Kitron-oppdatering: - Kraftig vekst på medisinsk utstyr

Kitron opprettholder vekst- og marginambisjonene. Coronakrisen gjør at selskapet får stadig flere henvendelser fra produsenter av medisinsk utstyr. 

VOLDSOM ETTERSPØRSEL: Kitron opplever kraftig økning i etterspørsel fra produsenter av medisinsk utstyr. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

– Så langt ser det ut til at Kitron er upåvirket av det midlertidige etterspørselssjokket vi har vært vitne til, og selskapet har normal drift, sier Sparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie.

I en lenge planlagt strategioppdatering kunne Kitron-sjef Peter Nilsson berolige aksjonærene.

Alle som følger med på nyhetene ser at mange land mangler medisinsk utstyr, inkludert respiratorer
Peter Nilsson, Kitron

En periode var selskapets fabrikk i Kina riktignok berørt av kinesiske myndigheters restriksjoner knyttet til coronautbruddet, men fabrikken har nå på normal kapasitet og det ligger også an til at den kan øke kapasiteten fremover. Ifølge selskapet har alle de andre fabrikkene hatt normal drift.

I tillegg har alle selskapets viktige leverandører gjenopptatt driften og det har heller ikke vært leveranseforstyrrelser utenfor Kina. Selskapet tar også grep for å unngå mulige problemer i leverandørleddet om det blir aktuelt.

Opprettholder guidingen

Kitron gjentok dermed onsdag morgen målet om mellom 3,3 og 3,7 milliarder kroner i driftsinntekter i 2020 og en driftsmargin på 6,4–7,0 prosent. De sa samtidig at målet om 5 milliarder kroner i omsetning i 2025 og en margin på 7 prosent er uforandret.

Sparebank 1 Markets og Kongslie holder på kjøpsanbefalingen og kursmålet på 14 kroner, 80 prosent over det Kitron-aksjen ble handlet til onsdag ettermiddag.

– Men gitt alt som foregår rundt oss, både ser og hører vi om selskaper som sliter med fallende etterspørsel og som må kutte i antall ansatte på grunn av fallende inntekter for å holde kostnadene i sjakk, sier Kongslie.

Petter Kongslie. Foto: Olav Gram Degnes

Han frykter at Kitrons drift vil bli rammet på et senere tidspunkt, og peker på at det også reflekteres i aksjekursen som frem til onsdag var ned 35 prosent på en måned.

Sparebank 1 Markets-analytikeren råder nå selskapet til å holde tilbake det foreslåtte utbyttet.

– Gitt usikkerheten i markedet og selskapets gjeldsnivå, mener vi det vil være bedre å beholde pengene på bok for også å være i posisjon til å ha krigskasse til å gjøre innvannende transaksjoner i en bransje i konsolidering, sier Kongslie.

Planlegger for full krise

Som outsourcingselskap lever Kitron av å produsere komplekse produkter hvor elektronikk er en viktig komponent. 42 prosent av inntektene stammer fra industrisegmentet, mens 6 prosent av inntektene kommer fra den hardt rammede offshore og marine, og kundelisten består av lang rekke selskaper som ABB, Kongsberg og Lockheed Martin.

Akkurat nå ser vi på hva vi kan gjøre om 30-40 prosent av omsetningen blir borte og likevel tjene penger
Peter Nilsson, Kitron

– Selskapet har tidligere vært gjennom store svingninger i markedet, blant annet tidligere perioder med lav oljepris. Vi har god erfaring med å gjøre tilpasninger ved fabrikkene våre, i Litauen kan antallet ansatte svinge fra 500–1.000 avhengig av sesongen, uttalte Nilsson under presentasjonen.

Peter Nilsson. Foto: Kitron

– Akkurat nå ser vi på hva vi kan gjøre om 30-40 prosent av omsetningen blir borte og likevel tjene penger. Jeg blir veldig overrasket om det skjer, særlig når vi ser hva kunder innenfor forsvar og medisinsk utstyr gjør nå, sa Nilsson.

Åpner pengesekkene

Kitron-sjefen var forsiktig med å gå i detalj på hvilke produsenter av medisinsk utstyr som nå er aktive.

– Alle som følger med på nyhetene ser at mange land mangler medisinsk utstyr, inkludert respiratorer. Jeg ønsker ikke å kommentere mer hvem det er som legger inn ordre hos oss på det området, sa Nilsson.

Han legger til at det er høy aktivitet på produkter som dreier seg om monitorering, diagnose, og ultralyd.

– Det er en global etterspørselsøkning der myndigheter i flere land går inn med penger, sa Nilsson under presentasjonen.

Konsernsjefen la også til at selskapet ikke er tungt eksponert mot offshoreindustrien og oljeprisfallet den seneste tiden.

Kitron 

  • Norsk selskap innen produksjon av elektronikk med hovedkontor på Billingstad i Asker.Konsernsjef er Peter Nilsson.
  • Grunnlagt i Arendal på 1960-tallet.
  • Største aksjonær er Egil Dahl gjennom Velven Gård.