Coronarammet båtsikkerhetsselskap hentet penger

Smartbåtteknologien SmartBoat One skal gi båteiere færre bekymringer. Nå har Sensar Marine hentet et tosifret millionbeløp til en verdsettelse på 36 millioner kroner.

FÆRRE BEKYMRINGER: Smartbåtteknologiselskapet Sensar Marine kan overvåke det meste av det som skjer i båten. Nå har Lyse-konsernet gått inn med et tosifret millionbeløp. Foto: NTB Scanpix
Teknologi

Lyse-konsernet og deres tidligfasefond, sammen med eksisterende investorer fra USA, satser penger på teknologiselskapet Sensar Marine og deres overvåkningssystem for båter.

Finansieringen er på totalt 15 millioner kroner, der lån fra DNB og Innovasjon Norge utgjør 2,5 millioner kroner.

Vi fikk ikke levert fem av komponentene vi er avhengig, siden underleverandørene våre i Kina hadde stanset produksjonen i forbindelse med nyttårsfeiringen og coronanedstengningen
Paal Kaperdal, Sensar Marine

– Investeringen gir oss muskler til å møte økende båtinteresse med en sterkere satsing i Norge og internasjonalt, sier gründer og daglig leder Paal Kaperdal.

Fra bank til båt

Da Kaperdal hadde lagt bak seg 26 år med å digitalisere amerikansk banknæring, flyttet han hjem til Bergen. Han så at digitaliseringen av hus og biler hadde skutt fart, men at lite, med unntak av navigasjon, hadde skjedd med fritidsbåter.

Selskapet har utviklet en boks kalt SmartBoat One, som henter inn informasjon fra båten når den ligger fortøyd ved brygga eller er i bruk.

Ved hjelp av sensorer og oppkobling til 4G-nettet kan båteiere få data som viser hvor mye vann som har trengt inn i båten, hvor ofte vannpumpen er blitt startet og temperatur den til enhver tid er blitt utsatt for rett inn appen.

FJERNOVERVÅKNING: Appen er ment å gi småbåtredere mer ro i sjelen. Illustrasjon: Sensar Marine

Leier du ut en seilbåt skal den helst inspiseres av en dykker for å se om den har truffet et skjær. Med en sensor som hele tiden måler G-kreftene kan båteier lese av om det har skjedd et sammenstøt.

Enheten er i tillegg utstyrt med GPS, med posisjon ned til to meter, slik at det blir enklere å spore opp båten hvis det blir behov for assistanse eller at båten er blitt stjålet. All informasjon kan leses av i en mobilapp og som båteier blir man varslet om.

Sommeren 2019 hentet selskapet 10 millioner kroner og ble priset til 26 millioner kroner. Da Lyse-konsernet gikk inn på eiersiden var prisen jekket opp til 36 millioner kroner pre money.

Coronautfordringer

Statistikk viser at rundt 60 prosent av skadene som registreres på fritidsbåter skjer mens båtene ligger til kai. Kaperdal tror SmartBoat One kan forhindre over halvparten av disse skadene med monitorering og tidlig varsling.

Sensar Marine har hatt høy etterspørsel etter lanseringen i 2019, men allerede før de første skituristene tok med seg coronasmitte fra Alpene til Norge hadde viruset stukket kjepper i hjulene for selskapet.

– Vi fikk ikke levert fem av komponentene vi er avhengig, siden underleverandørene våre i Kina hadde stanset produksjonen i forbindelse med nyttårsfeiringen og coronanedstengningen, sier Kaperdal.

Dermed var selskapet tom for produkter da rekordmange båteiere forberedte seg på en ny sesong i norske farvann.

For kort tid tilbake ble lageret fylt opp med over tusen enheter og de 75 forhandlerne i Norge kunne igjen selge smartboksen.

– I løpet av 2020 regner jeg med at vi kan selge rundt 3.000 enheter, sier Kaperdal.

Oppdaget lekkasje

Redningsselskapet har inngått et partnerskap med Sensar Marine, det samme har forsikringsselskapet Fremtind. Produktet er i tillegg blitt forsikringsgodkjent og båteiere kan typisk kutte forsikringspremien med 5–10 prosent, ifølge Kaperdal.

Eieren tok seg ut til båten og forhindret trolig en større lekkasje og at fire tyskere i verste fall hadde havnet i det iskalde vannet
Paal Kaperdal, Sensar Marine

Med full overvåkning av båten vil det også være enklere for båteiere å leie ut. Mens bildelingstjenester har økt kraftig de seneste årene, har ikke båtdeling tatt av i samme grad.

SmartBoat One kan også ha bidratt til å forhindre alvorlige ulykker. En båtutleier fra Gulen ytterst i Sognefjorden fikk installert smartbåtboksen i fem utleiebåter. Eieren visste at det hadde vært utfordringer med en av båtene og fulgte med på appen da fire tyskere på fisketur fikk problemer med vann i båten etter at vannpumpen ble aktivert, forteller Kaperdal.

– Eieren tok seg ut til båten og forhindret trolig en større lekkasje og at fire tyskere i verste fall hadde havnet i det iskalde vannet, sier Kaperdal.