Tech-gigant betalte 0,3 prosent i skatt

Netflix betalte bare 0,3 prosent av inntektene i skatt til Storbritannia i 2019.

DIGITAL SKATT: Reed Hastings, konsernsjef i Netflix, betalte lite skatt i 2019. Foto: Bloomberg
Teknologi

Netflix tjente 1,3 milliarder dollar, eller 11 milliarder kroner, fra britiske abonnenter i 2019. Samme år betalte techgiganten bare 4,4 millioner dollar, eller 37 millioner kroner, i skatt til britiske myndigheter. 

Det tilsvarer bare 0,34 prosent av inntekten i skatteinnbetaling – mot 40 prosent som den normale britiske borger betaler. 

Dette er bare ett eksempel på at de store techselskapene i USA ikke betaler skatt til myndighetene i landene de har brukere i og dermed også får store inntekter fra. 

Ifølge markedsundersøkelsesfirmaet Ampere Analysis hadde Netflix 11 millioner abonnenter i 2019, hvilket tilsvarer 940 millioner pund i abonnementsinntekter.

– Vi betaler alle skatter vi er pliktige til å betale og vil spille en aktiv rolle i å støtte britisk produksjon, sier en talsperson for Netflix til Marketwatch.

I fremtiden planlegger Netflix å endre på skattestrukturen så de blir mer lokalisert. Det kan bety at strømmegigantens abonnementsinntekter kan bli skattepliktige i landet abonnentene bor i. 

Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) forslo tilbake i 2019 et globalt skatteregime som gjør at techgigantene må betale skatt til landene der brukerne deres bor. 

Reformen har ikke materialisert seg i noe håndfast ennå, men både Frankrike og Storbritannia har begynt å innføre digital skatt for å få tak i sine respektive skattekroner.