Spetalen satser på smartklokke for barn

Smartklokkeselskapet Xplora Technologies har klatret 59 prosent siden noteringen på Euronext Growth. Øystein Stray Spetalen har allerede en gevinst på 12 millioner kroner.

GEVINST: Øystein Stray Spetalen har en papirgevinst på 12 millioner kroner i børsnykommeren Xplora Technologies. Foto: NTB
Teknologi

Onsdag i forrige uke debuterte smartklokkeselskapet Xplora Technologies på Euronext Growth (tidligere Merkur Market) med et brak. Første handelsdag steg aksjen 33 prosent fra emisjonskursen på 15,08 kroner, som tilsvarer en prising på 381 millioner kroner.

Siden det har kursen fortsatt oppover og mandag stengte Xplora Technologies i 24 kroner, etter en kursoppgang på 4,4 prosent. Siden noteringen har aksjen gitt en avkastning på 59 prosent.

Ferske aksjonærlister viser at Øystein Stray Spetalen deltok i emisjonen på 100 millioner kroner i forkant av børsnoteringen. Han spyttet inn 20,4 millioner, som i løpet av få dager har vokst til 32,5 millioner. Papirgevinsten er dermed på 12,1 millioner.

Også lillebroren Eigil Stray Spetalen tegnet seg i emisjonen, og har en gevinst på 6,7 millioner kroner. Litt lengre ned på aksjonærlisten finner man Arne Blystad med aksjer for 3,3 millioner.

Sterk vekst

Smartklokken til Xplora Technologies sikter seg inn mot gutter og jenter mellom fire og elleve år. Med den klokken kan barna enkelt ringe til, sende meldinger og bilder til de kontaktene som foreldrene bestemmer fra sin app.

For rundt tre måneder siden kom det store gjennombruddet for selskapet, da verdens første smartklokke for barn med eSIM ble lansert. Det kom som et resultat av et omfattende samarbeid med Deutsche Telekom, Innovasjon Norge og EUs forskningsprogram Horizon 2020.

I 2019 omsatte Xplora Technologies for snaut 61 millioner kroner etter å ha tredoblet inntektene. For 2020 ventes omsetningen å komme inn på nesten 200 millioner.

Som følge av sterk vekst er underskuddet stort og i fjor beløp det seg til rundt 45 millioner kroner.