Analytikere venter sterke konsulentrapporter

Bouvet og Itera fosser frem på Oslo Børs og både SpareBank 1 Markets og Arctic Securities venter solide coronakvartal for IT-konsulentselskapene.

STERKT HALVÅR: Itera-sjef Arne Mjøs gjør det sterkt på Oslo Børs. IT-konsulentselskapet har steget over 41 prosent siden inngangen til mars og eierne har i tillegg fått med seg et kontantutbytte.  Foto: Håkon Sæbø
Teknologi

«Vi har hatt en signifikant økning i IT budsjettet fra 2019 til 2020 og vil fortsette å investere innen IT for å sikre effektive operasjoner og for å understøtte selskapets omfattende digitaliseringsagenda,» uttalte Equinors IT-direktør Åshild Hanne Larsen til Finansavisen kort tid etter at coronakrisen sendte store deler av norsk næringsliv på hjemmekontor.

Aksjemarkedet har definitivt hatt stor tro på IT-konsulentselskapene gjennom coronakrisen og at stengte kontorer har lagt noen demper på investeringslysten.

Bouvet-aksjen har steget med 43,1 prosent siden 1. mars, mens Itera følger like bak med en oppgang på 41,2 prosent. Begge selskapene har i tillegg betalt utbytte som løfter totalavkastningen med rundt to prosentpoeng. I Danmark har Netcompany steget tett opp mot 60 prosent siden 1. mars.

Det har ikke gått like bra med Webstep. Selskapet er ned litt over 5 prosent og valgte å droppe utbytte da coronakrisen sto på som verst.

Coronakvartal

Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen tror kvartalsrapportene vil svinge etter hvilken kundeportefølje konsulentselskapene har. 

– Digitale tjenester er mulig å levere fra hjemmekontor, men enkelte selskap rammes hardt av covid-19, som reiseliv, hotell og restaurantbransjen. Det er naturlig at disse gruppene kutter i bruk av konsulenter. For selskaper med en diversifisert kundegruppe tror jeg markedet vil være solid, sier Trondsen.

BULL PÅ BOUVET: Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities, liker Bouvet best blant IT-konsulentselskapene på Oslo Børs. Foto: Iván Kverme

Analytikeren trekker frem solide tall fra Ateas konsulentdivisjon og sterke Crayon-tall som indikasjon på ukens konsulentrapporter. 

Analytiker i SpareBank 1 Markets, Petter Kongslie, tror tallene generelt vil bli bra når Bouvet, Itera og Webstep holder kvartalspresentasjoner denne uken. Meglerhuset venter gjennomgående god vekst, høy utnyttelsesgrad og solide marginer

– Det vi har sett, hvis vi leter etter litt mikrorelevante datapunkter fra andre som har rapportert, er at Ateas konsulentdel, som dog har en annerledes type konsulenter, leverte bra, sier Kongslie.

VIKTIGSTE NØKKELTALL: Nettorekrutteringen er det første Petter Kongslie, analytiker i SpareBank 1 Markets ser på når IT-konsulentselskapene legger frem tall. Foto: Olav Gram Degnes

– Svenske konkurrenter har levert både vekst og gode marginer, og Inmeta Crayons konsulentarm og Zalaris leverte begge bra i andre kvartal, selv om sistnevnte ikke er like relevant, fortsetter han.

Nettorekruttering viktigst

Det viktigste nøkkeltallet Kongslie ser etter i kvartalsrapportene er netto rekruttering.

Jeg blåser i om noen av selskapene tar en hit på margin i det korte bilde for å benytte anledningen til å gasse på og rekruttere flere hoder
Petter Kongslie, SpareBank 1 Markets

– Jeg blåser i om noen av selskapene tar en hit på margin i det korte bilde for å benytte anledningen til å gasse på og rekruttere flere hoder. Det er tross alt den absolutt viktigste parameteren for fremtidig inntjeningspotensialet, sier han.

Ifølge Trondsen blir det viktig å følge med på hvor mye av de underliggende resultatene som er påvirket av covid-19, både inntektssiden og midlertidige kostnadskutt.

– Jeg tror en del investorer glemmer at enkelte norske teknologiselskapselskap har fått midlertidig kostnadskutt fra permitteringer, lavere arbeidsgiveravgift eller forlengede leverandørfrister, sier Trondsen.

Hun sier dette kan ha «blåst opp» marginen for enkelte, selv om noen av kostnadskuttene kun er midlertidige.

– Jeg har brukt mye tid på å justere for disse effektene i estimatene på selskapene jeg følger.

Liker Bouvet best

SpareBank 1 Markets har en nøytral anbefaling på de tre konsulentene meglerhuset dekker, det vil si Bouvet, Webstep og Itera. Av teknologiselskapene på Oslo Børs er det for øyeblikket Crayon, Nordic Semiconductor, Zalaris og Kahoot kundene anbefales å putte sparepengene.

– Men hvis jeg skal trekke frem et selskap, så må det bli Bouvet. Det er rett og slett fordi de har en vanvittig historikk hva gjelder å levere lønnsom vekst over tid, best in class marginer, lav volatilitet i inntjening og en demonstrert historikk på å levere netto rekruttering år etter år etter år, sier Kongslie.

I likhet med Kongslie holder Trondsen Bouvet som favoritt blant IT-konsulentselskapene. Hun peker i tillegg på at Webstep lenge har levert svakere vekst enn for eksempel Bouvet og at dette gjenspeiles i verdsettelsen deres.

– Jeg har en nøytral anbefaling på Webstep. De er relativt diversifisert, så burde nok klare seg bra gjennom coronakrisen, sier Trondsen.

Hun tror rekrutteringsaktiviteten deres kan ha bremset opp under krisen fordi det er vanskelig å møte folk og usikkerhet rundt utsiktene.

– Bedring av sistnevnte vil være viktig for estimatene fremover og mitt syn på aksjen. Dersom de klarer å snu skuten kan det bli en interessant aksje, sier Arctic-analytikeren.

bouvet
itera
webstep
netcompany
sparebank 1 markets
petter kongslie
arne mjøs
it-konsulenter
coronakrise
Nyheter
Teknologi
Børs