<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gir gass etter coronatopp

40 offroad-kjelker er allerede ute og forserer grus og skogsstier i det daglige. Nå skal Exero hente 5 millioner kroner til videre vekst.

Publisert 9. sep. 2020
Oppdatert 11. sep. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 724 ord
CORONABRÅSTOPP: – I løpet av to måneder solgte vi omtrent like mange kjelker som i hele 2019, men så ble det helt stopp, sier Bendik Fon, daglig leder i Exero. Foto: Anders Horntvedt

– Om fem år er håpet at vi skal ha solgt kjelken i flere land og flere verdensdeler, gjerne med samarbeidspartnere. Nord-Amerika og Europa er åpenbare markeder å etablere seg i. I tillegg vil vi komme med nye produkter, sier Bendik Fon (29), daglig leder i Exero Technologies.

For to år siden forlot han og kollegene Trondheim og NTNU med mer enn vitnemål, studiepoeng og minner om sene kvelder på puben.

De fem gründerne i Exero Technologies jobber med å komme ut i verden med sommerkjelken Spike.

Ideen dukket opp da gründerne kom i kontakt med et miljø i Trondheim som driver med paraidrett, altså idrett for funksjonshemmede. 

I dette miljøet var det flere som savnet en kjelke som kunne brukes på varierende terreng som grus, asfalt og skogsstier.

Ambisjonen var også å lage et produkt som folk kunne være stolt over å bruke. Til det fikk bedriften hjelp fra Eggs Design i Oslo.

Så langt har et tresifret antall brukere sittet på kjelken og tatt seg en prøvetur. Én av dem som har testet og gitt tilbakemeldinger under prototypingen er paralympieren Birgit Skarstein, men hovedmålgruppen til selskapet er bredden, og kunden i Norge er NAV Hjelpemiddelsentral.

Finansieringen er så langt kommet fra Innovasjon Norge, DNB Vekstgaranti, Norges Forskningsråd, SpareBank 1 SMN og Oslo kommune. I tillegg har gründerne gått inn med til sammen 140.000 kroner i aksjekapital.

Et viktig gjennombrudd kom høsten 2018, da produktet ble å finne hos NAV Hjelpemiddelsentral.

OVERLEVDE CORONA: – Med tanke på det som har skjedd, er vi kommet godt ut av det, sier Bendik Fon i Exero. Foto: Anders Horntvedt

Det innebærer at Exero-kjelken er godkjent som hjelpemiddel, og at funksjonshemmede kan søke offentlig støtte om å få kjøpt produktet. Dermed har gründerne brutt den barrieren det er å komme ut i markedet med eget produkt, og å få betalt for det i hard valuta.

I fjor omsatte gründerbedriften for 2,8 millioner kroner. Mesteparten av dette var ordinære salgsinntekter. Så langt har Exero solgt rundt 40 produkter.

2020 startet bra, men deretter lugget det.

Vi er i kontakt med noen venture-miljøer, og vi snakker med større selskaper som ser potensialet i produktet vårt
Bendik Fon, Exero

– I løpet av to måneder solgte vi omtrent like mange kjelker som i hele 2019, men så ble det helt stopp på salgssiden på grunn av coronapandemien. Mange av dem vi selger til, er i risikogruppen, og det ble helt stopp i fysisk testing og levering av produkter, sier Fon.

Etter et par måneder løsnet det igjen. Nå sitter rundt fem personer i lokaler på Lysaker og tegner nye kjelker.

Kjelkene skrus sammen på et eget verksted når det kommer inn ordre. Delene kommer stort sett fra underleverandører i Kina, Tyskland og Norge. Egne og nye spesialdeler kan gründerne lage selv ved hjelp av to 3D-printere.

3D-PRINTER EGNE DELER: Utviklingsarbeid og produksjon foregår i et kontorbygg på Lysaker utenfor Oslo. Foto: Anders Horntvedt

– Helt gull for oss

Våren 2019 hentet selskapet investorkapital til en verdsetting på 20 millioner kroner. Gründerne fikk inn 1,5 millioner, dels fra folkefinanisering og dels fra engelinvestor, altså investorer som satser på gründere i helt tidlig fase.

– Emisjonen har utløst 3 millioner kroner i vekst i vekstgarantiordning fra Innovasjon Norge. Det er helt gull for oss, og det er denne kapitalen vi tærer på nå, sier Fon.

I løpet av høsten er planen å gjennomføre en ny emisjonsrunde, trolig på mellom 3 og 5 millioner kroner.

Exero Technologies

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 2,8 1,2
Driftsresultat −0,7 −0,1
Resultat før skatt −0,8 −0,1
Årsresultat −0,8 −0,1

Eiere: Gründerne Bendik Fon, Nicoline Saarisilta Bergh, Mathias Thorkildsen Berg, Andre Haig Johnsen og Solveig Christensen (18,6 % hver). 90 aksjonærer fra folkefinansieringsplattformen Funderbeam (5 %). Engleinvestorene Fredrik Brodtkorb, Tor Schanders og Nordic Innovation Team representert ved Kenneth Westad (til sammen 2,1 %).

– Vi er i kontakt med noen venture-miljøer, og vi snakker med større selskaper som ser potensialet i produktet vårt, sier Fon.

– Når skal dere tjene penger?

– Opprinnelig var planen å levere overskudd i 2021, men det avhenger av dialogen med investorene. Hvis vi skal skalere opp produksjonen, kan det bli aktuelt å skyve på det. 

– Går utviklingen av selskapet så raskt som du håpet på?

– Ja, i hvert fall frem til coronapandemien kom. Med tanke på det som har skjedd, er vi kommet godt ut av det. Vi har penger til videreutvikling, og har fått god fart på etterspørselen og produktutviklingen etter hvert.