Betong-baby åpner børsdøren

Arne Blystad, Ketil Skorstad, Kristian Lundkvist og Lars Nilsen har alle investert i Elops betongskanner. Nå har styreleder Øivind Horpestad hentet ytterligere 100 millioner kroner og noterer selskapet på Oslo Børs Merkur.

NY TEKNOLOGI: Elops betong-skanner ser gjennom gammel betong. Foto: Elop
Teknologi

Norske Elop vil bli sommerens børs-nykommer.

Selskapet har utviklet teknologi som kartlegger betong. Å beholde gamle betongkonstruksjoner fremfor å rive kan gi store miljøgevinster. Produksjon av betong står for hele 8 prosent av verdens CO2-utslipp.

Og investorene blar opp penger når de hører denne historien. Elop har nå hentet 100 millioner kroner med Pareto og Arctic som tilretteleggere. Nå varsler de notering på Oslo Børs Merkur i løpet av juli, dersom alle godkjenninger går i orden.

STYRELEDER: Øivind Horpestad samler stjerneinvestorer til Elop. Foto: Andreas Klemsdal

Øivind Horpestad er styreleder i Elop. Han har tidligere invitert med kjente investorer. Arne Blystad, Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist ble med i juni i fjor. I en privat runde som ble gjort i desember 2019 kom Albert Collett, Erik Langaker og Lars Nilsen inn på eiersiden. I emisjonen som er gjennomført nå er flere institusjonelle investorer blitt med.

– Vi har fått med langsiktige og tunge investorer fra Tyskland, Sverige og England, opplyser Horpestad til Finansavisen.

Basert på emisjonskurs er Elop nå priset til i overkant av 420 millioner kroner før notering.

MOT BØRS: Ketil Skorstad er en av aksjonærene i Elop. Foto: Eivind Yggeseth

Teknologi fra Hedmark

Elop ble etablert av Terje Melandsø på Hamar i 2013. Ideen var en rullende ultralydenhet som på en enkel og effektiv måte skal kunne avsløre tilstanden for betongkonstruksjoner på bruer, tunneler og andre typer bygg. Selskapet har tidligere mottatt utviklingsmidler fra EU-programmet Horizon 2020, Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Regionalt forskningsfond innlandet. Resultatet i dag er en betongskanner som bruker ultralyd til å lage 3D-bilder.

OGSÅ MED: Arne Blystad. Foto: Foto: Iván Kverme

Det er et godt stykke igjen før Elop har revolusjonert markedet for inspeksjon av betong. Selskapet har ikke et ferdig produkt, selv om det er i samtaler med en rekke internasjonale aktører om samarbeid, leveranser og avtaler.

– Siden jul har vi drevet utstrakt testing. Teknologien har vært ute på test hos potensielle kunder, med veldig positive resultater, forteller Horpestad.

Kjersti Kanne er adm. direktør i Elop.

– Eiere av infrastrukturer globalt har store utfordringer med å kunne kontrollere tilstanden på sine konstruksjoner. Vår teknologi representerer helt nye muligheter for innsyn og vedlikehold, og adresserer en global utfordring knyttet til sikkerhet og miljø, skriver Kanne til Finansavisen.

Børserfaring

Sammen med to medgründere bygget Horpestad opp Team Bane, som senere ble til NRC Group. Etter å ha slukt 17 selskaper over drøyt 10 år var NRC Group blitt arbeidsgiver for nesten 2.500 ansatte. På det meste var selskapet priset til 3,7 milliarder kroner på Oslo Børs. Eventyret tok slutt høsten 2018. Aksjekursen har siden falt fra en topp på over 83 kroner til 30 kroner i dag og i vinter måtte selskapet hente penger i en emisjon.

– Jeg har kjent selskapet, teknologien og menneskene bak siden 2015 og gikk selv inn med kapital og tok en aktiv rolle i juni 2019. Jeg så det enorme potensialet som lå i den teknologi Elop hadde klart å utvikle og få patentert, men selskapet levde som mange andre fra hånd til munn. Nå bygger vi en kommersiell organisasjon og jobber med finansiering på en helt annen måte, forteller Horpestad.

elop
ketil skorstad
arne blystad
øivind horpestad
lars nilsen
Nyheter
Teknologi
Børs