Squarehead Technology har tredoblet omsetningen siden 2016

Oslo-baserte Squarehead Technology har levert til det amerikanske militæret siden 2017. På tre år er omsetningen tredoblet.

LEVERER MIKROFONPAKKER: – Systemet vårt leverer en geolokasjon basert på hvor vi mener dronen befinner seg, sier Stig Nyvold, daglig leder i Squarehead Technology. Foto: Anders Horntvedt

– Vi er veldig spennende plassert. Vi tror vi har produktet som kreves, og at vi er riktig rigget for vekst, sier Stig Nyvold (57), daglig leder i Squarehead Technology.

Ved flere tilfeller har droner forstyrret flytrafikken. I desember 2018 skapte droner kaos ved Gatwick lufthavn utenfor London i tre drager i strekk. Gatwick er en av Storbritannias travleste flyplasser.

TRUET AV FORSTYRRELSER: I desember 2018 skapte droner kaos ved Gatwick lufthavn utenfor London. Foto: NTB Scanpix

I løpet av 2019 måtte lufthavnene i både Bodø og Stavanger stenge på grunn av dronetrafikken.

Et norsk firma i et kontorbygg i Nydalen i Oslo sitter muligens med en nøkkel til å bli kvitt droneplagen. I hvert fall er produktet Squarehead Technology tilbyr, solid nok til at selskapet har fått napp hos det amerikanske forsvaret.

Deretter begynte det møysommelige arbeidet med å nøste opp i kontakter og skaffe oss et nettverk
Stig Nyvold, Squarehead Technology

Selger mikrofonpakker

– Vi har levert til det amerikanske forsvaret siden 2017, sier Nyvold.

Squarehead Technology har utviklet et såkalt mikrofon-array som består av mange hundre mikrofonelementer. Disse jobber sammen og prosesserer lyden ved hjelp av avanserte algoritmer og maskinlæring.

JAKTES PÅ MED LYD: Squarehead Technology lokaliserer dronene gjennom mikrofonpakker som består av flere hundre elementer. Foto: NTB Scanpix

– Deretter er det opp til kundene eller systemintegratører å avgjøre hvordan de skal bruke informasjonen videre inn i sine totalløsninger.

– Systemet vårt leverer en retningsindikator basert på hvor vi mener dronen befinner seg. Den informasjonen blir sendt til andre systemer som kan utfører selve dronebekjempelsen, sier Nyvold.

Radiojammere, nett som skytes ut samt kuler og krutt er tre vanlige måter å stanse dronene på.

– Trusselen fra droner kan ikke løses med ett enkelt system. Da trengs det system av systemer, det vil si flere sensorer med ulike egenskaper som tilsammen løser problemet. Vi er en slik type sensor som fyller ett behov, presiserer Nyvold.

– Hva koster et system fra dere?

– Systemene er komplekse, og koster gjerne fra en halv million og oppover. Pr. i dag er det myndigheter som sitter med nasjonalt ansvar for dronebekjempelse, og som derfor viser den største interessen, svarer han.

Milliardmarked pr. år

– Interessen for dronebekjempelse har eksplodert fordi mange har sett behovet for å kunne forsvare seg mot skadelig dronebruk. Verdensmarkedet for dronebekjempelse var på 1,2 milliarder dollar i fjor, og av dette sto det amerikanske forsvaret alene for 900 millioner dollar, sier Nyvold.

Tallene kommer fra DroneII, som samler inn data og lager statistikk om dronebransjen.

Squarehead har vært med på rundt 20 tester som er delvis sponset av det amerikanske forsvaret. Selskapet kom første gang i kontakt med amerikanerne på messen AUVSI i Atlanta i mai 2015.

– Deretter begynte det møysommelige arbeidet med å nøste opp i kontakter og skaffe oss et nettverk. Det viktigste var å skaffe seg innpass på disse testene i regi av forsvaret og vise frem utstyret i ulike virkelighetsnære omgivelser.

Inntil videre blir utstyret produsert i kontorene i Nydalen, og i disse dager forhandler bedriften med norske elektronikkprodusenter om outsourcing av serieproduksjonen.

Milliardærer som eiere

På eiersiden finner vi flere pengesterke investorer.

* Største aksjonær er Torkap AS, som er Steen-familiens holdingselskap. Daglig leder i Torkap er Bertrand Marius Steen, som tidligere var konsernsjef i Bertel O. Steen. Styreleder i Torkap er Tore Steen, som tidsskriftet Kapital har rangert som Norges 149. rikeste person med 2 milliarder kroner i formue.

INVESTOR: Tore Steen. Foto: Eivind Yggeseth

* TV 2-gruppen.

* Haakon Bryhni. I 1998 var han medgründer av teknologibedriften Advanced Communication Technology, som i 2000 ble solgt til Birdstep Technology. Birdstep var fra 2002 til 2016 notert på Oslo Børs.

INVESTOR: Haakon Bryhni. Foto: Simula Research Laboratory

* Ubon Partners, som ble startet av wonderboy-trioen og de tidligere McKinsey-konsulentene Fredrik Halvorsen, Odd Johnny Winge og Geir Langfeldt Olsen. Etter å ha solgt to videokonferanseselskaper satt trioen igjen med rundt en milliard kroner hver.

INVESTOR: Fredrik Halvorsen i Ubon Partners. Foto: Eivind Yggeseth

Tredobling siden 2016

Squarehead har mer enn tredoblet inntektene siden 2016, og har tjent penger de seneste tre årene. For tiden har bedriften 44 ansatte, og den regner med å ansette flere løpende.

Squarehead Technology

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter8260,8
Driftsresultat-6,3
Resultat før skatt136,3
Årsresultat-5,3

Eiere: Torkap AS/Steen-familien (12,3 %), Tore Engebretsen (10,1 %), Haakon Bryhni (7,4 %).

– Slik det ser ut nå, vil vi bygge sten på sten og vokse organisk. Når vi snakker om så store markeder som vi gjør, må man bare anta at noen ønsker å banke på døren for å kjøpe oss opp, men det spørsmålet får vi ta når det dukker opp, sier Nyvold.

– Hva kan ødelegge for dere nå?

– Vi er en liten aktør. Riktignok har vi bevist at vi kan lokalisere droner ved hjelp av akustikk, men det kan fort komme en stor aktør som ønsker å ta over dette markedet, sier han.