Kraftig verdihopp for Visma og Øystein Moan

Øystein Moan har bygget opp Visma til å bli et av Norges mest verdifulle selskaper. Nå er aksjene hans trolig verdt rundt 2,6 milliarder kroner.

SUKSESSFULL: Tidligere konsernsjef og nå styreleder, Øystein Moan, i Visma har bygget opp enorme verdier på salg av software. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

Det er mange ting i verden som er mer sexy enn regnskap og økonomistyringssystemer, men hva har det å si når Visma tjener penger som gress? Og nettopp det gjenspeiles i prisingen av softwareselskapet. 

Ifølge kilder Bloomberg har snakket med ønsker oppkjøpsfondet HgCapital å selge 20 prosent av aksjene i Visma.

Den potensielle transaksjonen kan prise Visma til 10 milliarder dollar, tilsvarende 88 milliarder kroner inkludert gjeld. Og nettogjelden er bare på 6,6 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, noe som tilsier at egenkapitalverdien er tilnærmet lik.

Nyhetsbyrået skriver at salgsprosessen er på et tidlig stadium, og det er ikke blitt fattet noen beslutning enda. Våpendragerne til HgCapital sikter seg angivelig inn mot en mindre gruppe potensielle investorer, så det vil ikke bli noen form for tradisjonell budrunde.

Tom Eckersley​ i HgCapital ønsker ikke å kommentere saken. Styreleder Øystein Moan har ikke svart på Finansavisens henvendelse tirsdag.

Milliardverdier for Moan

Siden 1997 og frem til nylig har Øystein Moan vært konsernsjef i Visma. I det stille har han bygget opp enorme verdier, og etter det Finansavisen erfarer er hans reelle eierandel på rundt 3 prosent hvis man tar hensyn til forskjellige aksjeklasser.

Det betyr at den tidligere konsernsjefens Visma-aksjer nå er priset til 2,6 milliarder kroner, gitt at verdsettelsen som Bloomberg referer til er korrekt. Til sammenligning sto han «bare» oppført med en ligningsformue på 280 millioner kroner i 2018.

Da Moan kom inn som konsernsjef i forrige århundre omsatte selskapet for 200 millioner kroner, hvorav mesteparten av inntektene kom fra softwaresalg til shippingindustrien. I dag er lønn og HR blitt Vismas aller viktigste satsingsområde, der selskapet er fjerde størst i Europa.

Visma er kjent for sin aggressive oppkjøpsstrategi, og har i løpet av en tiårsperiode kjøpt rundt 100 selskaper. I lang tid har Visma vært eid av oppkjøpsfond, som har fulgt med på Moans innsats med lupe. 

Og med en gjennomsnittlig årlig vekst på cirka 20 prosent, har han fått godt betalt, både i en tosifret årlig lønn og aksjer.

Kraftig hopp

Prisingen er dratt kraftig opp siden HgCapital solgte noen av sine aksjer til fondet Canada Pension Plan Investment Board i januar i fjor. Da var verdsettelsen av Visma satt til 6,5 milliarder euro, eller 63,4 milliarder kroner. 

To år før det solgte oppkjøpsfondet KKR seg ut av Visma til en prising på rundt 45 milliarder kroner, inkludert gjeld. Det betyr at verdiene er nesten doblet på tre år.

I 2019 omsatte selskapet for 15 milliarder kroner, etter en vekst på 32 prosent. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på snaut 4,1 milliarder kroner.

Men både topp- og bunnlinje ligger an til å vokse kraftig i år. I første halvår er omsetningen til Visma opp 27 prosent til over 9 milliarder kroner, mens EBITDA har økt fra 1,8 til 2,4 milliarder kroner.

Hvis det blir gjennomført en transaksjon med en prising på 88 milliarder kroner, vil EV/EBITDA-multippelen være på 18 basert på «run-rate» 2020-tall, mens EV/Salg vil nesten bikke 5-gangeren.

Større enn Hydro

Hadde Visma vært notert på Oslo Børs, ville kun åtte selskaper hatt en høyere markedsverdi. I flere år har Visma vært omtalt som Norges største og mest verdifulle teknologiselskap. 

Nå har imidlertid rubrikkselskapet Adevinta tatt over den posisjonen med en markedsverdi på 108 milliarder kroner. Etter oppkjøpet av eBays rubrikkvirksomhet viser også det konsoliderte regnskapet for 2019 inntekter som er høyere enn Vismas.

Men softwareselskapet kan skryte på seg å være mer verdt enn tungvektere som Aker BP, Hydro, Tomra og SalMar.

visma
øystein moan
Nyheter
Teknologi