40.000 kroner i lønn og garantert jobb etter 3 måneder

Programmeringsskolen Salt lover utdanning, god lønn og fast jobb etter tre intensive måneder. I mars starter programmet opp i Oslo.

ALTERNATIVE UTDANNINGER: Flere IT-skoler i Europa kjører intensive kurs med mindre formelle utdanninger for å mette et marked som skriker etter teknologer. Her fra Codam i Amsterdam. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

– Dette er ikke et kurs for dem som vil sitte på en strand på Bali og kode, sier Nicole Henning, daglig leder i Salt.

«Lær å kode og start karrieren din i tech» lyder annonsen School of Applied Technology har plastret Oslos røde busser med de seneste ukene. 

Den svenske skolen, som også går under navnet Salt, er i disse dager på jakt etter nordmenn som vil lære seg å kode.

Lokkematen er et treårig skoleprogram komprimert til tre intensive måneder, 40.000 kroner i garantert fastlønn og jobb umiddelbart etter utdanningen.

Men til tross for at reklamen fremstår som en snarvei til en godt betalt jobb, sier daglig leder i Salt, Nicole Henning, at programmet er alt annet enn enkelt.

– Vi har rundt 1.500 søkere til 30 plasser, og legger ned mye energi og tid for å finne de riktige kandidatene, sier Henning.

Tech-filantropi

Henning er sammen med et kobbel tidligere IT-topper en av initiativtagerne bak programmet, som inkluderer Harvard-utdannede professorer, tidligere Spotify-ansatte og folk som har gjort det godt i tech.

I spissen står Koshi Hamedi, som solgte det svenske programvareselskapet Donya Labs til Microsoft for 800 millioner svenske kroner i 2017.

Første opptak åpnet våren 2018 i Stockholm – et av fire kurs i året. Allerede har skolen utvidet utdanningstilbudet til Epicenters lokaler i Amsterdam, og i mars starter første opptak gjennom Epicenter i Oslo. Studentene sendes til Stockholm på kurs.

– Det vi forsøker å finne er folk med tidligere erfaring fra programmering, enten man er selvlært fra barndommen, gjør det på fritiden eller er i en jobbhverdag hvor man sitter nærme utviklere, sier Henning.

Med tilbudet håper Salt å mette noe av den skrikende etterspørselen etter teknologer i det nordiske markedet.

Ifølge henne er hastighet i dagens marked viktigere enn det meste.

– Universitetsutdanningene er preget av for mye teori og de blir fort utdatert, som gjør at alt blir forsinket. Det kan gjerne ta flere år å sette opp et program, hevder Henning.

RASKT I GANG: Nicole Henning, daglig leder i Salt (School of Applied Technology), sender tech-interesserte på tre måneders turbokurs for å kode. Foto: Privat

Trangt nåløye

For å komme inn må du møte en rekke kriterier satt i forkant. Det er ingen krav til utdanning, men du må skåre høyt på problemløsningsferdigheter og ha en grunnleggende forståelse for programmering, forteller direktøren.

Av 1.500 søkere, tas halvparten videre, som igjen deles på to før man til slutt ender opp med 30 som skal gjennom tre måneder og 500 timer intensiv opplæring. 

Disse leies umiddelbart ut etter fullført utdanning hos et av Salts samarbeidsselskaper, som blant andre inkluderer Coop, Klarna og Flowbox.

– Selve utdanningen er gratis, og forretningsmodellen er at du jobber som konsulent for oss i 12 måneder. Deretter er målet at de blir fast ansatt, forklarer Henning og legger til:

– 10-20 prosent klarer ikke gjennomføre programmet.

Hun sier nåværende studenter inkluderer alt fra tidligere programvareutviklere, stamcelleforskere til dansebandvokalister som ønsker å jobbe med koding. Henning skryter også av en kvinneandel på 35 prosent.

– Hva er negativt kontra å ta en full universitetsutdanning?

– Du får ikke samme utdanning innen arkitektur eller en grundig gjennomgang av bredden. Samtidig får du like mange timer praktisk koding som du gjør med en fireårig universitetsutdanning. Dersom du vil lære deg mer moderne teknologi, er utdanning vår å foretrekke, hevder hun.

100 konsulenter i markedet

Med fire kull uteksaminert bare i Stockholm, har Salt til enhver tid 100 konsulenter ute i markedet. Skolen har så langt kun fokusert på JavaScript-utviklere.

– Det er der behovet er størst. Vi har tilpasset oss og programmet til det markedet etterspør, sier hun.

Hun ønsker ikke å kommentere Salts regnskaper, som hun sier foreløpig ikke er ferdig, men sier selskapet er i pluss fra april.

– Timeprisene er lavere enn markedet generelt og ligger rundt 575 kroner timen i Stockholm, og 700 kroner i Norge, sier hun og legger til:

– Vi gjør dette for å bidra med flere dyktige utviklere til teknologiøkosystemet. Fortjenestemarginen er ikke det viktigste, hevder hun.

koding
javascript
utdanning
epicenter
Nyheter
Teknologi