<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Casher inn over 8 mill. på tapssluk

For fire år siden sluttet Arne Hjeltnes som konsernsjef i Creuna og beholdt aksjene. Torsdag innkasserte han 8,2 millioner kroner da selskapet ble solgt på billigsalg.

    Publisert 22. okt. 2020 kl. 20.43
    Oppdatert 24. okt. 2020 klokken 08.16
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 637 ord
    ENDELIG TUR: Arne Hjeltnes har rotet bort mye penger på dårlige investeringer. Torsdag innkasserte han over 8 millioner kroner etter at Creuna ble kjøpt opp av svenske Knowit. Foto: Eivind Yggeseth

    Arne Hjeltnes er mest kjent som TV-personlighet, og programleder for «Gutta på tur» med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Arne Brimi. Den folkekjære vossingen har riktignok flere talenter enn å være høyt og lavt på TV-skjermen.

    Mellom 2008 og 2016 var Hjeltnes konsernsjef i teknologi– og rådgivningsselskapet Creuna, som utvikler løsninger innen design, teknologi, reklame og innhold, rådgivning og forvaltning.

    Da han sluttet som konsernsjef gjorde han et sjakktrekk ved å ikke selge eierposten på 4,4 prosent. Torsdag kom nemlig meldingen om at Creuna er solgt til det svenske børsnoterte IT-selskapet Knowit for 178 millioner svenske kroner. 

    Mye stang ut

    Det betyr at Hjeltnes casher inn rundt 8,2 millioner norske kroner på salget, noe som tilsynelatende virker å være sårt tiltrengte midler. I investeringsselskapet Nan Madol er egenkapitalen bokført til minus 1,2 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, mens gjelden utgjør 8,2 millioner kroner.

    I 2017 gikk TV-personligheten «all-in» i Norwegian Fish Company med 2,6 millioner kroner. Disse verdiene er nå forduftet, og Aalesundfisk har overtatt selskapet og driften.

    Men fisk er ikke det eneste Hjeltnes har tapt penger på. I 2016 hentet mikrobryggeriet Norbrew 15 millioner kroner, hvor han tegnet seg sammen med blant andre Kari Traa, Kristopher Schau, Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Arne Brimi.

    To år senere gikk Norbrew dundrende konkurs etter å ha mislykkes med å konsolidere bransjen. Hjeltnes er også investert i tapssluket Voss of Norway og problembarnet Tide Forsikring.

    «Jeg er indirekte aksjonær og prosessen er jeg ikke involvert i. Derfor avventer jeg resultatet og vil ikke kommentere det før jeg er orientert», skriver Arne Hjeltnes i en SMS til Finansavisen.

    Lav prising

    Tilbake til Creuna vil oppgjøret i transaksjonen skje i form av 50 millioner kroner i kontanter, 85 millioner gjennom aksjer i Knowit, samt ytterligere 43 millioner som enten gjøres opp i kontanter eller aksjer innen utgangen av 2021.

    Creuna blir en del av Knowit Experience, selskapets avdeling for markedsføring og CRM, og blir med totalt 900 ansatte Nordens største digitalbyrå. Konsernet vil dermed ha cirka 2.600 ansatte.

    I dag jobber det rundt 300 ansatte i Creuna, noe som priser hvert hode til rundt 600.000 kroner. 

    – Hvorfor fikk dere selskapet så rimelig?

    – Først og fremst er vi veldig fornøyd med oppkjøpet av Creuna. Dette vil uten tvil styrke oss innen design og tech, og vi som helhet kommer til å bli enda mer konkurransedyktig på det nordiske markedet. Hva gjelder den endelig kjøpesummen avhenger den av resultatene vi skaper sammen de neste årene, noe vi har høye forventninger til, sier daglig leder Amund Brandsrud i Knowit Experience Norge.

    Store tap

    Den finansielle utviklingen har vært alt annet hyggelig de seneste årene for Creuna. I 2016 omsatte konsernet for 327 millioner danske kroner, og siden den gang har pilene pekt bratt nedover. I fjor endte omsetningen på 290 millioner danske kroner med et driftsresultat på minus 11,1 millioner kroner.

    NEST STØRST: Investor Morten Angelil casher inn nesten 19 millioner kroner på Creuna. Foto: Iván Kverme

    Siden 2016 har Creuna tapt 49 millioner danske kroner på driften og egenkapitalen er snart spist opp. Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen bokført til 1,3 millioner danske kroner.

    I pressemeldingen skryter imidlertid Knowit av Creunas tolv måneders EBITA på pluss 21,5 millioner svenske kroner.

    Knowit har vesentlig bedre lønnsomhet, og i fjor var omsetningen på 3,3 milliarder svenske kroner med et tilhørende driftsresultat på 313 millioner svenske kroner.

    Aksjen kraftig opp

    Investorene likte godt oppkjøpet av Creuna, og på Stockholm-børsen ble Knowit torsdag omsatt for 266 kroner, etter en kursoppgang på 15,9 prosent. Det priser egenkapitalen til 5,1 milliarder svenske kroner.

    Siden nyttår har Knowit-aksjen lagt på seg 27,6 prosent, og på ett år er avkastningen nesten 46 prosent.

    Nest største aksjonær i Creuna er Morten Angelils Eltek Holding, som sitter på rundt 10 prosent av aksjene. Etter oppkjøpet innkasserer investoren en gevinst på nesten 19 millioner kroner.

    Hans kone Birgitte Feginn Angelil er sjef for Creuna Norge, og hun har tidligere jobbet som rådgiver i selskapet en årrekke.