Stor usikkerhet rundt Apples iPhone-lansering – mangler telefonen?

Det er stor spekulasjon rundt om Apple klarer å få neste generasjons iPhone klar til lanseringen tirsdag neste uke.

Publisert 12. sep. 2020 kl. 13.56
Oppdatert 15. sep. 2020 klokken 10.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord

Apple-lanseringene har alltid avsluttet med et legendarisk sitat: «One more thing» – «Én ting til». Sitatet er hentet fra Steve Jobs da han åpenbarte nye produkter.

I år kan det imidlertid se ut til at Apple-toppene vil ha én ting mindre å presentere.

Det spekuleres stort i de høyere kretser om Apple klarer å få neste generasjons iPhone ferdig til lanseringen tirsdag neste uke, og om presentasjonen av selve telefonen vil bli forskjøvet til et senere tidspunkt – kanskje allerede i oktober.

Financial Times rapporterer at iPhone-lanseringen definitivt ikke vil gjennomføres på grunn av forsinkelser på produksjonslinjen som følge av pandemien.

Det store spørsmålet blir imidlertid: Hva skal Apple lansere? Hva er epleselskapet uten iPhone?

Tiden flyr

Tirsdagens begivenhet er kalt «Time Flies» og navnet i seg selv hinter til at hovedfokuset vil ligge på neste generasjons Apple Watch, istedenfor telefonen. I tillegg vil selskapet avsløre sin nye iPad Air, og muligens Apple hodetelefoner, og AirTags, noe et norsk selskap kan nyte godt av.

– Oppmerksomheten disse produktene vil få vil mangle sidestykke. Istedenfor å bare være noe ekstra vil de være selve hovedattraksjonen, sier Ben Wood, analytiker i CCS Insight, til FT.

Statistikken underbygger analytikerens utsagn. Apple har i det stille skiftet fokuset over fra telefonen til en mye mer diversifisert portefølje av produkter.

Statistikken viser at Apple har blitt mindre og mindre avhengige av iPhone. Foto: FA

De siste fem årene har iPhone-inntektene falt med 16 prosent tilsvarende 44 prosent av Apples totale salg, og ned fra 63 prosent tidligere. Tilbehør og «wearables» som Apple Watch og AirPods har imidlertid økt markant. 

I samme periode har dette segmentet økt med 144 prosent til 6,5 milliarder dollar. Inntektene på iPad har klatret 45 prosent og service, som skytjenester og så videre, er opp 162 prosent til 13,2 milliarder.

Usikkerhet

Forsinkelsen av iPhone 12 kan imidlertid ha innvirkning på salget av de andre produktene Apple lanserer.

– Jeg tror salget vil falle fordi folk er nysgjerrige på hva som blir nytt med den nye iPhonen, sier Ben Bajarin i Creative Strategies.

Bajarin understreker imidlertid at det ikke vil ha så mye å si for Apples inntekter totalt sett.

– Forsinkede salg er ikke tapte salg. Det vil bare bli forskjøvet inn i neste kvartal. Historisk er imidlertid fjerde kvartal et meget viktig kvartal når det gjelder inntekter og er et stort iPhone-kvartal, sier han.