Nyhetsrush etter innsidekjøp i Zwipe

Zwipe-sjef André Løvestam ga fra seg 130.000 tegningsretter til kurs 7. Siden raste aksjen. Så kjøpte han til kurs 4. Da kom positive nyheter, og kursen skjøt i været.

PEN GEVINST: Zwipe-sjef André Løvestam har hatt mye positivt å rapportere om til markedet etter at han mer enn doblet sitt aksjeinnehav i selskapet i vår. Foto: Iván Kverme
Teknologi

André Løvestam har hatt fullklaff på «timing» av aksjetransaksjoner i Zwipe de seneste månedene. Det har gitt ham en gevinst på 4 millioner kroner. Men det startet med at han lot være å kjøpe.

For Zwipe gjennomførte en emisjon på 67 millioner i desember 2019. Kursen var 7 kroner, og Løvestam hadde store mengder tegningsretter. Han valgte imidlertid å la de aller fleste tegningsrettene bortfalle.

Ga avkall på 130.000 retter

Løvestam tegnet for 11.000 aksjer til en verdi av knappe 80.000 kroner, og ga følgelig avkall på nesten 130.000 tegningsretter.

Det var god timing, for i tiden etter var det kjedelig å være Zwipe-aksjonær. Selskapet flagget ingen nye avtaler, og aksjekursen rikket seg ikke, og i februar begynte den å falle.

Helt i slutten av februar kjøpte Løvestam 49.000 aksjer til kurs 3,90, slik at han satt med en beholdning på 200.000 aksjer.

En måned senere begynte det å komme spennende nyheter fra Zwipe. Den 25. mars meldte selskapet at Masria Digital Payments, en av Midtøstens største smartkortprodusenter, hadde valgt Zwipe til å levere digitale fingeravtrykksløsninger.

Kjøpte før flere meldinger

Få dager etter den første nyheten flagget finansdirektør Lars Kristian Solheim kjøp av 70.000 aksjer til 3,50, og den 3. april meldte Løvestam om kjøp av hele 280.000 aksjer til 4 kroner, slik at han mer enn doblet sin aksjebeholdning.

Så fulgte et rush av nyheter. Den 8. april meldte selskapet at Idemia, Zwipe og Idex hadde nådd en milepæl mot den neste biometriplattformen.

Den 20. april meldte Zwipe at de og Idex hadde signert en avtale om komplette løsninger for betalingskort basert på biometri. De meldte også om formalisering og felles markedsføring av en pilot med Zwipes teknologi og Idex' sensor.

To dager senere kom en ny avtale – denne gang med Toppan Forms Card Technologies om betalingskort basert på biometri.

Nye seks dager senere meldte Zwipe om en ny partneravtale – denne gang med Asia Credit Card.

Hadde trappet opp innsatsen

Den 7. mai sendte selskapet ut en oppdatering om virksomheten i første kvartal. Her fremgikk det at Zwipe hadde trappet opp innsatsen mot smartkortprodusenter betydelig, og at de hadde oppnådd dialog med 40 av verdens 50 største produsenter.

Den 20. og 27. juli meldte Zwipe om to mindre innsidekjøp, foretatt av styremedlemmer i Zwipe. Allerede dagen etter den siste meldingen meldte Zwipe om ny betalingskortavtale, denne gang med Liveo Research, hvilket sendte Zwipe-kursen markert opp igjen.

Nå handles Zwipe til 16 kroner – en firedobling siden Løvestams aksjekjøp tidlig i april.

Avviser innsidekjøp

I en e-post til Finansavisen svarer Løvestam at Zwipe er notert både i Norge og Sverige og følgelig er underlagt omfattende begrensninger, som de tar på største alvor. Han skriver at det er forbudt å handle aksjer for innsidere hvis innsideinformasjon er tilgjengelig, og legger til at selskapet ikke kjenner til at innsidere har hatt innsideinformasjon ved årets aksjekjøp.

«Likevel kan ikke selskapet gå inn på detaljer om individuelle samarbeid eller kontraktsforhandlinger eller om enkeltpersoners transaksjoner. Vi håper at dette likevel tydelig viser at vi tar disse reglene veldig alvorlig, og at det er vår oppfatning at de har blitt fulgt fullt ut. I tillegg kan det anføres at mange av selskapets toppledere har kjøpt aksjer i selskapet ved gjentatte anledninger spredt over tid», skriver Løvestam.

– Hva var grunnen til at du valgte ikke å benytte deg av nesten 130.000 tegningsretter i emisjonen på 7 kroner kort tid i forveien, men i stedet valgte å kjøpe aksjer til 4 kroner rett i forkant av avtalene?

«Dette har ingenting med hverandre å gjøre, jeg valgte ikke å kjøpe rett før noen avtale», svarer Løvestam.