Tettet tapssluk i kloakk

Pengene har rent ut av Selvaag-eide Biowater Technology, men en ny britisk-kypriotisk sjef ser lys i enden av tunnelen.

REKORDÅR I FJOR: – 2019 ligger an til å bli en historisk rekord. Vi fikk bestillinger på 96 millioner kroner i 2019, mot 49 millioner kroner året før, sier Ilya Savva, daglig leder i Biowater Technology. I forgrunnen små plasthylser som brukes til å dyrke frem mikroorganismer.  Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

TØNSBERG: – Tidligere satset vi på leveranser av ferdige prosjekter over hele verden. Nå fokuserer vi på prosjekter i Norge og Norden. Vi trenger ikke nødvendigvis jobbe med alle forespørslene som kommer inn, sier Ilya Savva (37), daglig leder i Biowater Technology.

Selskapet leverer anlegg for rensing av kloakk- og avløpsvann, og har kunder i kommunesektoren, akvakultur og i industrien.

HAR LEVERT 35 PROSJEKTER I NORGE: Biowater Technology leverer anlegg for rensing av kloakk- og avløpsvann, og har kunder i kommunesektoren, akvakultur og i industrien. Foto: Biowater Technology

Siden starten i 2007 har selskapet gjennomført mer enn 150 prosjekter og installasjoner av bioreaktorbaserte vannrenseanlegg over hele verden.

Sentralt i Biowaters anlegg er mikroorganismer som under nøye kontrollerte forhold konsumerer skadelige stoffer i vannet, og som i noen tilfeller kan skape en grønn energikilde. Disse dyrkes frem ved hjelp av små plasthylser.

Trakk seg ut av USA-tapssluk

Selskapet har imidlertid aldri vært noen kommersiell suksess. 

Siden starten har det bare tjent penger i fire driftsår. Frem til og med 2018 var det samlede resultatet minus 65 millioner kroner, og i 2017 og 2018 utviklet selskapet seg til å bli et tapssluk for eierne.

– De første åtte årene hadde selskapet fokus på utvikling av nye og fremtidsrettede teknologier som er patenterte. Resultatene er påvirket av høye utviklingskostnader og en tapsbringende satsing i USA, som vi trakk oss endelig ut av i 2018, påpeker britisk-kypriotiske Savva.

Han har jobbet i over 15 år med vannteknologi og prosjekter i Storbritannia. Han kom inn selskapet i 2017 og tok over som sjef i januar 2019. 

– Selskapets nye, patenterte teknologier er akseptert i markedet og fremtiden ser lys ut, sier han.

Biowater Technology

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter8248,4
Driftsresultat-−11,9
Resultat før skatt1,5−17,9
Årsresultat-−18,1

Eiere: Contango Ventures II (39,6 %), Mallin Venture (27,8 %), Sembcorb Utilities Pte Ltd (8,6 %), Jon Gregar Siljudalen (7,2 %), andre (16,8 %).

Prognosen for 2019-tallene indikerer en økning i omsetningen på 80 prosent, samt at de blodige tapene er historie.

– 2019 ligger an til å bli en historisk rekord for Biowater Technology når det gjelder ordreinngang. Vi fikk bestillinger på 96 millioner kroner i 2019, mot 49 millioner kroner året før, sier han.

Største eier i Biowater Technology er Contango Ventures, som ledes av den tidligere Hafslund-toppen Tore Schiøtz.

Contango Ventures har også eierandeler i Phonect og svenske Campadre.

Nest størst er Mallin Venture, som stammer fra arven etter boliggründeren Olav Selvaag. Finansavisen har tidligere omtalt at pengene ble investert i venturebransjen da Cecilia Nustad på slutten av 1980-tallet la farsarven inn i Mallin, og begynte å investere i miljøteknologi.

Mallin har flere ganger uttalt at de ønsker å selge eierandelen i Biowater.

– Vi må ha litt mangfold

Savva forklarer tapene i 2017 og 2018 dels med investeringer i selskapet, dels nedskrivning av lån til selskapet i USA og dels med at kommunale prosjekter i avløpsvann går opp og ned.  

– I noen perioder kan det være tynt med forretningsmuligheter i Norge. Da må vi ha litt mangfold i modellen vår. Det handler både om internasjonal virksomhet og om industrimarkedet, sier Savva.

Biowater ble startet av tre gründere da AnoxKaldnes ble solgt til Veolia. I 2013 gikk Singapore-baserte Sembcorp inn med 30 millioner kroner i en emisjon som priset selskapet til 104 millioner etter at emisjonskapitalen var kommet inn. 

Bygger gassanlegg for GE Healthcare

Selv om Savva signaliserer satsing på leveranser i Norge, mener han selskapets internasjonaliseringsstrategi i det store og hele har vært vellykket.

– Den internasjonale delen av virksomheten vår har vært og er en veldig viktig del av forretningsmodellen vår. Vi har levert 35 prosjekter i Norge, mot 42 i Amerika og Canada.

– Hvordan ser bedriften ut om fem år?

– Vi ansatte fem nye i løpet av 2019 for å øke trykket på forretningsutvikling. Med tilsvarende utvikling som vi har hatt siden 2017 er det godt mulig at vi vil ha dobbelt så mange ansatte om fem år som i dag, sier Savva.

– I løpet av 2020 har vi også ferdigstilt vårt største prosjekt noen gang, som er et vannrenseanlegg for GE Healthcare i Lindesnes, sier Savva. 

Anlegget skal generere opp til 330 kubikkmeter biogass pr. time basert på industrielt avløpsvann fra produksjon av kontrastvæske.