Doblet porteføljen i 2020

Trond Riiber Knudsen har doblet porteføljen på tidligfaseinvesteringer i 2020. Investoren fikk hele 77 ganger innsatsen på Spacemaker AI.

FIKK 77 GANBGER INNSATSEN: Trond Riiber Knudsens investering i Spacemaker AI gikk fra 400.000 til 28 millioner kroner. Foto: Brian Cliff Olguin
Teknologi

Trond Riiber Knudsen omtales ofte som Norges mest aktive gründerinvestor. 

Investoren har en fortid i konsulentgiganten McKinsey, og Riiber Knudsen sitter i dag med en portefølje på cirka 70 selskaper samt styreverv i blant annet Nasdaq-noterte Opera Software.

Det er åpenbart at Covid 19-pandemien har vært katalytisk på en rekke av de forandringene vi har ventet på. Nedstengingen dyttet store deler av norsk næringsliv i en ny og bedre retning
Trond Riiber Knudsen, TRK Group

«Situasjonen er dramatisk. Både den finansielle delen og de samfunnsmessige konsekvensene av coronautbruddet har utviklet seg utrolig raskt,» uttalte Riiber Knudsen her i avisen i slutten av mars.

Permanente endringer

Noen måneder senere har investeringsselskapet hans TRK Group vært gjennom en hektisk periode og gjennomført dobbelt så mange investeringer som i et normalår.

– Det er åpenbart at covid 19-pandemien har vært katalytisk på en rekke av de forandringene vi har ventet på. Nedstengingen dyttet store deler av norsk næringsliv i en ny og bedre retning, sier Riiber Knudsen.

Pandemien sendte store deler av norsk næringsliv på hjemmekontor, og endret jobbhverdagen med blant annet bruk av blant annet videokonferanse

– Norge har fått et kraftig dytt i en digitalisert retning og i en grønnere retning. Investorene har definitivt kastet seg på denne utviklingen, sier Riiber Knudsen, og fortsetter:

– Enkelte sier at det som skulle skje i løpet av fem år har skjedd på bare fem måneder.

Investoren tror mange av endringene blir permanente. Det gjelder i første rekke hvordan vi jobber og bruker videokonferanseløsninger.

– Nå må vi ta på alvor at norsk næringsliv står foran store endringer. Det betyr at vi må dytte mer talent og kapital på neste generasjon teknologi som for eksempel sky, kunstig intelligens, maskinlæring og grønn teknologi, sier Riiber Knudsen.

77 ganger innsatsen

I slutten av mars skalv store deler av det norske oppstartsmiljøet. Det var kritisk for selskapene som jobbet med å hente kapital og det var kritisk for gründere som mistet inntektsgrunnlaget.

At vi satt igjen med 77 ganger innsatsen mener jeg verifiserer at det er attraktivt å investere i oppstartsbedrifter
Trond Riiber Knudsen, TRK Group

– Det viste seg at store deler av det norske teknologimiljøet kom ut i full blomst. Vår portefølje doblet seg i verdi i 2020 mot referanseindeksen vår, sier Riiber Knudsen, som blant annet cashet inn på Spacemaker AI denne høsten.

Teknologiselskapet ble kjøpt opp av amerikanske Autodesk for 240 millioner dollar, det vil si en pris på rundt 2,2 milliarder i norske kroner. Spacemaker AI utvikler programvare som hjelper arkitekter og boligutviklere med å teste ulike bygningskonsepter på tomter for å optimalisere plass og effektivisere planleggingsprosessen.

Riiber Knudsen satt med aksjer verdt 28 millioner kroner da amerikanerne kom på banen.

– Da vi gikk inn med 400.000 for 3,5 år siden, var vi selskapets første investor. At vi satt igjen med 77 ganger innsatsen mener jeg verifiserer at det er attraktivt å investere i oppstartsbedrifter, sier Riiber Knudsen.

Doblet porteføljen

Investoren var også tidlig inne i OTC-selskapet Huddly, som med sine kompakte videokonferanse kameraløsninger har sett stor økning i etterspørselen globalt. Selskapet har femdoblet markedsverdien i år og prises til 2,63 milliarder kroner. 

Andre selskaper som har fått porteføljen til å stige kraftig, er bioteknologiselskapet Exact Therapeutics, som stammer fra GE Healthcare og Nycomed Imaging. Selskapet ble notert på Euronext Growth i sommer.

Exact Therapeutics EXTX har planer om å revolusjonere dagens kreftbehandling. Selskapet har utviklet et biomekanisk legemiddel basert på mikrobobler som sammen med ultralyd konsentrerer cellegiftbehandlingen. I stedet for å behandle hele kroppen, målrettes behandlingen der cellegiften trengs mest

– Av hele porteføljen på 70 selskaper, så har 50 av disse fått en positiv drahjelp av pandemien, mens ti av dem har klart seg ok og de ti siste har møtt noen tøffe utfordringer, sier Riiber Knudsen, og fortsetter:

– Det gjelder så klart de selskapene som hovedsakelig er eksponert mot reiseliv, men også de selskapene våre som er aktive i Afrika der mange av landene har hatt en dramatisk lockdown.

Høy risiko

Et annet selskap Riiber Knudsen trekker frem, er høreapparatselskapet Listen.

– Høreapparatindustrien har stått stille i 30 år. Her jobber et norsk teknologiteam med bakgrunn fra Schlumberger og Google med å utnytte teknologi innen signalprosessering fra oljebransjen og kombinere denne med kunstig intelligens for at mennesker med hørselstap får en bedre lytteopplevelse til en mye lavere kostnad.

– 2020 har vært vårt mest aktive investeringsår. Tidligere har vi ligget på ti investeringer i året på tech startups, men i år har vi hatt nesten 20 investeringer. Det har vært en utrolig strøm av høykvalitetsselskap etter sommeren og det viser at talenter i Norge for alvor er på vei inn i innovasjonsverden, sier Riiber Knudsen.

Etter flere år som investor i oppstartsmiljøet har Riiber Knudsen observert at venturekapital har vært mangelvare i Norge. Der norske teknologiselskaper tidligere måtte ut i verden for å låne penger eller hente risikokapital, er den totale innsatsen mot oppstartsmiljøet tredoblet etter det kraftige oljeprisfallet i 2014.

– Vi ser det tydelig på Euronext Growth, som er blitt en viktig del av den norske ventureøkonomien og som egentlig er en tidligfaseinvestering.

Internasjonalt er det egentlig snakk om serie A-investeringer, det vil si selskapets første betydningsfulle runde med risikokapitalfinansiering.

– Totaliteten er veldig interessant, men det er verdt å tenke på at det er selskaper med høy risiko og i mine øyne er det å anbefale en porteføljetilnærming om man investerer på Euronext Growth, sier Riiber Knudsen.

Investoren tror aktiviteten i oppstartsmiljøet vil holde seg høy også i 2021, og treffer 30-40 selskaper i måneden.

– Har coronakrisen ført til investeringsmuligheter dere ikke så tidligere?

– Covid 19 har ledet til veldig mye nyskapning i eiendomsbransjen. Vi kommer til å se lavere etterspørsel etter butikklokaler og kontor, og et selskap som Speiz Speiz hjelper bedrifter leie og leie ut lagerløsninger på en rask, enkel og skalerbar måte.

Store sinker

Til tross for at digitaliseringen og oppstartsmiljøene blomstrer i Norge, er ikke Riiber Knudsen imponert over hva de statseide gigantselskapene bidrar med.

Noe av gapet er tettet, men det investeres 200 milliarder kroner i olje og gass hvert år i Norge, mens det har aldri vært et år med mer enn 2 milliarder kroner i tidligfase ventureinvesteringer
Trond Riiber Knudsen, TRK Group

– Jeg mener statsbedriftene er sinker og hindrer utvikling. Hverken Equinor, Telenor, Yara, Hydro eller Statkraft bidrar med noe av betydning i det norske økosystemet for teknologi startups, mens et selskap som Aker er en kjempedrivkraft med blant annet Cognite, sier Riiber Knudsen, og fortsetter:

– Det er et dilemma for politikerne, men de burde definitivt hatt en økosystemtankegang fremfor å monopolisere ressurser hos de store selskapene i gamle industrier. Noe av gapet er tettet, men det investeres 200 milliarder kroner i olje og gass hvert år i Norge, mens det har aldri vært et år med mer enn 2 milliarder kroner i tidligfase ventureinvesteringer.

HINDRER UTVIKLING: Trond Riiber Knudsen mener mener statsbedriftene er sinker og hindrer utvikling. Hverken Equinor, Telenor, Yara, Hydro eller Statkraft bidrar med noe av betydning i det norske økosystemet for teknologi startups, ifølge investoren. Foto: Jamie Baikie/Equinor