Atea økte salget med 10 % under coronakrisen

Offentlig sektor bidrar til at Atea vokser under coronakrisen og konsernsjef Steinar Sønsteby er skråsikker på gode tall i Danmark fremover.

LA FREM TALL: Konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea opplever økt etterspørsel fra offentlig sektor i coronakrisen. Foto: Iván Kverme
Teknologi

Atea falt over 2 prosent onsdag ettermiddag. IT-infrastrukturselskapet hadde lagt frem kvartalstall som viste en nedgang i driftsinntekter på 1,1 prosent og en betydelig lavere inntjening.

Ordrereserven inn i kvartalet var ikke bra, men ved utgangen av mars har den aldri vært bedre
Steinar Sønsteby, Atea

– Situasjonen er svært annerledes enn i foregående kvartalspresentasjoner, og det er naturlig nok utfordrende tider, sa konsernsjef Steinar Sønsteby under kvartalspresentasjonen.

– Samtidig er jeg glad for at Atea opplever høy etterspørsel, sa Sønsteby innledningsvis.

Økt salg

Ut av fjerde kvartal viste Atea enkelte svakheter og ordrereserven inn i januar var svakere enn ventet. 

– Ordrereserven inn i kvartalet var ikke bra, men ved utgangen av mars har den aldri vært bedre. Vi har sett en økning i salget på rundt 10 prosent, sier Sønsteby nå.

Atea-sjefen understreker samtidig at det er snakk om mer enn bare økt salg av utstyr til hjemmekontor som preger salgsøkningen.

– Det er ikke slik at et selskap med 10 milliarder i omsetning i kvartalet kun selger til hjemmekontor. Det er snakk om investeringer i kjerneinfrastruktur for både private og offentlige virksomheter, for eksempel innen forsvar, skattemyndigheter og kommuner, sa Sønsteby.

Comeback for Danmark

Etter flere svake kvartaler i Danmark var det knyttet noe spenning til hvordan denne delen av Atea-konsernet utviklet seg. Ifølge rapporten ble det tatt kostnader på 51 millioner danske kroner i forbindelse med omorganiseringen, som blant annet inkluderer en reduksjon i antallet ansatte på 67 samt nedskrivninger og skifte av adm. direktør.

Status under gårsdagens kvartalspresentasjon var at antallet oppsagte hadde økt til 90 og at 30 er permittert i Danmark. Totalt i hele Atea er rundt 500 ansatte permittert.

– Vi forventer solid forbedring i Danmark i andre kvartal, det er det landet i konsernet med størst ordrereserve og som har best forutsetninger fremover, sa Sønsteby under presentasjonen.

Holder tilbake utbytte

Atea-ledelsen vil ikke guide for inneværende kvartal, men med alle kontraktene i offentlig sektor som selskapet har vunnet, har de god kontroll på april og mai. 

– Det er noe usikkert i juni, siden vi ikke vet hva offentlig sektor gjør med krisepakker og lockdown fremover. Vi håper selvsagt at tredje kvartal blir mer normalt, sier Sønsteby.

På grunn av usikkerheten fremover ble det onsdag besluttet å droppe utbytte i mai. Planlagt utbytte for november skal også vurderes, men beslutningen endrer ikke selskapets utbyttepolitikk om årlige utbytter.

Atea

(Mill. kr)1. kv./201. kv./19
Driftsinntekter9.0439.138
Driftsresultat32116
Resultat før skatt699
Resultat etter skatt679

Atea

  • Leverandør av IT-infrastruktur i Norden og Baltikum med hovedkontor i Oslo. 
  • Konsernsjef er Steinar Sønsteby. 
  • Største aksjonær er Systemintegration APS.
atea
steinar sønsteby
it-infrastruktur
it-tjenester
Nyheter
Teknologi
Børs