Utfordrer Røkke-selskap på CO2-rensing

Forløperselskapet Sargas endte i skifteretten. Nå vil CO2-fangstmyggen CO2 Capsol ta opp konkurransen med Røkkes Aker Carbon Capture.

– NOK JOBB TIL ALLE: – I fremtiden kommer det til å bli så mange karbonfangstprosjekter at det blir mer enn nok oppdrag til både oss og Aker Carbon Capture, sier Jan Kielland, daglig leder i CO2 Capsol. Videre mot høyre Tone Bekkestad og Endre Ording Sund. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

– Vi er en utfordrer til Aker Carbon Capture  . I all beskjedenhet mener vi at vår teknologi er bedre, men i fremtiden kommer det til å bli så mange karbonfangstprosjekter at det blir mer enn nok oppdrag til både oss og dem, sier Jan Kielland, daglig leder i CO2 Capsol, som har utviklet en metode for å fange CO2.

Skal man tro selskapets egen omtale, er metoden både energieffektiv, kostnadseffektiv, kompakt og skalérbar, i tillegg til at den er dekket av globale patenter som gjelder i 20 år.

Selskapet holder til i en murvilla i ambassadestrøket på Skillebekk i Oslo.

Villaen er under oppussing og eies av Einar Christen Lange (78). 

Han har bakgrunn som lege og skipsreder, og har i mange år vært blant formuestoppene i Østfold med rundt 80 millioner kroner i ligningsformue.

Startet i 2003

Lange var også sentral i Sargas, forløperen til CO2 Capsol, og det foretaket som utviklet teknologien CO2 Capsol har rettighetene til.

Sargas ble startet i 2003 av teknologiens oppfinnere, Henrik Fleischer og Knut Børseth.

Etter å ha svidd av rundt 400 millioner på utvikling meldte selskapet oppbud i 2014.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om strategiske uenighet mellom aksjonærene i Sargas. Uenigheten skal ha handlet om hvordan teknologien skulle utnyttes av selskapet.

– Sargas jobbet lenge og brukte mye penger, men de gikk altfor ambisiøst ut og var litt forut for sin tid. Dessuten satset Sargas tungt på CO2-rensing av kullkraft, som nå er i ferd med å bli faset ut i Europa, sier Kielland.

– Etter oppbud mente noen av aksjonærene, med Einar Lange som én av dem, at det var altfor bittert å se målsnøret uten å komme i mål. I 2015 kjøpte han ut boet og patentene, og tok deretter kontakt med Endre Ording Sund for hjelp til videreføring, sier Kielland.

Skal ikke selge stål

Fem år senere utgjør Kielland, Sund og Tone Bekkestad kjerneteamet i CO2 Capsol.

* Kommunikasjonssjef Tone Bekkestad er utdannet meteorolog, og skrev masteroppgave om klimaforandringer i Canada. Senere har hun blant annet jobbet 12 år som værmelder i svensk TV4.

* Styreleder Endre Ording Sund har vært direktør i SEB Enskilda, partner i Sector Asset Management, adm. direktør i Awilco og konsernsjef i Anders Wilhelmsen Gruppen. Han har også hatt ledende stillinger i Chevron Texaco og Sjøforsvaret og vært med oppstar av shipping banken Maritime & Merchant og EV Private Equity.

Denne teknologien har det tatt 10 til 15 år å utvikle
Tone Bekkestad, kommunikasjonssjef i CO2 Capsol

* Jan Kielland har bakgrunn fra oljebransjen, og var én fem som startet det som ble Lundin i Norge i 2003. Kielland har vært parter i Sector Asset Management og har siden ledet restrukturering av oljeselskaper. Det siste var Panoro.

– Tanken var og er å lage et selskap som kan tilby patentene til industrien. Vi er en liten og slank organisasjon, og slik vil det fortsette, selv om vi har store ambisjoner for teknologien, sier Sund.

Ideen er ikke å selge stål, men å bruke patentene og selge en totalpakke for rensing i samarbeid med engineering-firmaer og verkstedbedrifter.

– Simens, Technip, Kværner   og Petrofac er eksempler på selskap som kan bygge våre anlegg, sier Kielland. Dette er ikke veldig komplisert.

Kan bli norsk industrieventyr

Bekkestad beskriver at det så langt finnes to typer teknologi for CO2-rensing som er kommet forbi pilotfasen.

Mens Aker Carbon Capture har en amin-basert løsning, benytter CO2 Capsol kaliumkarbonat oppløst i vann. 

– Begge er kjemiske prosesser. Det er ingen komplisert prosess, og globalt er det mange anlegg i drift med kaliumkarbonat. Det som skiller oss fra de andre er vår patenterte energigjenvinning som gir betydelig lavere CO2-fangstkostnader, sier Bekkestad.

– Er det plass til både dere og Aker Carbon Capture?

– I 2060 må man fange 6 milliard tonn CO2 i året for å oppfylle målsettingene i Paris-avtalen ifølge IEA. Så ja, det blir mer enn nok arbeid til både oss, Aker og mange andre. Det blir en industri som vil sysselsette millioner av mennesker i fremtiden, sier Jan Kielland.

– Det som er riktig spennende er hvilket norsk industrieventyr dette kan bli, med to norske selskaper som til sammen i dag er ledende innen fangst av CO2, legger Sund til.

For øyeblikket er selskapet involvert i et testanlegg i drift; ved et søppelforbrenningsanlegg hos det svenske selskapet Stockholm Exergi, som er 50 prosent eiet av Fortum.

Testanlegget ble startet opp i fjor, og skal ha vekket oppmerksomhet i miljøet på grunn av solide skussmål fra Stockholm Exergi og Energimyndigheten i Sverige.

Forespørsler fra India og Japan

– Vi har fått mange forespørsler de seneste par månedene. Vi får henvendelser fra fabrikker i India, glassverk i Portugal og øvrig næringsliv i Australia og Japan. Samtidig ser vi at det kommer en liten tsunami av CO2-fangst-prosjekter i USA. For oss blir det viktig å prioritere de mest aktuelle prosjektene.

– Hvorfor er det ikke flere som gjør dette?

– Det vil komme flere som oss, men vi har en patentert metode, og akkurat nå er vi de mest konkurransedyktige på markedet, svarer Kielland.

– Selv om mange driver med kaliumkarbonat, er vi alene om å drive anlegg av denne typen i stor skala. Denne teknologien har det tatt 10 til 15 år å utvikle, legger Bekkestad til.

Skal hente kapital

Så langt har selskapet vært finansiert av rundt 15 millioner kroner i investorkapital og en stor mengde ulønnede arbeidstimer.

Sparebank 1 Markets er imidlertid engasjert som rådgiver, og planen er å hente kapital i markedet i løpet av de kommende seks månedene.

Nøyaktig beløp og verdsetting vil selskapet imidlertid ikke ut med.

Til sammenligning er Aker Carbon Capture for tiden verdsatt til rundt 5 milliarder kroner på Oslo Børs.

CO2 Capsol

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter0,10,0
Driftsresultat−1,6−1,1
Resultat før skatt−1,6−1,1
Årsresultat−1,6−1,1
Eiere: Rederiaktieselskapet Skrim (der Einar Lange er eneeier, 54,9 %), Einar Lange (15,5 %) Mathisen Living Trust (7,6 %), Odd Næss (7,4 %), S. Ugelstad Invest (7,0 %), andre (7,6 %).

– Hvordan ser dere ut om fem år?

– Da har vi verdensdekkende patenter og regner med å være inne på alle de store markedene: Europa, USA, Canada, Australia, Sørøst-Asia og Afrika, både direkte og gjennom strategiske samarbeidspartnere, svarer Kielland.

ACC-ME
co2 capsol
jan kielland
tone bekkestad
endre ording sund
Einar Christen Lange
einar lange
Henrik Fleischer
Knut Børseth
sargas
Nyheter
Teknologi
Miljø
Børs