Land fjernstyres med norsk teknologi

Nederland løftet nylig 60.000 offentlig ansatte opp på videokonferanseteknologi. De følger dermed en lang rekke statsledere og næringslivstopper.

VOLDSOM VEKST: Videomøter er blitt en viktig del av hverdagen for mange statsoverhoder og toppledere under coronakrisen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Teknologi

– Vi som alle andre, opplever massiv vekst i trafikken, og vi skalerer opp for å håndtere etterspørselen. Ingen som tilbyr videokonferansetjenester har vært helt forberedt på en slik hendelse, sier Trine Strømsnes, adm. direktør i Cisco Norge.

Når Belgias statsminister, Frankrikes president eller samfunnstopper fra en rekke land kommuniserer med omverdenen, er mye av teknologien utviklet på Lysaker i Bærum. Her ligger nemlig Ciscos utviklingsavdeling for videokonferanseteknologi, selve arven etter Tandberg, som ble kjøpt for 3,3 milliarder dollar i 2009.

Video er midt i hjertet av det Cisco nå stiller til rådighet, og her på Lysaker er vi utrolig stolte over det vi utvikler av endepunkter og programvare på Webex, selve arven etter Tandberg
Trine Strømsnes, Cisco

– Spanias konge ba nylig om å få tilsendt videokonferanseutstyr, men det viste seg at de allerede hadde kjøpt utstyret, sier Strømsnes, som legger til at nesten alle Fortune 500-selskapene benytter Ciscos videokonferanseteknologi.

Lysaker i sentrum

På Lysaker jobber til vanlig rundt 600 Cisco-ansatte, både ingeniører, designere og utviklere, med utviklingen av kamerateknologien, kunstig intelligens, maskinlæring og programvare som Webex-enhetene bruker.

Dette er en av de mest brukte plattformene for videokonferanse i verden, og denne teknologien spiller nå, ifølge Strømsnes, en viktig rolle for at myndigheter, helsevesen og utdanningsinstitusjoner over hele verden skal kunne kommunisere med omverdenen i stort omfang. I tillegg har coronaviruset ført til at privat og offentlig sektor i svært stor grad nå jobber fra hjemmekontor, og mange er avhengig av video for å holde hjulene i gang.

– Bruken følger i stor grad coronaviruset. Veksten kom først til Asia, deretter fulgte Europa og USA, sier Cisco-toppen.

Kraftig vekst

Ciscos oversikt viser at det på enkeltdager er blitt gjennomført 4,2 millioner møter i Webex, noe som er en dobling fra tidligere toppmålinger. Antallet brukere har økt fem–seks ganger i Sørøst-Asia, og tiden tiden de bruker på Webex er doblet.

I Asia, Europa og USA har bruken langt over tidoblet seg de seneste ukene, og plattformen er blitt en helt avgjørende faktor for mange bedrifter og organisasjoner over hele verden.

Teknologiselskapet har også bistått NRK og TV 2 med å få på plass løsninger som hever videokvaliteten på innslag der intervjuobjektene befinner seg på hjemmekontor. I Norge jobber ellers Cisco tett med norske myndigheter for å bistå med kommunikasjons- og samarbeidskanaler, blant annet i helsevesenet, politiet og andre samfunnskritiske etater.

Donerer 250 mill. dollar

For en uke siden lovte Cisco-topp Chuck Robbins at selskapet ville bidra med 225 millioner dollar i pengestøtte, IT-løsninger og produkter i forbindelse med coronakrisen.

– Pandemien påvirker enkeltpersoner og virksomheter, både i offentlig og privat sektor. Cisco ønsker å hjelpe enkeltmennesker, byer og land, sier Strømsnes, og fortsetter:

– Video er midt i hjertet av det Cisco nå stiller til rådighet, og her på Lysaker er vi utrolig stolte over det vi utvikler av endepunkter og programvare på Webex, selve arven etter Tandberg.

STOLT: Trine Strømsnes. Foto: Cisco

Nederland er et av landene der myndighetene nå bruker Webex i stor grad.

– Myndighetene i Nederland har løftet 60.000 offentlig ansatte på Webex, samme teknologi brukes av helsearbeidere i Italia og Kina. I Italia brukes videokonferanseteknologi av eldre mennesker for å kommunisere med familiene, sier Strømsnes.

Høy aktivitet

De seneste ukene har Cisco-ansatte vært i kontakt med 15.000 personer i Norge for å håndtere ulike henvendelser rundt coronakrisen. Mye handler om sikker tilgang, opplæring og at plattformen er rigget for høy trafikk, men Cisco Norge har også lånt ut utstyr til Helse Sør-Øst mens de venter på leveranser av endepunkter som er bestilt.

– 11. mars flyttet vi alle på hjemmekontor og organiserte oss på en måte der vi på best måte kan hjelpe kundene våre med først og fremst sikker tilkobling og videokonferanseteknologi, sier Strømsnes.