Tror norsk IT-aksje rigges for nye Apple-leveranser

Nordic Semiconductor har fylt kassen 421 millioner kroner. Et tegn på at selskapet teknologi kan være en del av en større leveranse som Apples kommende sporingsbrikke, tror analytiker.

NYE APPLE-ORDRE? Nordic Semiconductor-topp Svenn-Tore Larsen har levert teknologi til Apples iPad-penner, nå tror Sparebank 1 Markets at selskapet kan bli en del av leveransene til IT-gigantens sporingsbrikker. Foto: Adrian Nielsen
Teknologi

– Det er definitivt stor usikkerhet knyttet til om dette faktisk kommer til å skje, men at de trekker 40 millioner dollar fra lånefasiliteten tror vi kan være en indikator på at Nordics teknologi kan være på innsiden av Apple AirTag når den trolig lanseres i andre halvår, sier Petter Kongslie, analytiker i Sparebank 1 Markets.

Nordic Semiconductor gjorde en emisjon på 800 millioner kroner i 2018, var det nettopp et krav fra større kunder
Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets

Nordic Semiconductor sier på sin side at de benyttet seg av lånerammen for å sikre likviditeten i selskapet.

Ingen ordre uten cash

Normalt ville dette blitt sett på som negativt, ifølge Kongslie.

– Man kan spørre seg hvorfor de trenger 40 millioner dollar når omsetningen og lønnsomheten i 1. kvartal lå høyere enn forventet. Samtidig er guidingen for 2. kvartal på linje med forventningene og bør lede til et nytt kvartal med positiv kontantstrøm, sier Kongslie.

Sparebank 1 Markets tror trekkfasiliteten ble benyttet fordi en eller flere av Nordic Semiconductors største kunder har gjennomført en due diligence i forkant av en ordreplassering, og at denne kunden har bedt om at kontantbeholdningen må opp for å tilfredsstille deres krav. Disse kravene kan for eksempel være et visst forhold mellom kontanter og F&U-utgifter.

TROR NORDIC RIGGES FOR VIKTIG LEVEREANSE: Sparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie tror en mulig Apple-ordre kan sende Nordic Semiconductor opp på kort sikt. Foto: Olav Gram Degnes

– Her bør man samtidig tenke på at en av grunnene til at Nordic Semiconductor gjorde en emisjon på 800 millioner kroner i 2018, var det nettopp et krav fra større kunder, sier Kongslie.

Nordic-kunde dominerer

I sporingsbrikkemarkedet er Tile en av de store aktørene med flere titalls solgte enheter, og selskapet benytter Nordics teknologi. Tile har i hovedsak levert brikker du henger på nøkkelknippet eller legger i lommeboken og med en app kan du spore og aktivere brikkene for å lettere finne ting du har mistet.

Ifølge Kongslie er det ikke sikkert at det er Apple som er sluttkunden i dette tilfellet, en såkalt tier-1-kunde. Tidligere har Apple brukt Nordics teknologi i deres iPad-penn.

Kongslie peker på at artikler der analytikere som følger Apple svært tett indikerer at flere titalls millioner «teknologipakker» for Apples AirTag, der Nordic Semiconducter skal være blant underleverandørene, skal i produksjon i 2. og 3. kvartal.

Aksjekursen i dag er drevet av solide resultater og en sterk ordrebok som støtter estimatene fremover. I tillegg har Nordic Semiconductor flere opsjoner fremover som ikke er reflektert i dagens kurs
Henriette Trondsen, Arctic Securities

Ifølge ryktene skal AirTag-ene takle sporingssystem med UWB, noe som skal tale for at det er høyere sannsynlighet for at enhetene støtter både Bluetooth smart-teknologi og UWB.

Også Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen tror det er en viss mulighet for at Apple og Nordic har funnet sammen nok en gang.

– Aksjekursen i dag er drevet av solide resultater og en sterk ordrebok som støtter estimatene fremover. I tillegg har Nordic Semiconductor flere opsjoner fremover som ikke er reflektert i dagens kurs, sier hun, og fortsetter:

– Hvis de lanserer AirTag tror jeg det er en sannsynlighet for de bruker Nordic Semiconductor, siden selskapet er blitt brukt i et liknende produkt fra Tile og i et tidligere Apple produkt.

Små coronautslag

Tirsdagens Nordic-tall viste en vekst på 33 prosent, fra 52,6 millioner dollar til 70,2 millioner dollar. Bluetooth-omsetningen steg 37 prosent til 51,2 millioner dollar, mens bruttomarginen økte fra 51,0 prosent til 51,9 prosent.

Tallene var på linje med markedets forventninger og aksjekursen steg tirsdag ettermiddag rundt 3 prosent til 54 kroner. Siden årsskiftet har verdien av Nordic Semiconductor falt 2,8 prosent, men siden bunnen i midten av mars er børsverdien opp 71,5 prosent.

Ifølge selskapet har coronapandamien ført til håndterbare utfordringer mot Nordics underleverandører og at krisen så langt har gitt begrensede utslag i etterspørselen.

– Inntektene viser at vi har hatt god etterspørsel gjennom kvartalet med en produktmiks som har påvirket bruttomarginen positivt, uttaler Svenn-Tore Larsen, konsernsjef i Nordic Semiconductor.

Nordic Semiconductor 1. kvartal

(Mill. dollar)1.kv/201.kv/19
Driftsinntekter70,1652,56
Driftsresultat−2,13−6,11
Resultat før skatt1,91−6,58
Resultat etter skatt−1,35−6,63

Nordic Semiconductor

  • Norsk elektronikkprodusent med hovedkontor i Trondheim.
  • Konsernsjef er Svenn-Tore Larsen.
  • Produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi og Tingenes internett.
  • Etablert i 1983 av de fire NTNU-studentene Trond Sæther, Frank Berntsen, Jan Meyer og Oddvar Aaserud.
  • Største aksjonærer er Folketrygdefondet og Accelerator LTD
nordic semiconductor
petter kongslie
sparebank 1 markets
apple
airtag
bluetooth
henriette trondsen
arctic securities
Nyheter
Teknologi
Børs