Spår supervekst på sensorer

I en korridor på et tidligere marineverft har Zimmer & Peacock planer om å produsere medisinsk høyteknologi i milliardskala.

STORT POTENSIAL: – Det er et stort, uforløst potensial i det vi driver med. Verden har et underliggende behov for sensorer, sier Even Zimmer, gründer og daglig leder i Zimmer & Peacock. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

HORTEN: – Det er et stort, uforløst potensial i det vi driver med. Verden har et underliggende behov for sensorer. Det gjelder ikke minst i næringsmiddelindustrien, sier Even Zimmer (54), gründer og daglig leder i Zimmer & Peacock, som utvikler og produserer elektrokjemiske sensorer og systemer.

I en korridor på et tidligere marineverft i Horten lager Zimmer & Peacock glukosemålere og annen høyteknologi på oppdrag for medtech-selskaper.

Zimmer & Peacock

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter27,117,5
Driftsresultat4,20,8
Resultat før skatt3,91,4
Årsresultat3,11,2

Eiere: Even Zimmer (48,6 %), Martin James Peacock (48,6 %), Armstad (2,8 %).

Foreløpig er produksjonen i liten skala, men veksten de seneste årene har vært kraftig, og gründeren har ambisjoner om salg i milliardklassen.

– Ble enige om å finne på noe

Even Zimmer startet Zimmer & Peacock i 2016 sammen med briten Martin James Peacock (46), som er styreleder og daglig leder i en søstervirksomhet med samme navn i Storbritannia.

Zimmer studerte ingeniørfag i Manchester fra 1987 til 1992, og har siden jobbet i ulike teknologibedrifter.

Han var daglig leder i CeeLab i rundt ti år, operasjonell sjef i Lambda Networks og daglig leder i Ignis Photonyx fra 2003 til 2007.

Ignis Photonyx var et datterselskap av Ignis, som var børsnotert frem til det ble kjøpt opp av Finisar og tatt av Oslo Børs i 2011.

TIDLIGERE MARINEVERFT: I dette bygget lager Zimmer & Peacock glukosemålere og annen høyteknologi på oppdrag for medtech-selskaper. Foto: Anders Horntvedt

Makkeren Peacock møtte han på en teknologimesse for rundt ti år siden. Peacock har en doktorgrad i elektrokjemi.

– Vi fant tonen og ble enige om å finne på noe sammen. Først gjorde vi et EU-prosjekt sammen. I 2014 startet vi det første Zimmer & Peacock-selskapet i England. To år senere spant vi ut resultatene i et eget selskap også i Norge, sier Zimmer.

Miniatyrisiering

Ifølge Zimmer er glukosetest den vanligste formen for elektrokjemisk sensor. Testen brukes til å måle blodsukkernivået hos diabetikere.

I likhet med Norautron har vi stor tro på fremtiden for produksjon i Norge
Even Zimmer, Zimmer & Peacock

– Fellesnevneren på det vi gjør, er miniatyrisering og tilgjengeliggjøring. I stedet for å sende prøver inn til en lab, lar vi brukeren ta prøven ute i felt, og vi gir resultatet der og da, sier han.

På fire år har forretningspartnerne laget en bedrift som omsatte for nesten 30 millioner kroner i fjor, og som har tjent penger hvert år.

– Det viktigste for oss var at vi fikk en kunde som vi kunne vokse på. Vi er attraktive for kunder som har en idé om hvilken applikasjon de vil ha og hvilke oppgaver som skal løses, men som kanskje ikke har detaljkompetansen for produktutvikling og -fremstilling, sier Zimmer.

Har startups som kunder

På den andre siden av gaten holder elektronikkprodusenten Embron Group til, med datterselskapet Norautron.

– I likhet med Norautron har vi stor tro på fremtiden for produksjon i Norge. Det er ikke nødvendig å outsource produksjonen til lavkostland. Norautron er en god partner på elektronikk, men i motsetning til oss lager de ikke elektrokjemiske sensorer, sier Zimmer.

LAGER ELEKTROKJEMISKE SENSORER: – Fellesnevneren på det vi gjør, er miniatyrisering og tilgjengeliggjøring, sier Even Zimmer. Foto: Zimmer & Peacock

Ingen av kundene kommer fra Norge.

– Den typiske kunden er en startup som skal lage et medisinsk apparat, som har fått funding til å lage en prototyp, og som trenger hjelp til å få laget et fysisk produkt, sier han.

Kundene finner primært frem til Zimmer & Peacock ved hjelp av LinkedIn, konferanser og kommersielle selgere fra Indonesia i øst til Napa, California i vest. 

Vil bygge flere selskaper

Zimmer oppgir at søsterselskapet i Storbritannia omsetter for omtrent en firedel av bedriften i Norge. Det tilsier at gruppen totalt omsetter for 40-50 millioner kroner.

– Hvordan ser Zimmer & Peacock ut om fem år?

– Da har vi laget et internasjonalt konsern med hovedkontor i Norge. Vi ønsker å sette opp flere operasjonelle utviklingsenheter, for eksempel i land som Australia og USA. Vi ønsker å dyrke frem flere produkter og sette opp flere produksjonsselskap, og jeg jobber for at flere av dem vil ligge i Norge, sier Zimmer.

LETER ETTER PARTNERE: – For å komme videre trenger vi finansielle investorer som kan skyte inn vekstkapital, sier Even Zimmer, daglig leder i Zimmer & Peacock. Foto: Anders Horntvedt

– Har du milliardambisjoner?

– Jeg ser helt klart for meg at vi kommer opp i milliardomsetning, ja. Men akkurat når den kommer, er litt mer usikkert. For å komme videre trenger vi finansielle investorer som kan skyte inn vekstkapital. I tillegg er det mulig å tenke seg en partnermodell, sier Zimmer.

– Hva slags tidshorisont har du?

– Jeg tror mye er annerledes om fem år, og så har vi kanskje på plass en investor i morselskapet Zimmer & Peacock i løpet av de kommende tre årene, svarer han.