Forsvaret kjøper droner for 40 millioner

Nordic Unmanned har fått gjennombruddskontrakt med Forsvaret. Selskapet spår sitt første år med i pluss i år, og Gunnar Hvammen er kommet inn på eiersiden.

OVERVÅKNINGSDRONER: I tillegg til utstyret skal Nordic Unmanned levere opplæring, verkstedtjenester og annet vedlikehold. Foto: Nordic Unmanned
Teknologi

– Denne kontrakten er veldig viktig, både på grunn av størrelsen og fordi det er en av de første regulære anskaffelsene på ubemannede farkoster i forsvarssektoren. For vår bedrift er kontrakten et gjennombrudd, sier Knut Roar Wiig, daglig leder i Nordic Unmanned.

Selskapet kommer fremover til å være systemintegrator i Forsvarsmateriells anskaffelse innenfor droneprogrammet VTOL UAS. Kontrakten har en verdi på 40 millioner kroner.

Selskapet skal levere Lockheed Martin-droner til Forsvarsmateriell, etter å ha utstyrt dem med et norsk radiosystem. De første dronene skal leveres til Forsvaret i 2021.

– Hvilke avdelinger vil få dem?

– Vi har en rammeavtale, så det er opp til Forsvaret og avdelingene. Dronene er åpenbart ikke bevæpnet, og vil nok primært bli brukt til informasjonsinnhenting og situasjonsforståelse. Men man kan tenke seg mange typer konkret bruk, som for eksempel i forbindelse med baseforsvar og offensive operasjoner, sier Wiig.

– GJENNOMBRUDD: Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned er fornøyd med levering av droner til Forsvarsmateriell. Foto: Anders Horntvedt

Selve dronene vil bli flydd av mannskap i grønt, mørkeblått eller lyseblått.

Har startet fem bedrifter før

I tillegg til utstyret skal Nordic Unmanned levere opplæring, verkstedtjenester og annet vedlikehold. Kontrakten går over tre år med opsjon på ytterligere fire.

– Formelt er det Forsvarsmateriell vi har kontrakt med. Det innebærer at utstyret blir tilgjengelig for alle avdelinger i Forsvaret pluss Justisdepartementet, sier Wiig.

En annen leverandør til Forsvaret er allerede på plass: Flir i Asker, som tidligere het Prox Dynamics.

Nanodronene fra Flir har vært brukt i Afghanistan og er solgt til det amerikanske forsvaret. Black Hornet-dronen veier bare 32 gram.

– Flir-dronene har et annet bruksområde enn våre droner. Vi leverer enda mer anvendelige droner med bedre optikk og lengre flytid, sier Wiig.

UBEMANNET PÅ MENYEN: Nordic Unmanned-dronene blir tilgjengelig for alle avdelinger i Forsvaret pluss Justisdepartementet. Foto: Nordic Unmanned

Wiig betegner seg som serieentreprenør. Tidligere har han vært med på å starte tre vinselskaper og to eiendomsselskaper.

Nordic Unmanned ble startet av fem menn i Sjøheimevernet som i 2014 fant ut at de ville starte bedrift sammen.

På eiersiden nå finner vi blant andre Jan Henrik Jelsa, gründer av takeaway-kjeden Pizzabakeren og Meny-kjøpmann Roald helge.

I løpet av 2020 er også investor Gunnar Hvammen kommet inn som aksjonær med en andel på 5,6 prosent.

Fortsatt tro på olje

Finansavisen skrev i desember 2019 at Nordic Unmanned ikke hadde fått napp i oljebransjen og at bedriften heller satset på det militære.

Men ifølge Wiig er det ikke dødt i olje likevel.

Eiere i Nordic Unmanned

SelskapPerson bakAndel
SkaulenKnut Roar Wiig20,3%
Helgø Investering ASRoald Helgø13,2%
Jelsa Investering ASJan Henrik Jelsa13,2%
Petroleum Logistics Consulting ASPål Gimre Kristensen7,5%
Orkan Konsult ASKjell-Erik Østdahl6,6%
Vaima ASGrethe Skundberg6,1%
CamacaHermann Refsum Flinder5,6%
Solan CapitalGunnar Hvammen5,6%
Andre
22,1%
Sum
100,0%

– Olje og gass er fortsatt en nisje vi har tro på. Vi kan få til en 50 ganger CO2-reduksjon med en drone sammenlignet med et stort helikopter, sier Wiig.

Nordic Unmanned

(Mill. kr)2020 (prognose)2019
Driftsinntekter71,031,4
Driftsresultat−1,7
Resultat før skatt0,1−2,8
Årsresultat−3,8

Etter flere år med tap regner Wiig med å levere 71 millioner kroner i omsetning med et lite overskudd i 2020.

– Det blir en EBITDA på 3 millioner kroner og et svakt plussresultat. Etter et vanskelig andre kvartal, hadde vi en omsetning på 21,6 millioner kroner i tredje kvartal, sier Wiig.