Fikk 25 millioner - æren betød mest

– For oss er det å komme gjennom nåløyet det aller viktigste, sier CrayoNano-sjef Jo Uthus etter å ha fått 25 millioner i gave. Neste år går han på børs.

MEDVIND: Rune Rinnans satsing på CrayoNano er blitt bejublet av både investorer og EU denne høsten. Neste år er det produktlansering og børsnotering. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

CrayoNano er plukket ut som ett av to norske selskaper, og 38 selskaper i Europa, blant 4.230 søkere til EUs Horizon-program. Det OTC-noterte selskapet med Rune Rinnans NIK-fond som hovedeier fikk maks tildeling på 2,4 millioner euro eller 25 millioner kroner.

– For oss er det å komme gjennom nåløyet det aller viktigste. Med tilbakemeldingene fra juryens paneldeltagere så er dette helt fantastisk, og et bevis på at det vi gjør er korrekt, sier adm. direktør Jo Uthus.

Begrunnelsen fra EU var: «Denne innovasjonen har et svært stort potensial til å revolusjonere markedet for UVC LED gjennom både positive samfunnsmessige og miljømessige påvirkninger».

Vannrensing

CrayoNano har utviklet en teknologi som dreper bakterier og virus på overflater i luft og i vann ved hjelp av UVC LED-lys. Teknologien kan brukes i en nanochip på tykkelse med en fraksjon av en neglstørrelse, og vil kunne inngå i hundrevis av fremtidige applikasjoner til en lav kostnad og høy effektivitet.

STOR VERDI: CrayoNano UVC LED er 1 kvadratmillimeter store «chips» brukt til desinfisering ved hjelp av UVC lys. Foto: CrayoNano

Gevinsten er at det grønne eplet du plukker i grøntavdelingen på Rema er fri for bakterier, men et enda større marked handler om vannrensing.

«Noe av det råeste som har kommet ut av NTNU», sa Rune Rinnan for fem år siden, og i høst var investorer enige da de tegnet for over 200 millioner kroner i en emisjon som skulle være på mellom 60 og 120 millioner, og som endte på 128 basert på en prising på 310 millioner før penger.

Børs neste år

– Vi har som ambisjon om å gå på børs når vi har et produkt i markedet, og vi skal være i markedet med et produkt neste år. Planen er å gå på børs når vi har gjort produktlanseringen, sier Uthus.

MILLIARDMARKED: CrayoNano-sjef Jo Uthus sikter mot et marked på 2 milliarder dollar når selskapet lanserer sitt UVC LED-produkt neste år. Foto: CrayoNano

Rinnan har tidligere indikert fjerde kvartal neste år som tidspunkt for notering på Euronext Growth.

– Tilskuddet fra Horizon-programmet skal gå til produktutvikling og skalering av underleverandører inn i vår produktutvikling og produksjon. Det vil gi kvalifisering av produktet og oppskalering for levering i høyere volumer, sier Uthus.

Milliardmarked

Markedsanalytikere spår hypervekst i markedet for UVC Led, og anslag peker i retning av 2 milliarder dollar i 2024.

– Folks bevissthet for desinfeksjonsløsninger har økt betydelig og markedsmulighetene har blitt enda større som følge av Covid-19 pandemien, sier Uthus.

CrayoNano har samtidig sikret seg alle rettighetene til pantenfamilien gjennom en avtale med NTNU Technology Transfer.