskuddet på tjenester til innbyggerne i området.

På området finnes både neshorn, sebraer, sjiraffer og løver, i tillegg til rundt 7.500 storfe.

Avtalen er på rundt 23.000 kroner, og kom i stand ved at Findmy var med på en forstudietur i regi av Innovasjon Norge i november.

IKKE BARE GØY: Avtalen er på rundt 23.000 kroner, og kom i stand ved at Findmy var med på en forstudietur i regi av Innovasjon Norge i november. Foto: Innovasjon Norge

– Foreløpig er kontrakten liten, men håpet er at det skal bli starten på noe større, sier Mjøen Solem.

Norske og afrikanske bønder står overfor flere felles problemer
Marit Mjøen Solem, Findmy

– Vi hadde besøk av flere leverandører av lignende materiell. Vi valgte Findmy på grunn av tilbudet deres om oppfølging av produktet. Det er håpløst hvis vi skal skype med noen i USA når det oppstår problemer, sier Richard van Aardt, storfesjef i Ol Pejeta Conservancy.

2015: Satset kun i Norge

Avtalen er ikke den første eksporten Findmy har hatt. Selskapet har sporet både kameler i Saudi-bukten, storfe i Brasil og en og annen elefant.

– I 2015 besluttet vi å kutte ut alle andre prosjekter. I stedet skulle vi satse og bli best på beitedyr i Norge, sier hun.

Fem år senere har Findmy brukt rundt seks millioner kroner på å lage en annengenerasjons bjelle med andre typer batterier, som skal gi kunden lavere oppstartskostnader.

Nå er også Mjøen Solem og resten av bedriften klar for å vende blikket utover igjen.

– Vi er blitt enige om å prøve oss i fem land, der Kenya er ett. I tillegg ser vi potensial i Finland og Frankrike, blant annet, sier hun.

– Hvorfor Kenya?

– Dels handler det om tilfeldigheter og dels om vårt eget engasjement. Jeg ser at teknologien kan hjelpe andre, og det har jeg lyst til å følge opp, særlig når dette også har et kommersielt potensial.

– Selv om man kanskje ikke ser parallellen umiddelbart, står norske og afrikanske bønder overfor flere felles problemer, sier hun.

Rovdyrfare for dyr på beite, vanskelig terreng og dårlig mobildekning er noen av de felles problemene, påpeker hun.

Så langt er Findmy blitt finansiert utelukkende av familiens egne sparepenger og tilskudd fra Innovasjon Norge. Til tross for flere forespørsler, har de ikke eksterne investorer på eiersiden. De har vært redde for å miste kontrollen over selskapet.

– Hvor lenge tenker dere å fortsette med det?

– Det er vanskelig å svare konkret på. Skal vi inn i fem til ti land, bør vi antagelig ha med en ekstern investor, men dette har vi ikke avklart.

Findmy

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter1413,6
Driftsresultat-−2,1
Resultat før skatt-−2,5
Årsresultat-−1,7
Eiere: Familien.

I 2018 hadde selskapet et resultat på minus 2,5 millioner kroner før skatt. Regnskapet for 2019 er ikke ferdig, men ifølge Mjøen Solem vil det være negativt på grunn av utviklingskostnader.

Tøffere konkurranse

Den første uken i februar skrev nettavisen Shifter at konkurransen i beite-tech-markedet hardner til.

I Batnfjordsøra på Nordmøre har NoFence utviklet virtuelle gjerder som skal passe på geiter. De rigger seg for internasjonalisering og et mulig «distriktskontor» i London.

Smartbjella fra Snåsa er en tredje aktør, som har fått 4,5 millioner fra Innovasjon Norge og hentet 2 millioner kroner i en folkeinvesteringskampanje på Folkeinvest.

– Hvor bekymret er du for konkurransen?

– Det er bare bra med konkurranse, for det skjerper oss. Det hadde vært lettvint å ha monopol, men det gagner ikke kunden. Vi bruker litt ulik teknologi, og det største problemet er at altfor få dyr er sporet elektronisk slik det er i dag, sier hun.

Marit Mjøen Solem
Arnstein Solem
Halvor Mjøen
Kåre Mjøen
findmysheep
findmy
kenya
Nyheter
Teknologi
Landbruk