Tar gevinst i teknologi-rakett

Aksel Lund Svindal har mangedoblet pengene sine i Airthings og sitter på verdier for 18,3 millioner kroner. Nå skal han selge 25 prosent av aksjene.

DRØMMETREFF: Aksel Lund Svindal kom tidlig inn på eiersiden i Airthings. Nå skal han selge aksjer for 4,6 millioner kroner etter en kraftig verdioppgang. Foto: Iván Kverme
Teknologi

Prisingen av Airthings har skutt i været siden i sommer, da Storebrand og KLP kom inn på eiersiden til en verdsettelse på 965 millioner kroner. I forbindelse med noteringen på Merkur Market skal teknologiselskapet hente rundt 870 millioner kroner til en prislapp på snaut 1,8 milliarder kroner.

Verdiene har dermed økt med 86 prosent på få måneder. I mars 2019 ble selskapet verdsatt til 380 millioner kroner. Ett år senere var verdsettelsen kommet opp i 670 millioner kroner. 

Aksel Lund Svindal sitter som styremedlem i Airthings og eier gjennom A Management én prosent av aksjene, som nå er verdsatt til 18,3 millioner kroner. I forbindelse med børsnoteringen skal den tidligere alpinisten selge 25 prosent av aksjene.

Dermed vil han innkassere rundt 4,6 millioner kroner, hvorav nesten alt er ren gevinst. Svindal kom svært tidlig inn på eiersiden i Airthings.

Skal vokse

Selskapet leverer radon- og innendørs luftkvalitetsmålere, og ble kåret til Årets eksportbedrift i 2018. Det er ventet at aksjene vil noteres på Merkur Market med første handelsdag 30. oktober.

Transaksjonen på 870 millioner kroner, består av en emisjon på 500 millioner kroner og et nedsalg på 365 millioner kroner. Pengene skal brukes til å finansiere vekst.

Ifølge daglig leder Øyvind Birkenes ble det største aksjonærene enige om å selge 25 prosent av aksjene, for å sikre en stor nok transaksjon.

«Vi er et selskap som vokser raskt, og det skjer mye fra år til år. Vi vokser i nye markeder, øker de abonnementsbaserte inntektene, har store ambisjoner fremover, og ikke minst har vi klart å levere på de planene vi allerede har satt oss», uttalte han til Finansavisen i slutten av august.

Seks «cornerstone»-investor har forpliktet seg til å tegne aksjer for minimum 400 millioner kroner. Disse inkluderer de eksisterende aksjonærene Storebrand Asset Management og KLP Kapitalforvaltning, samt de nye investorene DNB Asset Management, Eika Kapitalforvaltning, Handelsbanken Fonder og CentraGruppen.