Verdane kapret Visma-topp

Nils Vold har vært med på et 30-talls oppkjøp i Visma. Nå går han til Verdane, som har investert nærmere 220 millioner euro i programvareselskaper siden 2018.

NY VERDANE-PARTNER: Etter 35 oppkjøp i Visma går Nils Vold til PE-selskaper Verdane. Foto: Verdane
Teknologi

Nils Vold har i en årrekke vært en sentral brikke i teamet rundt Øystein Moan, mangeårig konsernsjef og nå styreleder i Visma, og Moans mange oppkjøp som gjorde at Visma i dag regnes som et av Europas største programvareselskap.

– Jeg var vel med på rundt 35 transaksjoner i løpet av de 14 årene jeg var i Visma, sier Vold, som nylig ble hentet inn som partner i PE-selskapet Verdane.

Milliardomsetning

Vold var med å starte og lede Deriga, en leverandør av kommunikasjonsløsninger som gir effektivitetsgevinster for helsesektoren, som ble kjøpt av Visma i 2006.

I 2017 tok han rollen som leder av Enterprise-divisjonen i Visma, som endte opp med å passere en halv milliard euro i omsetning med 3.600 ansatte i 18 land.

I Verdane skal Vold først og fremst finne nye investeringsmuligheter og bidra til å akselerere veksten i porteføljeselskapene. Bare siden 2018 har PE-selskapet investert nærmere 220 millioner euro i programvareselskaper i Nord-Europa.

– Hva tar du med deg fra Visma til Verdane?

– Visma er egentlig en portefølje av programvareselskaper, så mye av erfaringen jeg tar med meg derfra handler om å bygge opp selskaper over tid, internasjonalisering, jobbe med ledelsen, fusjoner og oppkjøp samt industriell erfaring, sier Vold.

Arbeidsoppgavene fremover blir mange av de samme som i Visma. Vold er allerede inne i styret hos Zisson, som utvikler og drifter kontaktsenter- og sentralbordløsninger, HR-selskapet Talentech samt Confirmit.

Sistnevnte er markedsanalyseselskapet som lenge ble eiet av Alexander Vik. Den norskamerikanske milliardæren påførte storbanken Deutsche Bank milliardtap under finanskrisen i 2008 som banken deretter jobbet i 12 år med å overta og selge.

– Verdane er mer enn en finansiell partner. Vi jobber tett med ledelse og entreprenører i programvareindustrien og bistår dem med blant annet teknologivalg og internasjonalisering, sier Vold, og fortsetter:

– Programvare er en viktig driver for all vekst og et fundament for effektivisering og samhandling. Alle industrier som bygger nye forretningsmodeller er helt avhengig av programvare.

Krise gir kjøpsmuligheter

Verdane har puttet penger i blant annet nettapoteket Farmasiet.no og Hornetsecurity som leverer kritisk infrastruktur til offentlig sektor.

– Hva tenker du om aktiviteten i markedet i lys av coronakrisen?

– Det er selvsagt en helt spesiell situasjon med coronautbruddet, og jeg tror mange vil oppleve utfordringer. Samtidig tror jeg det er mange programvareselskaper som helt sikkert kan bidra til å gjøre ting enklere. Det gjelder for eksempel selskaper innen samhandling og netthandel, sier Vold.

– Verdane er langsiktige eiere som hele tiden har mange prosesser gående, men vi vil kanskje oppleve at noen blir satt på hold. Samtidig vil det oppstå kjøpsmuligheter, det har vært turbulente tider før, fortsetter han.

Ifølge adm. direktør Bjarne Kveim Lie har Verdane i flere år hatt en strategi om å rekruttere flere med gründererfaring til investeringsgruppen.

– Verdanes mål er å være den foretrukne vekstpartneren for teknologibaserte selskaper i Nord-Europa. Nils vil bli viktig i arbeidet for å nå dette målet, som en del av vårt transaksjonsteam innen programvare, kommenterer Kveim Lie.

Verdane

  • Spesialisert vekstinvestor som går sammen med nordeuropeiske teknologiselskaper og hjelper dem å vokse internasjonalt.
  • Ble etablert i Oslo i 2003 som en spin-off fra Four Seasons Venture.
  • Verdanes åtte fond har totalt over 17 milliarder kroner i kommittert kapital.
  • Siden 2003 har Verdane gjort over 120 investeringer i selskaper i vekstsektorer, inkludert høyteknologisk industri, netthandel, programvare, energi- og ressurseffektivitet og finansielle tjenester.
  • Har over 50 ansatte og kontorer i Berlin, København, Helsinki, London, Berlin, Oslo og Stockholm.
  • Deres nåværende portefølje inkluderer blant annet selskaper som HappyOrNot, HornetSecurity, inRiver og FreeSpee, samt de norske selskapene Conexus, Confirmit, Farmasiet.no, Lingit, Mustad, Penetrace, Talentech og Zisson.
  • Selskapet er partner-eid og ledes av Bjarne Lie.