Konsulentene reddes av offentlig etterspørsel

Ledelseskonsulentene i Trifid var på god vei til å nå vekstmålene før coronaviruset bremset alt opp. En overvekt av offentlige kunder redder selskapet gjennom krisen.

TO VERDENER: Mens privat sektor stoppet momentant opp, setter coronakrisen offentlige instanser under press og øker behovet for konsulentbistand, forteller Jan-Erik Martinsen i Trifid. Her Svein Lie i Helsedirektoratet under en pressekonferanse, som er en av Trifids kunder. Foto: NTB scanpix

– Målene våre står fortsatt, sier Jan-Erik Martinsen.

Da Jan Erik Martinsen startet ledelseskonsulentselskapet Trifid i 2017 var planene og ambisjonene klare - 300 konsulenter i fem land spesialisert på samfunnskritiske prosjekter. 

Så langt har det meste gått på skinner.

I 2018 økte Trifid antallet ansatte fra 10 til 28, og i første kvartal i år passerte selskapet 60 ansatte.

Selskapet doblet i fjor omsetningen til 60 millioner kroner, med en dobling også på bunnlinjen til 5,6 millioner kroner.

Men så kom coronakrisen.

– I privat sektor stoppet det opp momentant, sier Martinsen. 

– Kundene utsetter prosjektene og er i beredskapsmodus. Mange tenker på hva de skal gjøre nå og de neste månedene, legger han til.

OMORGANISERER: Jan-Erik Martinsen, styreleder og gründer av ledelseskonsulentselskapet Trifid, flytter konsulenter over på offentlige prosjekt hvor etterspørselen øker. Foto: Trifid

Fleksible

Martinsen startet Trifid sammen med Jan Erik Kulsvehagen i 2017, etter at begge hadde lagt bak seg lange karrierer innen teknologi- og konsulentvirksomhet for selskaper som IBM og KPMG.

Med Trifid er planen å bygge et mindre rigid selskap med attraktive ordninger som skal tiltrekke seg topptalenter og forhindre konsulentflukt. 

Dette gjør de ved å tilby gode incentivordninger som et eget oppstartsfond, gode lønnsvilkår og fleksibilitet for å lokke ringrever fra de store konsulentselskapene.

– Det er krevende. For å få én må du screene 5-7 kandidater. I tillegg er vi ganske ferske, og det gjør det mer utfordrende, sier han.

Selskapet har kontinuerlig drevet aktiv rekruttering av konsulenter innen områdene strategisk og operativ rådgivning i grensesnittet mellom forretning, teknologi og organisasjon.

Mange av de ansatte er tidligere forsvar–, toll– og helseansatte samt konsulenter med lang erfaring innen beredskap og prosjektledelse.

Dette er ifølge Martinsen blitt særdeles verdifull kompetanse når coronakrisen har slått inn.

– Vi ser at etterspørselen etter prosjektledelse og arkitektur er blitt større, mens andre områder er mindre etterspurt. Derfor flytter vi over folk på de prosjektene som er mest kritiske.

Reddes av offentlig sektor

Mange av selskapets nåværende og tidligere kunder er store organisasjoner innen offentlig sektor som Politiet, Skatteetaten, Statens vegvesen, Oslo Kommune, Lånekassen og Entra, samt det hard pressede Helsedirektoratet.

Valget om å rette seg mot offentlig sektor har gjort at selskapet har nok å gjøre i en tid epidemien har lamslått norsk næringsliv.

– Jeg er glad vi er tungt inne i offentlig sektor, og holder hjulene i gang ved å jobbe gjennom avstandsløsninger. Vi er vant til å jobbe fra avstand, men ser for eksempel at å igangsette prosjekter på tvers av landegrenser er bare å glemme, sier han.

– Hvordan er det å rekruttere til et mindre selskap i en tid hvor folk permitteres og selskaper går konkurs?

– Vi er blant annet på jakt etter ny daglig leder, som vi har utsatt. Dersom en kandidat vil komme til oss nå, har vedkommende kanskje en risikoprofil vi ikke ønsker, sier han og legger til:

– Samtidig tror jeg ikke alt stopper opp. Det vi tror er at folk venner seg til situasjonen og går inn i en slags «kriseøkonomi». Vi får fortsatt svar på tilbud vi har sendt ut, men det man ser er at selskapene skyver på oppstartsdatoene til over sommeren. Det er business as usual bare i saktemodus.

– Og hva med vekstmålene?

– Vi tipper at i første kvartal klarer vi en økning på 50-60 prosent. Den veksten vi har hatt fortsetter ut første kvartal, men om vi klarer 40-50 prosent vekst ut året, er det bra, sier han.