– Det vil vel bli ansett som et oppkjøpsraid

Per Ronny Stav i Arribatec har milliardomsetning i sikte. Nå snakker han om oppkjøp i både Norge, USA og Asia. 

M&A-GENERAL: – Vi ser på ulike software-selskaper som dekker operasjonelle prosesser, sier Per Ronny Stav, adm. direktør i Arribatec Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

Tidligere denne uken ble det klart at Arribatec  kjøper Hamar-selskapet Innit for 52,3 millioner kroner pluss 5,6 millioner aksjer i Arribatec til snittpris på 1,50 kroner per aksje, eks utbytte.

– Vi er i markedet for skybaserte ERP-løsninger. Vi ønsker å skalere gjennom innovativ bruk av teknologi, og for å skalere trenger vi Innit, sier Per Ronny Stav, adm. direktør i Arribatec.

ERP står for Enterprise Resource Planning og er fellesbetegnelse for programvare for å administrere forretningsprosesser.

Nå snakker Arribatec-sjefen om planene videre.

– Bygger oss opp

– Blir det flere oppkjøp?

– Ja, det ligger i strategien. I dag er vi inne i en rekke vertikaler, eller bransjer. Fremover ønsker vi å bygge oss opp på den operasjonelle delen i en postmoderne ERP-strategi, svarer Stav.

Arribatec har allerede en bukett skybaserte programvaresystemer i porteføljen.

* Unit4. Global leverandør av tjenesteorientert ERP-system.

* Hypergene. Svensk produkt for virksomhetsstyring, budsjettering, prognoser og analyse.

* Power BI. Leverer datainnhenting, modellering, visualisering og rapportering.

* RamBase. Skybasert ERP-løsning for produksjonsbedrifter.

* Arribatec Research Platform (ARP) integrerer tre andre plattformer: Arribatec Instipro 3, Unit4 T&E og Unit 4 ERP.

* Arribatec Certify er en applikasjon som digitaliserer renholdsprosesser, som for eksempel til hoteller og sykehus.

– Det er viktig å dokumentere og sikre godt renhold i disse covid-tider. Et annet eksempel er en avtale er med 15 forskningsinstitutter som genererer 100 millioner over fem år. Slike avtaler vil vi ha flere av. Vi ønsker å vokse, sier Stav.

Opptil 100 millioner kroner i verdi er det vi har som target for øyeblikket, men det burde ikke være noe stort problem å hente mer penger
Per Ronny Stav, Arribatec

– Vil nok sikkert bli ansett som det

 – Er det et oppkjøpsraid?

– Det blir nok sikkert ansett som det, ja. Vi hentet jo 150 millioner kroner i en rettet emisjon i forbindelse med børsnoteringen.

INVESTOR: Øystein Stray Spetalen. Foto: NTB

Øystein Stray Spetalen, Jan Christian Opsahl, Martin Nes, Lars Christian Stugaard, Ketil Skorstad, Torstein Tvenge, Lars Nilsen og Jan Haudemann-Andersen var blant dem som kom inn.

– Er det nisje-IT-selskaper dere ser etter?

– Ja, du kan gjerne kalle dem det. Vi ser på ulike software-selskaper som dekker operasjonelle prosesser og som kompletter det vi allerede har innenfor ERP. Det er for å utnytte vår system-, integrasjons- og prosesskompetanse og levere dette ferdig implementert og integrert. Vi kaller det Solution as a Service, sier Stav.

– Nå har vi gjort oppkjøp i Norge, og rundt 50 prosent av inntektene kommer fra andre land enn Norge. Jeg understreker at vi skal være det naturlige valget for norske firmaer, også de som har datterselskaper i utlandet. Men vi ser også på internasjonale oppkjøp. Den internasjonale profilen skal videreføres og utvides, legger han til.

– I hvilke land?

– På sikt ser vi for oss selskaper som er større enn det vi har kjøpt til nå. Kanskje får vi også fotfeste i andre regioner. Vi vil styrke posisjonen i USA og Asia, blant annet.

INVESTOR: Jan Haudemann-Andersen. Foto: Iván Kverme

– Kan hente mer om det trengs

– Hvor store biter kan dere ta?

– Opptil 100 millioner kroner i verdi er det vi har som target for øyeblikket, men det burde ikke være noe stort problem å hente mer penger hvis det trengs. Vi ser etter både tidligfase og etablerte tech-selskaper, og det er viktig at miksen gir en positiv operasjonell kontantstrøm. Vi ønsker å bruke kapitalen til skalering, ikke til drift.

– Er det teknologien eller kundebasen i oppkjøpene du er interessert i?

– Begge deler. Vi ønsker teknologi som vi kan integrere i det vi allerede har, men kundebase er selvfølgelig også interessant.

– Hvilke rådgivere og støttespillere har dere med?

– Styret med Spetalens Ferncliff-apparat og Henrik Lie-Nielsen i spissen er alle dyktige og viktige i denne prosessen. 

– De har gjort sine egne vurderinger, og nå jobber vi sammen med dem for å bli enda skarpere i strategien og for å bli mer spisset på hvilke tilleggssystemer vi vil ha.

Ferncliff er navnet på Øystein Stray Spetalens investeringsselskap. Styreleder i Arribatec er Martin Nes. Han er samtidig adm. direktør i Ferncliff.

– Hvordan ser Arribatec ut om fem år?

– Da nærmer vi oss en milliard kroner i omsetning. Det høres kanskje ambisiøst ut med 115 millioner kroner i omsetning i fjor, men neste år vil vi passere 250 millioner kroner, og så får tiden vise hva mer som kommer, sier han.