Oljenapp for plattformferskinger

Indøk-ere i Oslo med minimal plattformerfaring får sentral rolle i olje- og gassproduksjonen på Brasils største oljefelt.

GJENNOMBRUDD: – Dette blir vårt største prosjekt så langt, og det markerer en viktig milepæl på vår reise for å få global reach, fastslår Vidar Gunnerud, daglig leder i Solution Seeker. Til venstre markedssjef Sheri Shamlou. Foto: Margrethe Hegnar
Teknologi

– Dette blir vårt største prosjekt så langt, og det markerer en viktig milepæl på vår reise for å få global reach, fastslår Vidar Gunnerud, daglig leder i Solution Seeker.

Solution Seeker har utviklet en teknologi som benyttes på oljeplattformer. Bedriften bruker kunstig intelligens og maskinlæring for å hjelpe oljeselskaper til å effektivisere produksjonen av olje og gass, og dermed produsere mer.

Finansavisen fortalte i oktober at Solution Seeker i flere år har hatt kontakt med et nettverk i Brasil for å jobbe med Petrobras. Det ville i så fall bli Solution Seekers største prosjekt så langt.

Vi kommer til å bli den ledende aktøren
Vidar Gunnerud, Solution Seeker

Nå er det klart at bedriften har fått napp.

Effektiviserer olje og gass

Solution Seeker skal levere maskinlæringsteknologi for å effektivisere olje- og gassproduksjonen for fem av verdens ledende oljeselskaper på det brasilianske oljefeltet Libra.

Libra-prosjektet beskrives som et av verdens største dyptvannsfunn. 

Det eies 40 prosent av operatøren Petrobras, og skal bygges ut i samarbeid med Shell (20 %), Total (20 %), China National Petroleum Corporation (10 %) og China National Offshore Oil Corporation (10 %).

Avtalen har en verdi på 50 millioner kroner. 

– Kontrakten er et gjennombrudd for oss i Sør-Amerika, og vi kommer til å åpne kontor i Rio de Janeiro med seks ansatte. I tillegg står vi overfor tilsvarende og større gjennombrudd både her hjemme og i Midt-Østen, fastslår Gunnerud.

På Senter for integrerte operasjoner ved NTNU møtte han medgründer Sheri Shamlou, som skrev masteroppgaven sin der. Begge to gikk i første omgang på industriell økonomi på NTNU, i likhet med omtrent halvparten av de ansatte i Solution Seeker.

Gründerbedriften har kapret noen av de største kundene på markedet, som Lundin, Equinor, Aker BP, OKEA og Wintershall.

Det er neppe antall dager med kjeledress og skiftenøkkel som har imponert kundene.

– Det er faktisk bare én av alle de ansatte som har vært på en oljeplattform, uttalte Gunnerud til Finansavisen i oktober.

Derimot har selskapet drevet sju år med forskning, og har flere doktorgrader og tett samarbeid med forskningsmiljøet på NTNU.

Vurderer emisjon i 2021

– Kommer dere til å hente penger for å finansiere veksten?

– Det er noe vi vurderer kontinuerlig, og det kan helt klart være aktuelt i 2021, svarer Gunnerud.

Solution Seeker

(Mill. kr)2020 (prognose)2019
Driftsinntekter2112,2
Driftsresultat1−3,6
Resultat før skatt4−3,7
Årsresultat43,9
Eiere: De ansatte eier over 60 prosent. Vidar Gunnerud har største eierpost med 33 prosent.

– Hvis kontrakten i Brasil er gjennombruddet, hvorfor har dere ikke lykkes bedre i hjemmemarkedet, det vil si norsk sokkel?

– Etter vår oppfatning har vi en perfekt posisjon også her hjemme. Frem til nå har AI-markedet for olje- og gassproduksjon fokusert mer på mulighetsstudier enn på skalerbare AI-applikasjoner, som er vår spesialitet, svarer han.

– Over de neste to-tre årene vil vi få teknologiske gjennombrudd som vil muliggjøre en enorm vekst i dette nisjemarkedet, både her hjemme og ute. Vi kommer til å bli den ledende aktøren, legger han til.

TROR PÅ VEKST: – Vi kommer til å bli den ledende aktøren, hevder Vidar Gunnerud i Solution Seeker. Til venstre Sheri Shamlou. Foto: Margrethe Hegnar