<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kaotisk hyttebygg ga gründeridé til 100 mill.

Da dusjen på Jan Tore Grindheims hytteprosjekt på Bømlo måtte bygges om tre ganger fikk han en god idé. Nå prises den til 100 millioner.

    Publisert 27. aug. 2020 kl. 20.36
    Oppdatert 30. aug. 2020 klokken 08.17
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 711 ord
    BYGGER SEG OPP: Fonn-gründerne Jan Tore Grindheim og Daniel Skotheim har utviklet et system som skal gi orden og store innsparinger i byggeprosesser. Foto: Iván Kverme

    Idekapital, Investinor, Skagerak Maturo, Aidiom og Oxer Kapital satser 30 millioner kroner på Jan Tore Grindheim og Daniel Skotheims teknologiselskap, Fonn. Selskapet har utviklet en programvare som gir full oversikt over byggeprosjekter for både private hyttebyggere og store entreprenører.

    Entreprenøren på Grindheims hytte har kastet seg inn både som kunde og investor.

    Den viktigste norske kunden er likevel Boligpartner, mens selskapet har store amerikanske entreprenører som Brinkman og Roche Constructors samt Broadwing og Dapatchi i Storbritannia på kundelisten.

    Med den nye kapitalen skal vi tredoble omsetningen vår i løpet av de neste 12 til 18 månedene
    Jan Tore Grindheim, Fonn

    Tredobler på 18 måneder

    Fonn har utviklet et konsept som skal gi bedre samhandling og kommunikasjon mellom alle aktører i en byggeprosess. På byggeplassen vil en elektriker eller rørlegger ha full oversikt over sist oppdaterte tegninger og annen informasjon fra en app på telefonen.

    Investorene priser selskapet til 100 millioner etter tilførselen av pengene som skal gå til å trykke hardt på gassen særlig i USA og Storbritannia.

    – Det er mer aksept for hyllevare i utlandet, og amerikanere er raskere på avtrekkeren. De bestemmer seg dobbelt så raskt og betaler dobbelt så mye, sier adm. direktør Jan Tore Grindheim.

    – Med den nye kapitalen skal vi tredoble omsetningen vår i løpet av de neste 12 til 18 månedene. Både internasjonalt og i Norge, sier salg- og markedssjef Daniel Skotheim.

    INVESTERER: Frida Rustøen i Idekapital, Andre Berg Edvardsen i Skagerak Maturo og Kristian Øvsthus i Idekapital har klokkertro på Fonn-gründerne, og sprøyter inn vekstkapital. Foto: Ivan Kverme

    I dag har selskapet 10 millioner kroner i løpende abonnementsinntekter, hvorav over halvparten kommer fra utlandet.

    Vår app fungerer på alle smarttelefoner. I dag noteres det med gråblyant på planker og papirlapper
    Jan Tore Grindheim, Fonn

    20 prosent tapes på feil

    Alt startet med Grindheims hytteprosjekt på Bømlo sør for Bergen.

    – Prosjektet var frustrerende for alle som var involvert i prosjektet. Dusjen måtte bygges om tre ganger før den ble riktig, sier Grindheim.

    Med bakgrunn fra Siemens og Statoil samt med en bror fra entreprenørbransjen og en kompis med doktorgrad i brukeropplevelse innen IT ble ideen til et svært brukervennlig IT-system klekket ut.

    –Vår app fungerer på alle smarttelefoner. I dag noteres det med gråblyant på planker og papirlapper, sier Grindheim.

    Kundene betaler etter størrelse. En lokal rørlegger vil betale 1.490 kroner måneden, mens en entreprenør med 100 millioner i omsetning vil betale 67.000 i måneden.

    – Det er mye å hente på å jobbe mer effektivt under byggeprosessen. På verdensbasis brukes 20 prosent av byggekostnadene på feilretting, sier prosjektansvarlig i Idekapital Kristian Øvsthus.

    Kunde sparte 1 mill.

    Da selskapet ble startet i 2017 ble det tilført 2,5 millioner kroner i startkapital. Året etter kom det inn 5 millioner i egenkapital og 4 millioner i lån før Idekapital nå har bidratt med 12,5 millioner av et samlet kapitalinnskudd på 30 millioner.

    Tjenesten brukes på alt fra bygging av en hytte til et kjøpesenter.

    – Da jeg bygget min hytte sendte jeg melding om dusjen til byggelederen, men den beskjeden kom ikke frem til rørleggeren. Én av våre kunder fikk bygget feil hus på en tomt fordi entreprenøren brukte en tegning han hentet ut fra en gammel e-post, men vant millionsøksmål fordi appen viste at entreprenøren hadde fått og åpnet de riktige tegningene, sier Grindheim.

    Konkurrentene heter Procore og PlanGrid, men deres systemer mener Grindheim retter seg mot de aller største entreprenørene, og han mener deres system overgår konkurrentenes både på pris og brukervennlighet.

    Vil vurdere Merkur Market

    Nå handler alt om vekst for bedriften som har tilhold i Os utenfor Bergen.

    – Det er ikke et mål for oss å gå i pluss de neste totre årene. Vi fokuserer på omsetningsvekst for å bli markedsledende.

    – Vi finansierer fremtidig underskudd og ønsker at Fonn skal investere i folk, salg og markedsføring. Det gir negative resultater så lenge de vokser frem til man kan ta ned kostpådraget. Da gir alle abonnementsinntektene en god bunnlinje. Men det er viktig å vokse med underliggende lønnsomhet fra hver kunde, sier Kristian Øvsthus.

    Idekapital har en horisont på fire til seks år på sine investeringer.

    – Vi kommer til å se etter industriell exit, men for alle norske teknologiinvestorer synes nå Merkur Market som en spennende mulighet der man får god prising. Derfor kan det bli aktuelt å notere selskapet i Norge, sier Øvsthus.

    Det jobber i dag 40 personer med Fonn. 15 av dem er ansatt, mens resten er innleid.