«Togrøveren» traff blink i IDEX Biometrics

Britiske Robert Keith har truffet hoppkanten perfekt i IDEX Biometrics. Siden november i fjor har han en papirgevinst på 197 millioner kroner.

DRØMMETREFF: Investor Robert Keith (t.v.) kjenner IDEX Biometrics som sin egen bukselomme. Nå har han en papirgevinst på 197 millioner kroner siden starten av november. Her sammen med tidligere adm. direktør John M. Lervik i Fast. Foto: NTB Scanpix
Teknologi

Fingeravtrykkselskapet IDEX Biometrics har vært et mareritt for aksjonærene siden kursen toppet ut på over 10 kroner i slutten av desember 2016.

Bunnen var i ferd med å falle ut av aksjen før en kjent skikkelse med navn Robert Keith slukte 70 millioner aksjer den 6. november i fjor. Han hadde allerede på det tidspunktet en liten «lyttepost»på 125.492 aksjer.

Da aksjekjøpet ble kjent sto IDEX Biometrics-aksjen i 0,51 kroner, og samme dag steg aksjen 66 prosent på Oslo Børs.

På rundt samme tidspunkt kom også Sundt-familien, Kristian Gjertsen Lundkvist, Ketil Skorstad og Edin Austbø inn høyt på aksjonærlisten. Ifølge ferske aksjonærlister er fortsatt investorene høyt på aksjonærlisten og har følgelig en pen papirgevinst. 

Sundt-familien sitter nå på aksjer for 72 millioner, mens Gjertsen Lundkvist eier en beholdning verdt 62 millioner kroner. Skorstad og Austbø sitter på litt mindre aksjeposter.

Stor gevinst

I midten av november i fjor hentet IDEX Biometrics 90 millioner i en rettet emisjon, hvor Robert Keith økte eierandelen betydelig. Etter kapitalutvidelsen eide investoren snaut 145,7 millioner aksjer, som tilsvarer i overkant av 20 prosent av selskapet.

Etter emisjonen bevegde aksjekursen seg relativt flatt, før coronaviruset sendte kursen rett ned igjen. 

På det laveste ble aksjen omsatt for 0,32 kroner den 18. mars, før en kraftig rekyl kom. I skrivende stund er omsettes IDEX Biometrics for 1,99 kroner og siden bunnoteringen er aksjen opp 522 prosent.

Etter Finansavisens beregninger har Robert Keith en papirgevinst på 197 millioner kroner siden november i fjor, og aksjeposten hans i dag er verdt 290 millioner kroner. 

«Togrøver»

Keith var sammen med investorkollegaen Thomas Fussell tidligere en kjent skikkelse på Oslo Børs, hvor duoen slo seg opp tidlig på 70-tallet. På begynnelsen av 2006 kjempet duoen mot Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen om makten i IT-selskapet Opticom, noe som resulterte i at blant annet Thin Film Electronics ble skilt ut. 

Raidet gjorde at Keith og Fussell først ble kastet fra Opticom-ledelsen, før de to gjenvant kontrollen i januar 2006 etter en dramatisk generalforsamling.

I maktkampen omtalte Spetalen Keith som en «togrøver», mens den britiske investoren kontret med å kalle Spetalen en «pirat».

Den britiske investoren har tidligere vært storaksjonær i IDEX Biometrics, men solgte seg nesten helt ut i løpet av 2019, før han gjorde et storstilt «comeback» på høsten.

Han har også vært aksjonær i børsfloppen Thin Film Electronics, som har forduftet fullstendig på Oslo Børs. Nå har han riktignok solgt seg ut med tap. 

Keith var også tungt inne i teknologiselskapet Cxense, som i fjor ble solgt til Piano Software for en brøkdel av verdien fra noen år tilbake.

PERFEKT TIMING: Adm. direktør Jakob Iqbal i Sundt-gruppen traff hoppkanten i IDEX Biometrics. Foto: Ole Christian Rønning

Tette bånd

Det er få investorer som kjenner bedre til IDEX Biometrics enn Robert Keith. Fra 2013 til 2016 mottok han to millioner kroner årlig fra selskapet i konsulenthonorarer for «strategisk rådgivning». 

Ifølge årsrapporter har arbeidsoppgavene til Keith vært å bidra med strategiske analyser og forhandle med større internasjonale partnere.

En tilsvarende konsulentavtale har han hatt i Thin Film Electronics, hvor han i perioden fra 2013 til 2018 har støvsugd det fallerte selskapet for til sammen 18,6 millioner kroner.

AKSJONÆR: Kristian Gjertsen Lundkvist i Middelborg Invest har tjent gode penger på å følge etter Robert Keith i IDEX Biometrics. Foto: Anne Charlotte Schjoll

Svak likviditet

Den seneste tiden har IDEX Biometrics servert positive nyheter på løpende bånd, noe som er årsaken til at kursen har skutt i været.

I forrige uke børsmeldte selskapet at det har inngått en kontrakt med en tier 1-betalingskortprodusent med hovedkontor i Europa. Nyheten sendte fingeravtrykkselskapet opp 245 prosent på børs.

Mandag denne uken annonserte IDEX Biometrics en avtale med fintech-selskapet Zwipe, hvor teknologien til IDEX skal brukes i en plattform for betalingsløsninger.

Ved utgangen av fjerde kvartal hadde selskapet en kontantbeholdning på 124 millioner kroner. Den operasjonelle kontantstrømmen var på i overkant av minus 57 millioner kroner i fjerde kvartal, mot minus 50 millioner kroner i tilsvarende periode i 2018.

Det betyr at selskapet trolig vil gå tom for penger i løpet av andre eller tredje kvartal, hvis ikke kranen skrus igjen. Derfor er det nærliggende å tro at selskapet snart vil gå ut i markedet for å hente penger.

idex biometrics
robert keith
sundt
Kristian Gjertsen Lundkvist
ketil skorstad
edvin austbø