Trapper ned forsvar, satser i olje

Radarekspertene i Ispas legger eksporten av militært radarutstyr på is. I stedet vil de selge radarer som oppdager oljeutslipp.

PRØVER SEG I OLJE I STEDET: – Det er krevende å jobbe med eksportkontrakter for et lite selskap som vårt, sier daglig leder Jan Erik Andersen (t.h.). Fra venstre Jørgen Bertheau og prosjektleder Viggo Solli. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

MOSS: – Vi startet som en forsvarsleverandør, men vi så etter hvert at oppfølging av kontraktene og leveransene krevde store ressurser som vi ikke hadde. Vi fikk rett og slett ikke inn penger på konto, sier Jan Erik Andersen (62), daglig leder i Ispas.

Bedriften har i snart 20 år designet og solgt spesialiserte radarsystemer, og foretatt målinger med en metode som kalles Radar Cross Section (RCS). Kundene har for det meste vært militære.

Ispas ble etablert i 2001 av Rune Gundersen (50) og Richard Norland (63), som møtte hverandre på Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Der hadde begge jobbet som eksperter på elektronisk krigføring og radar ved FFI.

– Krevende å jobbe med eksport

Midt på 2010-tallet støtte imidlertid selskapet på problemer. Da hadde selskapet fått napp på en 30 millioners leveranse til den egyptiske marinen, men Utenriksdepartementet var ikke like begeistret. 

I oktober 2013 fikk selskapet formelt avslag på en søknad om eksport, og etter halvannet års dragkamp sto gründeren frem i Finansavisen og fortalte at han følte seg som UDs nyttige idiot.

– Denne bedriften er midt i blinken for det som er regjeringens satsingsområde, nemlig høyteknologi. Men det er vanskelig å jobbe når UD fører en så vilkårlig eksportpolitikk, sa Richard Norland, og understreket at radarmateriellet ikke hadde et direkte kampformål.

Vi la fra oss produktet i noen år, men kundene ønsker veldig tydelig at vi skal ta det videre
Jan Erik Andersen, Ispas

Noen måneder etter intervjuet kom eksporttillatelsen likevel, men problemene fortsatte.

– Radarsystemene våre har gått til kunder i India, Polen og Egypt, men det er krevende å jobbe med eksportkontrakter for et lite selskap som vårt. Vi hadde ikke ressursene til å følge opp kundene, sier Andersen.

Legger forsvarseksport på is

I november 2019 gikk Norland av som daglig leder, mens Andersen tok over roret. 

Nå ligger det an til at eksporten av forsvarsmateriell blir lagt på is, mens en ny radar for å oppdage oljesøl og oljeutslipp har seilt opp som et av selskapets hovedprodukter.

OPPDAGER OLJEUTSLIPP: Denne radaren for å oppdage oljesøl kan brukes offshore. Foto: Ispas

Tallene for 2019 indikerer at selskapet kan ha gjort noe riktig. 

Omsetningen er like høy som de to foregående årene sammenlagt, og resultatet er kraftig forbedret.

– Vi startet med å selge oljedeteksjonsradarer til Lundin og Equinor i 2013. Vi la fra oss produktet i noen år, men kundene ønsker veldig tydelig at vi skal ta det videre. De har lagt alt til rette for at vi skal kunne fortsette produktutviklingen, sier Andersen. 

Ispas

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter17,87,1
Driftsresultat0,1−3,5
Resultat før skatt−0,2−2,8
Årsresultat0,2−1,6
Eiere: Richard Norland (46 %), Rune Gundersen (29 %), Jan Erik Andersen (26 %).

Selskapet har i alt solgt 16 oljedeteksjonsradarer til henholdsvis Equinor og Lundin. Disse fordeler seg med seks på Johan Sverdrup, fire på Edvard Grieg, mens ytterligere seks skal installeres på Johan Castberg. 

– Disse skal bruke til miljøovervåkning på oljefeltene, opplyser Andersen.

– Har snudd totalt om på selskapet

For fem år siden uttalte Norland at Ispas i løpet av noen år kunne nå 100 millioner kroner i omsetning.

– Vi havnet ikke der, men til gjengjeld har vi totalt snudd om på selskapet, sier Andersen nå.

Han røper at selskapet også jobber med et tredje produkt for å spore mindre, flyvende objekter som droner.

De seneste årene har uautorisert droneflyvning skapt forsinkelser på flere store flyplasser.

– Vi er ikke alene på det feltet, men ingen leverer noe som fungerer på mer enn 500 meters hold. Vi har ikke et operativt produkt for øyeblikket, men vi har gjort flere lovende tester, sier Andersen.

radar
Radar Cross Section
Jan Erik Andersen
Ispas
Rune Gundersen
Nyheter
Teknologi