Norsk IT-selskap lanserer businessabonement med Etihad Airways

Norsk IT-selskap skal tilby abonnementsløsning til flyselskapet Etihads forretningskunder. – En milepæl, sier daglig leder.

KUTTER PAPIRARBEID: Etihad Airways har inngått en avtale med Braathens IT som lar selskapets businesskunder kjøpe flyabonnement. Foto: NTB Scanpix
Teknologi

Fly når du vil uten administrativt krøll og endre reisen når det passer deg.

For forretningsreisende SAS-passasjerer har dette vært hverdagen for de som har benyttet seg av tjenesten TravelPass.

Bak teknologien står det norske selskapet Braathens IT, som frem til nå har levert teknologien til SAS og to andre mindre flyselskaper.

Men nå har selskapet landet det daglig leder Svein Therkelsen beskriver som et gjennombrudd. Nylig signerte Braathens IT en avtale om å levere flyabonnement med Etihad Airways – et premium-flyselskap med 17 millioner årlige passasjerer.

– For oss er det veldig stas og en milepæl. Signeringen ble livestreamet, og det ble delt en flaske champagne på kontoret, sier han.

Pay-as-you-fly

Therkelsen sammenligner tjenesten, kalt TravelPass, med å ha månedskort eller klippekort på bussen. Man slipper alt det administrative rundt kjøpt av billetter, med få klikk i appen, og en mulighet til å endre reisen når du vil.

– I Norden har dette vært en vanlig måte å reise på, og vi ser en økning i abonnementstjenester generelt, sier han.

Han forteller at betalinger, refusjoner og håndteringen alt administrativt samles opp og håndteres av bedriften til sentralt, avhengig av hva hvert enkelt flyselskap tilbyr.

– Det er bra for de reisende og bra for bedriftene, som får mindre å håndtere og fjerner mye av det tidkrevende rundt det å reise, hevder han.

PENN PÅ PAPIR: Svein Therkelsen (t.v.), daglig leder i Braathens IT, signerer kontrakten med Etihads salgsdirektør Robin Karmark. Foto: Etihad

Avlegger fra Braathens

Braathens IT ble grunnlagt i 2002 av folk fra Braathens SAFE, som ble svelget av SAS i 2004. I utgangspunktet ble teknologien utviklet for svenske Malmö Aviation, men det ble etter hvert bestemt at tjenesten skulle gjøres om til et produkt som kunne selges til flere.

Selskapets teknologi selges som programvare som tjeneste (SaaS) og har utover SAS vært i drift hos de regionale småflyselskapene BRA og amerikanske Cape Air.

IT-selskapet er heleid av Braathen-familiens investeringsselskap Braganza, og hadde i fjor en omsetning på 22 millioner kroner, med et resultat etter skatt på 2,2 millioner kroner.

Fjoråret følger noen turbulente år da Braathens IT gjorde store investeringer i TravelPass, som resulterte i at selskapet barberte 11 millioner av omsetningen og måtte ta et tap på 14 millioner kroner i 2017.

– Vi investerte mye i produktutvikling og salg, og det var forsmedelig at vi måtte ta det tapet. Derfor er det fint at vi nå kan er i balanse og kan levere positive tall til eierne igjen, sier Therkelsen.

Etihad-deal

Therkelsen kan ikke gå ut med hvor mye Etihad-avtalen er verdt, men sier det potensielt kan bli lukrativt.

– Det er frø som ble sådd for lenge siden, som nå blomstrer, og vi løfter oss i år på grunn av den nye kunden. Hvordan det kommer til å slå ut, vet vi ikke helt ennå, sier han.

Avtalen har samtidig gitt selskapet mye oppmerksomhet i bransjen, ettersom store deler av bransjeblader og flypressen har omtalt avtalen.

– Vi har aldri fått så mange henvendelser, noe som viser verdien av Etihad-referansen, sier han.

Han forteller at selskapet får betalt etter hvor godt de lykkes med å lansere produktet og at mye fortsatt gjenstår.

– Det skal mye til å få det helt ut i markedet, så vi er nøkterne med forventningene og kommer til å jobbe mye sammen med Etihad Airways for å hjelpe dem med å formulere produktregler utfra hva andre har lykkes med, sier han og legger til:

– Flybransjen konkurrerer i dag kun på pris, men her har de et lojalitetsbasert produkt de kan konkurrere med, sier han.

Braathens IT

  • Grunnlagt av folk fra Braathens SAFE i 2002. Utvikler tjenesten TravelPass, som lar businesskunder kjøper flere billetter samtidig.
  • Betalinger, refusjoner og håndteringen alt administrativt samles opp og håndteres av bedriften til sentralt, avhengig av hva hvert enkelt flyselskap tilbyr.
  • Selskapet omsatte i fjor for 22 millioner kroner, med et resultat etter skatt på 2,2 millioner kroner. 
  • Heleid av Braathen-familiens investeringsselskap Braganza.
braathens it
etihad airways
abonnement
Nyheter
Teknologi
Luftfart