KPMG og Semine inngår samarbeid for å automatiserer regnskap med kunstig intelligens

KPMG mener det norske AI-selskapet Semine har løst et problem som ingen andre regnskapsroboter klarer. Nå stikker de hodene sammen.

BRANSJEERFARING OG TEKNOLOGI: Semine-sjef Daniel Karlsen (i midten) skal effektivisere regnskapsprosesser i norske bedrifter, sammen med Einar Michaelsen (t.v.) og Tom Einar Nyberg i KPMG Lighthouse. Foto: KPMG
Teknologi

Konsulentselskapet KPMG inngår samarbeid med AI-regnskapsselskapet Semine. Partnerne tror sambeidet skal hjelpe på etterslepet i digitaliseringen av økonomiavdelingene i nordiske foretak.

Semine har utviklet en plattform for AI-basert regnskapsautomasjon, hvor det har klart å omgå et analogt problem som lenge har sperret veien for en full digitalisering av faktureringsprosessen i norske bedrifter.

Strikk og binders

KPMG har de seneste to årene gjort flere investeringer i kompetanse og teknologi innenfor data og analyse, automasjon og kunstig intelligens gjennom fagmiljøet Lighthouse.

— Vi har sett ganske mange AI-baserte løsninger for regnskap og økonomifunksjoner tidligere. Vår erfaring er at de fungerer, men i praksis blir det likevel mye strikk og binders, sier Einar Michaelsen, leder for AI og fremvoksende teknologier i KPMG Lighthouse.

— Det som er interessant med Semine er at de har klart å lage en ende-til-ende-løsning for automasjon av regnskap. Det har vi hittil ikke sett noen andre AI-selskaper som har klart.

Analogtrøbbel

Problemet er at fakturering foreløpig ikke er et fullstendig digitalisert område, noe som gjør det vanskelig for AI-utviklerne å hente ut alle de dataene de trenger. 

— Semine har klart å finne en metode for å hente ut all informasjonen de trenger for å utføre automatisk kontering. Dette er svært vanskelig å gjøre med tradisjonelle AI-verktøy og robotisering (RPA).

— Selskapets kjerneteknologi er egentlig en automatisert konteringsløsning, og det er nok den aller mest interessante biten for vår del, sier Michaelsen.

Åpen for tilleggstjenester

Samarbeidsavtalen betyr i første rekke at KPMG skal være forhandler av løsningen, men KPMG bidrar også med prosjektledelsen på flere leveringer.

Semine har kontorer i Oslo, Kristiansand og India, og har vokst fra fem til rundt 70 ansatte på tre år.

På eiersiden står velkjente investorer som Kistefos og Amesto, i tillegg til gründerne og noen ansatte.

På tampen av fjoråret inngikk Semine også en partneravtale med Sopra Steria, og gjennomførte et pilotprosjekt hos Direktoratet for økonomistyring som årlig håndterer 1,2 millioner fakturaer på vegne av 120 statlige virksomheter.

Viljen større enn evnene

— Det er veldig mange som nå prøver å digitalisere regnskapsprosesser og økonomifunksjoner men ikke får det helt til, både fordi de mangler ressurser og at IT-landskapet er svært komplekst, sier Michaelsen.

At mange digitaliseringsprosjekter mislykkes er hverken bra for økonomien, AI-leverandørene eller landets konkurransekraft generelt. 

— Digitalisering handler ikke bare om effektivisering og reduksjon av rutinearbeid. Det handler også om at data, analyse og automasjon er de viktigste redskapene finansdirektører har i sine besutningsprosesser, sier Michaelsen.

— Ironisk nok er det akkurat dette initiativet de lykkes minst med.

Som skapt for regnskap

Semine-sjefen liker ikke å bil kalt en «regnskapsrobot», men foretrekker termen «AI-accounting platform».

— Kunstig intelligens er som skapt for regnskap og økonomi. Maskinene gjør alt det kjedelige rutinearbeidet bedre og raskere enn oss, mens menneskene kan bruke sin verdifulle tid og kompetanse på å lage bedre løsninger på kundenes utfordringer, sier Karlsen.

Han forsikrer samtidig økonomimedarbeidere om at det fortsatt vil være behov for deres kompetanse og bransjekunnskap for at AI-verktøyet skal kunne forbedre seg over tid.

— Vi har åpne API-er som kunder og partnere kan bruke mot sine egne løsninger, forklarer Karlsen.

— Et av elementene som gjør oss interessante for KPMG er at de også ser potensialet for å bygge noen veldig interessante tilleggstjenester på toppen av vår plattformen i fremtiden, blant annet innen analyse.

Nyheter
Teknologi