Tysk investeringsbank backer IT-veteraner

IEG vil ha en del av det norske IT-eventyret. Den tyske investeringsbanken satser på de to IT-veteranene Torstein Harildstad og Fredrik Gørrissen.

EKSPERTISE: Med lang erfaring fra programvareindustrien skal Fredrik Gørrissen (t.v.) og Torstein Harildstad i IEG Nordics rådgi norske SaaS-selskaper og deres styrer. Foto: Henrik Charlesen
Teknologi

Etter å ha solgt Software Innovation to ganger, senest til Tietoevry i 2015, og vært sentral i Knowits oppkjøp av Creuna der han var konsernsjef i sistnevnte, har Torstein Harildstad sammen med Fredrik Gørrissen startet en nordisk gren av den tyske investeringsbanken IEG.

Harildstad og Gørrisen jobbet for en del år siden i Microsoft Norges ledergruppe, men nå sikter duoen mot det brennhete programvaremarkedet for å bistå selskaper med blant annet vekstplaner og strategiarbeid.

Vekststrategien må forstås hele veien fra R&D til styrene, det er da man kan få virkelig trykk i eksekveringen
Torstein Harildstad, IEG Nordics

– Voldsom aktivitet

IEG tilbyr tjenester innenfor områder som fusjoner og oppkjøp, finansiering og investeringer. Banken sikter seg inn mot mellomstore, europeiske teknologibedrifter, og har vært med på 13 transaksjoner de seneste 12 månedene med en samlet verdi på 1,5 milliarder dollar.

Med et titalls børsnoteringer på Oslo Børs og Euronext Growth i 2020, er norske teknologiselskaper i vinden som aldri før.

– Det er voldsom aktivitet i markedet. Det jeg heller ikke var klar over, men som IEG-sjef Stefan Heilmann fortalte oss, er at deres råd til europeiske programvareselskaper er at de helst bør forsøke seg i Norden og vise at de lykkes der før de satser i USA, sier Harildstad.

IEG Nordics sikter seg ikke inn på markedet for børsnoteringer, der meglerhus som Pareto og ABG Sundal Collier ruver.

Som en del av IEG har vi i tillegg en sterk gruppe med fagpersoner og et analytikerapparat som backer oss
Fredrik Gørrissen, IEG Nordics

– Vi differensierer oss som spesialister på programvareindustrien med et globalt nettverk. Kunnskapen skal vi bruke i forbindelse med oppkjøp, salg og investeringer, sier Harildstad.

– Som en del av IEG har vi i tillegg en sterk gruppe med fagpersoner og et analytikerapparat som backer oss, sier Gørrissen.

Det seneste året har Harildstad også vært involvert i Sikri Holdings oppkjøp av Pixedit, og da callsenter-selskapet Decisions hentet penger. Fredrik Gørrisen har lang erfaring fra gründermiljøet, ulike norske eiergrupper og som ledelseskonsulent.

Lite SaaS på NHH

Tiden i Microsoft lærte IEG-duoen verdien av partnerskap.

– Vi ser at det er større aktører i markedet enn oss som tilbyr noe av det samme, men vi deltar gjerne i partnerskap med meglerhusene i forbindelse med større transaksjoner, sier Gørrissen.

– Vi jobber med våre kunder på samme måte som private equity-selskapene jobber med sine porteføljer, sier Harildstad.

Harildstad mener IEG kan bidra med kunnskap på programvaremarkedet og SaaS-feltet.

– Det er mange styrer som ikke har kunnskapen om SaaS, teknologi og B2B SaaS i blodet, det er ikke det de lærte om på NHH, sier han og fortsetter:

– Vi ser at kommunikasjonen mellom styrene og R&D-avdelingen kan bli mye bedre i mange virksomheter. Vekststrategien må forstås hele veien fra R&D til styrene, det er da man kan få virkelig trykk i eksekveringen.

Med unntak av de første ukene etter coronanedstengningen, har aktiviteten i teknologimarkedet vært høy.

– Vi tror den høye aktiviteten kommer til å fortsette. Alle føler på at digitaliseringen går raskt, sier Harildstad.

– Det er enormt med penger i teknologiindustrien, ikke bare i Norge, og M&A-strategien blir hele tiden viktigere for bedriftene. Særlig viktig blir det å finne beste strategi, beste produkter og vite hvordan man navigerer i et globalt marked med tusenvis av aktører. IEG har et apparat som kan levere på disse områdene, sier Gørrissen.