– Vi er blitt frarøvet selskapet

Gründer Milan Markovic hevder seg utsatt for tyveri og trusler da Sealab ble kjøpt av selskapet som vil bli Norges nye superkonsern i havbruksteknologi.

LOVER KONKURRANSE: – Om fire uker er vi ute av arbeidskontrakten, og da skal vi utvikle tilsvarende teknologi, gjerne i samarbeid med eksisterende selskaper, sier Milan Markovic, gründer i Sealab (til høyre). Til venstre Oscar Markovic, daglig leder i Sealab. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

Finansavisen fortalte torsdag at selskapet Bluegrove, som er under stiftelse, har kjøpt opp Trondheim-selskapet Sealab.

Planen er å slå det sammen med teknologiselskapet CageEye og deres forrige oppkjøp, NorseAqua.

Vyene er store: Med nederlandske venturekapital i ryggen vil CageEye- og Bluegrove-sjef Bendik S. Søvegjarto bygge opp et nytt teknologikonsern innenfor havbruk. 

Tanken er å hente oppunder en halv millliard kroner i investorkapital, og det er i første omgang. 

– Har brukt 50.000 timer

Sealab har på sin side skapt et kamerasystem for lakseovervåkning og biologisk kartlegging som sies å være ledende innenfor sin nisje.

Milan Markovic, som er gründer i Sealab sammen med sine tre sønner, bringer imidlertid en helt annen versjon til torgs.

Han hevder at han er blitt offer for en «hostile takeover», altså et fiendtlig oppkjøp.

– Vi har brukt over 50.000 arbeidstimer på Sealab og er blitt sittende igjen med ingenting, sier han.

OPPKJØP GJENNOMFØRT: «Happy to join forces with Bluegrove - Sealab becomes part of aquatech company Bluegrove», skriver selskapet på Facebook-sidene sine. Foto: Sealab

Oppkjøpet av Sealab skal ha blitt finansiert ved et vederlag i konsernet, opplyste Bluegrove-sjefen.

– Dette vederlaget er i form av aksjer i CageEye, eller Bluegrove, som de velger å kalle det. Dette er i virkeligheten et selskap fullstendig uten teknologisk eller finansiell basis, sier Markovic.

– Betalt med monopolpenger

Markovic hevder at prisingen av Bluegrove i transaksjonen var 2 milliarder kroner. Til gjengjeld skal Sealab ha blitt verdsatt til 105 millioner kroner i samme transaksjon.

I den ferskeste aksjonærlisten Finansavisen har sett, har Markovic-familien rundt 40 prosent av aksjene i Sealab Ocean Group.

Hvis opplysningene stemmer, skulle da Markovic-familien i praksis bli sittende med 2–3 prosent av aksjene i Bluegrove.

– Vi er blitt frarøvet selskapet vårt, og vi er blitt betalt med monopolpenger. Og snart mister vi dem også fordi vi ikke er i stand til å oppfylle motpartens betingelser, sier han.

Milan Markovic opplyser å ha brukt rundt 40 millioner kroner i kapital på teknologiutvikling i Sealab.

– Det har vært veldig hardt. For å finansiere selskapet solgte vi både hus, bil, verktøy, kontormøbler, inventar, turutstyr og alt som ikke var nødvendig for daglig overlevelse. Til sist satt vi med hver vår tråsykkel. Vi hadde ikke personlige eiendeler igjen vi kunne selge, fortalte han til Finansavisen i juni 2018.

Erfarne investorer på eiersiden

Siden 2015 har Trondheim-bedriften Sealab jobbet med filming av laks som en tjeneste til lakseoppdrettere.

Det er en så stygg sak at jeg nesten ikke finner ord
Milan Markovic, Sealab

Blant investorene i Sealab er Halle Ragnar Sivertsen, tidligere medeier av havbrukskonsernet Midt-Norsk Havbruk. Selskapet ble i 2017 solgt til sjøtransportkonsernet NTS, og Sivertsen smalt inn på Kapital 400-listen med 825 millioner kroner i formue.

Blant eierne finner vi også Hans Michael Hansen, som er blitt omtalt som Norges skarpeste investor innenfor gambling, nærmere bestemt Gaming Innovation Group.

Anmelder til politiet

Milan Markovic mistenker daglig leder i Sealab Ocean Group, Morten Sjoner Syrstad, for å ha gjort salget til Bluegrove mulig ved å fremtvinge en kunstig insolvenssituasjon.

– Det er styret i selskapet som sammen med daglig leder i Sealab, Oscar Markovic, har håndtert økonomien i selskapet, svarer Sjoner Syrstad.

Han viser for øvrig til styreleder Ståle Spjøtvold, som også er advokat. Spjøtvold viser i sin tur til Bendik Søvegjarto, sjef i Bluegrove.

ØNSKER LYKKE TIL: Bendik S. Søvegjarto er sjef i Bluegrove. Foto: Bluegrove

Markovic opplyser at han neste uke overleverer politianmeldelse av Sjoner Syrstad for det han mener er bedrageri, og at han har klaget Spjøtvold inn for Advokatforeningens disiplinærutvalg.

Markovic hevder seg også utsatt for trusler og trakassering fra Cageeyes side.

– Det er en så stygg sak at jeg nesten ikke finner ord, sier gründeren.

Fremover ønsker Markovic å fortsette med utvikling av teknologi for bruk i havrommet, også innen havbruk.

– Vi er ikke bundet av noen konkurranseklausul. Om fire uker er vi ute av arbeidskontrakten, og da skal vi utvikle tilsvarende teknologi, gjerne i samarbeid med eksisterende selskaper på feltet, sier han.

Aquabyte, Optoscale, Stingray og Akva Group er noen av de norske selskapene som for tiden jobber med overvåkning av laks.

– Fornøyde med opprydding

Bendik Søvegjarto i Bluegrove gir en annen versjon.

– Vi har allerede tilbakemelding fra kunder av Sealab som bekrefter at de er veldig fornøyde med at Bluegrove kommer inn med nye krefter og rydder opp. Responsen fra de ansatte er den samme. Det var motivasjonen for å redde Sealab da vi startet redningsaksjonen, nettopp redde kundene og de ansatte.

– Er transaksjonen med CageEye og Bluegrove kommet i stand som følge av en fiktiv insolvens-situasjon?

– Dette er ikke en sak som angår Bluegrove. Vi tilbød en pris som selger var enig i. Styret i Sealab Ocean Group, som er valgt av aksjonærene, tok godt imot vårt tilbud da de så det som en mulighet for Sealab å overleve, svarer Søvegjarto.

– Vi alle ønsker Oscar og Milan lykke til med sitt nye selskap, legger han til.

bluegrove
milan markovic
oscar markovic
bendik søvegjarto
bendik s. søvegjarto
ståle spjøtvold
Morten Sjoner Syrstad
cageeye
sealab
Nyheter
Teknologi