Napatech til himmels med ny konsernsjef

Napatech har lenge slitt med fallende omsetning og elendig lønnsomhet. Nå er utviklingen snudd og kursen er opp 690 prosent på ett år. 

SUKSESS: Konsernsjef Ray Smets i Napatech har snudd skuten og fått opp både omsetning og lønnsomhet. Det gir uttelling i aksjemarkedet. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

Det var full eufori i Napatech tilbake i 2017 og på det høyeste ble aksjen omsatt for 24 kroner, før en lang og smertefull nedtur begynte for aksjonærene.

Bunnen var i ferd med å falle ut av aksjen og det hele toppet seg den 10. juli i 2018 da Napatech la frem elendige kvartalstall, samtidig som konsernsjef Henrik Brill-Jensen ble degradert fra konsernsjef til driftsdirektør, samt det ble gjennomført en kriseemisjon på 40 millioner kroner.

I løpet av dagen falt aksjen fra 7,4 til rundt 4 kroner, og inn kom Ray Smets som konsernsjef. Den første perioden som toppsjef var ikke spesielt bemerkelsesverdig og kursen dalte videre ned til 1,1 kroner 21. august påfølgende år.

Men så skjedde det noe. I forbindelse med andrekvartalstallene 27. august i 2019 eksploderte aksjen og steg 95 prosent på en dag, etter en knallsterk rapport med positiv kontantstrøm, økt guiding og kostnadskutt. 

Og siden den gang har utviklingen bare gått en vei for selskapet som utvikler «intelligente nettverkskort» for sanntidsanalyse av nettverkstrafikk – og det er oppover.

Skyhøy avkastning

Kjøpte du aksjer i Napatech den 21. august i fjor har avkastningen vært på formidable 690 prosent. Siden årsskiftet er aksjen opp 86 prosent og nå omsettes aksjen for 8,70 kroner. Det priser selskapet til 723 millioner kroner på Oslo Børs.

– Det grunnleggende har alltid vært på plass i Napatech og vi har over lang tid etablert en sterk kompetanse innen en unik teknologi. Snuoperasjonen som vi har gjort de to seneste årene er kommet på plass ved at vi har fokusert på verdiskapning i et marked som endres fort og som står foran en kraftig vekst. Jeg har alltid sagt at man ikke kan fikse et selskap ved å selge raskere eller markedsføre agressivt, sier konsernsjef Ray Smets, og fortsetter:

– Man må få til en snuoperasjon basert på en solid produktstrategi, som fokuserer ressursene på å løse reelle problemer i dag, og som danner en retning for innovasjon i nye produktområder for fremtiden. Man må også ha den riktige kostnadsstrukturen, et solid team og en smart strategi. Så må man implementere.

Sterk eierside

Største aksjonær i Napatech er oppkjøpsfondet Verdane Capital med rundt 27 prosent av aksjene. Nummer to er Sundt-familien med aksjer priset til rundt 100 millioner kroner. 

NEST STØRST: Sundt-familien eier aksjer for 100 mill. i Napatech. Her representert ved konsernsjef Jakob Iqbal. Foto: Ole Christian Rønning

Blant de største eierne finner man også tidligere Northzone-partner Torleif Ahlsand, investor Haakon Sæter, Grunde Eriksens Altitude Capital og Ketil Skorstad, hvor sistnevnte har solgt seg ned den seneste tiden.

– I tillegg måtte vi lykkes på et annet område. Vi måtte få investorene til å tro på planen og vår evne til å levere på den. Med de to første årene bak oss, er jeg enda mer optimistisk på hvor vi kan ta Napatech fremover, sier Smets.

Endelig i pluss

Torsdag la Napatech frem regnskapstall for andre kvartal og nok en gang ble markedet imponert og sendte kursen opp nesten 14 prosent. 

Omsetningen kom inn på 49 millioner danske kroner, opp fra snaut 40 millioner i tilsvarende periode i fjor. Lønnsomheten lukter det også svidd av og driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på nesten 12 millioner kroner. Det gir en margin på 24 prosent.

– Vi leverte solide resultater i andre kvartal med underliggende vekst, bedret lønnsomhet og en betydelig styrket kontantstrøm. Kundeveksten vår har vært god gjennom året, til tross for de globale utfordringene som følger av coronapandemien, sier Smets.

Helt nederst i regnskapet sto det igjen 4,4 millioner danske kroner, mot et underskudd på 6,2 millioner i andre kvartal i fjor.

Napatech

(Mill. DKK)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter48,939,6
EBITDA11,81,1
Resultat før skatt4,7−5,7
Resultat etter skatt4,4−6,2

– De finansielle resultatene er nok et bevis på at vi lykkes med vår nye strategi, og vi leverte det første lønnsomme halvåret siden selskapet ble notert på Oslo Børs. Alle parameterne utvikler seg i positiv retning, med lønnsom vekst, høy bruttomargin, solid kontantgenerering og økte resultatforventninger, til tross for at dollaren har svekket seg den seneste tiden, sier han.

Økt bruttomargin

Napatech gjentar målsetningen om en omsetning på mellom 185 og 205 millioner danske kroner i år. Teknologiselskapet løfter imidlertid guidingen på bruttomargin fra 68-72 prosent til 70-72 prosent.

– Idet vi går inn i andre halvdel av 2020 mener vi våre økte målsetninger er oppnåelige, til tross for utfordrende tider. Vi skal fokusere på det vi gjør best: å bringe vår ledende teknologiløsning til markedene, som trenger oss mer enn noensinne. Vi skal gjøre dette med et fokus på vekst i driftsinntektene, kloke investeringer, og et øye på lønnsomheten, sier konsernsjefen.

napatech
Nyheter
Teknologi
Børs