<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen: – Dritbra. Du får 50 millioner av meg

Det var svaret fra Øystein Stray Spetalen i hans første møte med Per Ronny Stav. På fem år har IT-gründeren gjort 850.000 kroner til 150 millioner i Arribatec.

    Publisert 1. nov. 2020 kl. 20.57
    Oppdatert 3. nov. 2020 klokken 07.44
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 938 ord
    RIK I REKORDFART: Per Ronny Stav har fått med seg investoradelen på Oslo Børs og gjort 175-gangeren i Arribatec på fem år. Foto: Eivind Yggeseth

    – Nå har vi 150 millioner i cash og er klar for å sette fart på virksomheten, sier Per Ronny Stav.

    Det er bare noen minutter siden børsmeldingen tikket inn på Stavs telefon om at han nå er adm. direktør i børsnykommeren Arribatec Solutions    , etter en reverse takeover av Øystein Stray Spetalens børsskall Hiddn tidlig i september.

    Ideen har Stav hatt siden 1999, men er først blitt gjennomførbar i dag. Og med noteringen er ambisjonen å bygge Arribatec til et nytt, stort teknologieventyr.

    – Det Microsoft gjør i dag, prøvde jeg å gjøre i for 20 år siden. Teknologien var bare ikke i nærheten, sier Stav.

    IMPONERT: Investor Øystein Stray Spetalen skal ha tilbudt Stav 50 millioner etter første salgspitch. Foto: NTB

    Kronglete vei til børs

    Han leder et selskap han sier mange ikke helt forstår hva driver med. Men allerede i det første møtet med Spetalen skal han ha sagt: «Dritbra. Du får 50 millioner av meg.»

    Veien til Oslo Børs’ hovedliste har også vært av den kronglete sorten. Og smått kontroversiell.

    Først kjørte Arribatec en rettet emisjon mot Spetalen, Jan Christian Opsahl, Martin Nes, Lars Christian Stugaard, Ketil Skorstad, Torstein Tvenge, Lars Nilsen og Jan Haudemann-Andersen på 85 millioner kroner, til en prising på 255 millioner kroner før penger.

    Arribatec Solutions

     
    • IT-konsulentselskap grunnlagt av Per Ronny Stav. Leverer løsninger, tjenester, rådgivning og infrastruktur til selskaper og institusjoner hvor menneskelig kapital utgjør det meste av virksomheten.
    • Gikk på børs i september gjennom Øystein Stray Spetalens børsskall Hiddn, og er nå notert under navnet Arribatec Solutions (ARR).
    • Omsatte i 2019 for 117 millioner kroner fordelt på det norske og utenlandske datterselskaper, med et årsresultat på 8 millioner kroner.
    • Har 150 millioner kroner i kontanter som skal brukes til oppkjøp og vekst i utlandet.

    Deretter ble kassen tømt med 50 millioner kroner i Hiddn, før aksjonærene i Arribatec mottok snaut 360 millioner aksjer i Hiddn til en kurs på 0,94 kroner som oppgjør. Det ga en transaksjonsverdi på 340 millioner kroner.

    Slike transaksjoner har fått kritikk på generelt grunnlag, blant annet fra Oslo Børs selv. Kritikken går på at selskaper kommer inn utenom de etablerte rutinene.
    – Det har vært noen diskusjoner, men det har vært åpne og konstruktive dialoger med børsen i dette konkrete tilfellet, sier Stav.

    Til gjengjeld er Stav blitt rik på rekordtid. 850.000 kroner han gikk inn med i 2015 er blitt til 80 millioner aksjer, som prises til 150 millioner kroner.

    Det er 175 ganger innsatsen – fem år etter han sluttet i ERP-leverandøren Unit4 for å starte Arribatec. Selskapet er blitt et av landets raskest voksende programvare- og IT-konsulentselskaper. Fra 5 til 117 millioner kroner i omsetning i fjor, og med 8 millioner på bunnlinjen.

    – Vi har hatt en voldsom vekst, vært lønnsomme og bygget selskapet kun på drift og egne penger. I utgangspunktet var jeg skeptisk til å gå på børs, men vi så en mulighet til å gjennomføre de strategiske planene vi har lagt opp til, sier han.

    INVESTOR: Jan Haudemann-Andersen. Foto: Iván Kverme

    Totalløsning som tjeneste

    Kort forklart leverer Arribatec en ny generasjon ERP-løsninger (Enterprise Resource Planning) til store selskaper i privat og offentlig sektor inkludert, universiteter og forskning hvor mennesker er den viktigste kapitalen.

    – ERP høres kanskje ikke så sexy ut, men alle selskaper over 50 ansatte trenger slike systemer, enten det er til skipsforvaltning eller prosjektstyring av forskningsprosjekter. Vi integrerer alle typer løsninger og leverer det som en tjeneste, sier Stav.

    Fremtiden ligger i programvare og repeterende inntekter (ARR), noe som gjenspeiles i selskapets ticker.

    Med penger i kassen er planen å kjøpe seg opp til å bli en plattformleverandør av komplette ERP-løsninger, og levere dem rimeligere og mer effektivt enn de større og tyngre konkurrentene.

    Solution as a service på stammespråket.

    INVESTOR: Ketil Skorstad. Foto: Eivind Yggeseth

    Store kontrakter

    Helt enkelt er det ikke. Men Stav er en selger. Og tilsynelatende en god en.

    – Måten vi leverer på er helt ny og spesiell. Ved å levere helhetlige løsninger ferdig implementert og integrert, tar vi bort mye av prosjekt- og investeringsrisikoen til kunden og endrer slike IT-investeringer fra investerings- til driftskostnader, sier han og fortsetter:

    – Vi har mange store referansekunder i Europa og Amerika, og har kunder i 20 land, som gjør at vi har en veldig bra plattform til å skalere videre på.

    Et eksempel er en avtale er med 15 forskningsinstitutter som genererer 100 millioner over fem år. 

    I første halvår utgjorde årlige repeterende inntekter (ARR) 31 prosent av inntektene. Målet er 50 prosent innen 2023.

    Alt er skybasert (public og hybrid cloud), men på handlelisten står blant annet infrastrukturselskaper, slik at Arribatec kan levere grunnmuren i tillegg til forretningsløsningene.

    – På sikt ser vi for oss å inngå avtaler med andre norske selskaper som kanskje er for små til å børsnoteres selv, men som har komplementær teknologi. Vi ønsker mer integrasjon på systemsiden, uten nødvendigvis å måtte slå selskapene sammen organisatorisk umiddelbart, sier han.

    SKAL PÅ SHOPPING: Med penger i kassen planlegger Stav å gjøre oppkjøp innen IT-infrastruktur og programvare for å bli en totalleverandør av ERP-systemer. Foto: Eivind Yggeseth

    Satte bindingstid 

    Stav var kanskje skeptisk til børsnotering, men har likevel inngått en pakt med en av Oslo Børs’ mest beryktede bjellesauer.

    – Han sitter i styret og kommer til å sitte så lenge han vil. Vi har kontroll med eller uten ham, og det er min jobb å bygge selskapet driftsmessig til å levere på vår strategi. Endringer på eiersiden skal ikke ha noe innvirkning på dette, sier han om Øystein Stray Spetalen.

    De som kom inn i den rettede emisjonen i sommer har seks måneders binding, mens alle nøkkelpersoner i Arribatec har en binding som hindrer dem fra å selge mer enn en tredel av aksjene før det er gått 18, 30 og 42 måneder.

    – Jeg har ikke bygget opp dette for å gjøre et kortsiktig kupp, sier Stav.