Fitbit Sense tar pulsen på helsen

Det er temmelig smart å komme med en smartklokke med fokus på helse og sykdommer i 2020.

God skjerm: Bare synd at skjermen slår seg av hele tiden for å spare batteri. Foto: Are Haram
Teknologi

Fitbit fortsetter frontalangrepet på Apples klokker. Glem tidligere tiders enkle pulsarmbånd med mikroskopiske skjermer og de senere kubistiske anslagene mot god smak.

Nå er det ett formspråk som teller, og det er vanskelig å ikke se at inspirasjonen kommer fra Cupertino, California.

Hey, Google!

Sammen med tredje generasjon Versa, lanseres nå Sense, som ser helt lik ut, og hvor siste rest av knapper er ofret for ren skjermbetjening.

Her er mikrofon og høyttaler. Med Alexa og snart også Google Assistant, kan du bruke klokken som telefon, talestyre musikkvalget og sikkert få svar på livets store spørsmål, helt uten å fiske opp mobilen fra lommene.

Det er likevel på helsesiden Fitbit har tatt et kvantesprang. Når halve jordkloden bekymrer seg for smitte, kunne ikke timingen vært bedre.

Fastlege på slep

Sense har måling av oksygenmetningen i blodet. Det kan gi en indikasjon på om du har en infeksjon og mer generelt si noe om allmennhelsetilstanden.

Klokken kan også overvåke hjertet for hjerteflimmer og unoter. Dette er en funksjon vi ikke har fått testet, for EKG-funksjonen er ennå ikke godkjent til bruk i Norge.

Fitbit understreker sterkt at funksjonen ikke varsler om hjerteinfarkt, slag eller andre akutte farer.

– Skal vi legge oss, kjære?

Ellers får du målt stressnivået, som måles ved at du legger den ledige hånden over klokken og så får sendt mikroladninger av strøm gjennom huden.

Måling av hudtemperaturen forteller ikke bare om du er i ferd med å få feber, men også menstruasjonssyklusen (og dermed når det er praktisk å prøve å få til et barn).

Enkelt sagt: Sense er en Versa 3 pluss litt ekstra helse. For alle som ikke er borderline hypokondere, kan derfor Versa gjøre mye av den samme jobben.

Fitbit Sense

Fitbit Sense – smart-, helse- og treningsklokke

  • Mål: 40,5*40,5*12,4 millimeter.
  • Vekt: 45,9 gram.
  • Vanntett: 50 meter.
  • Teknologi: GPS, EKG-sensor, EDA (stressmåler).
  • Batteritid: Opptil seks dager.
  • Pris: 3.600 kroner.
  • Passer for: Alle som ønsker en alt-i-ett smartklokke/GPS-klokke med «decent» utseende, og særlig om man er over gjennomsnittet opptatt av å måle helsevariabler.
  • Passer dårligere for: Målrettet trening.

Der Versa 3 koster 2.500 kroner, må du ut med 3.600 for en Sense. Spranget opp til nyeste Apple Watch, hvor du slipper å ha med mobilen for å kunne ta en samtale, er på 1.400 kroner.

Noe for Northug?

Sense er også en sportsklokke med pulsmåler og GPS. Den passer likevel bedre som motivator for folk med forsetter om et sunnere liv enn rundt håndleddet på den seriøse atlet.

Den er nærmere yoga enn jogging, for å si det enkelt. Eller kanskje: Mer for Northug enn for Klæbo?

Lettvekter: Fitbit Sense er så lett og liten som «bransjestandarden» krever nå. Foto: Are Haram

Rent skjermbasert betjening er ikke det lureste under harde aktiviteter. Særlig når det regner eller snør, frister det lite å dra av seg hanskene for å få utført operasjoner. Det hjelper ikke (heller ikke vurdert som en smartklokke utenom trening) at skjermen er lite responsiv og litt uforutsigbar. På tide med kraftigere prosessor, Fitbit?

fitbit
smartklokker
gps-klokke
helse
Trening
treningsklokke
Nyheter
Teknologi