Duket for blodbad hvis Wavetech kommer på børs

Om to uker er det varslet at Wavetech skal på børs gjennom amerikanske Spectrum Global Solutions, som har kollapset i verdi. Morten Østberg er ikke optimist.

RIK ELLER FATTIG? Advokat Brynjar Meling gikk inn i styret i Spectrum Global i vinter etter fusjon med Wavetech. Nå venter aksjonærene på å få Spectrum-aksjer selv om aksjeverdiene har kollapset. Foto: Carina Johansen
Teknologi

20 dollar var kursnivået investorene ble forespeilet da det norske batterieventyret skulle på børs gjennom amerikanske Spectrum Global Solutions. Investorene betalte 12,50 for Wavetech-aksjene, og så for seg en verdistigning på 80 prosent. IT-gründer og rally-pappa Morten Østberg var én av dem som satset mest – anslagsvis over 20 millioner.

– Jeg forventer at aksjen starter 10 prosent ned i forhold til investeringen. Det er basert på instinkt. Jeg har ingen tro på at Wavetech åpner på 20 dollar, sier Østberg.

Bak Wavetech står norske Dag A. Valand og advokat Brynjar Meling.

SKUFFET: Morten Østberg trodde amerikanske Spectrum skulle få mer ut av Wavetechs teknologi. Siden fusjonen ble kjent er Spectrum-aksjen ned 99 prosent. Foto: Roland Berg Lie

Prises nær null

Teknologien handler om å øke batteriers levetid – tilsynelatende en svært tidsriktig forretningsidé for kommersialisering og kapitalisering.

I juli i fjor inngikk Spectrum og Wavetech fusjonsavtale til en samlet verdi av 120 millioner dollar der Wavetech var verdsatt til 117 millioner dollar. Siden har OTC-noterte Spectrum stupt i verdi gjennom hele våren og sommeren.

Det er økonomisk uklokt å selge for man får ikke solgt alt. Da blir det et ras i verdiene
Morten Østberg

Fra en kurs på 15 dollar da fusjonen ble kjent har kursen stupt til bare 7 cent etter kraftig fall gjennom både vinter, vår og sommer. Overfører man det samme til Wavetech er også verdiene her tilnærmet lik null.

– Det er kun en liten del av Spectrum som handles - under 10 prosent, så verdien vil først ses når handelen åpnes. Jeg tror ikke kursen havner dårligere enn 50 prosent av de 20 dollarene de lovet, sier Østberg.

– Folk er utålmodige

Børsnoteringen har vært lovet i lang tid. Opprinnelig skulle noteringen ha skjedd i juni i fjor, og Østberg er blant dem som har fulgt med på rapportene og løftene fra selskapet.

Det burde vært mer action. Vi burde ha sett resultatene, men det har ikke vært noe særlig utvikling
Morten Østberg

– Det er to og en halv uke til børsnoteringen. Folk er utålmodige etter å få aksjene.

– Forventer du at alle vil selge?

– Investorene har 30 prosent, og jeg tviler på at de store kaster ut sine aksjer.

– Vil du selge?

– Nei, det er økonomisk uklokt å selge for man får ikke solgt alt. Da blir det et ras i verdiene, men jeg har nøkterne forventninger, sier Østberg.

Produktene er ikke 20 minutter gamle. Wavetech har hatt store vyer i mange år
Morten Østberg

Skuffet over resultatene

Østberg er skuffet over hva Spectrum har fått til basert på Wavetech-teknologien.

– Jeg synes det har skjedd for lite. Det burde vært mer action. Vi burde ha sett resultatene, men det har ikke vært noe særlig utvikling. Spectrum har ikke tjent penger selv om de har hatt tilgang på Wavetech-produktene i så lang tid. Vi burde ha sett et mer industrielt resultat nå. Det er bare å se på børsrapportene fra Spectrum, sier Østberg.

– Er det grunn til å forvente at Spectrum skulle levere resultater så fort?

– Produktene er ikke 20 minutter gamle. Wavetech har hatt store vyer i mange år.

– Men det kan hende de klarer det når de er sammen. Potensialet ligger i utvikling av patentet til en moderne batteriløsning. I så fall kan det bli en lykkelig reise likevel, trøster han seg med.

Den siste 10-Q-rapporten fra Spectrum viser inntekter på 5,6 millioner dollar i andre kvartal, ned fra 8,3 millioner dollar i samme periode i fjor. Resultatet stupte fra minus 0,1 millioner dollar til minus 2 millioner dollar.

wavetech
brynjar meling
morten østvold
dag a. valand
Nyheter
Teknologi