Langt foran 1 milliard dollar-målet

Birger Steen har vært med på å løfte Nordic Semiconductor fra 5,4 milliarder kroner til over 30 milliarder kroner på litt over to år. – Jeg har veldig, veldig stor tro på selskapet, sier styrelederen.

VOLDSOM VERDIØKNING: Birger Steen har vært ivrig på å kjøpe aksjer i Nordic Semiconductor etter at han ble styreleder i teknologiselskapet i desember 2018. Foto: Ukjent
Teknologi

 

– Vi har vel gjort mye av det vi håpet vi kunne gjøre, det vil si fokusert på selskapets produkter og kunder, sier Birger Steen, styreleder i Nordic Semiconductor.

I litt over to år har Steen sittet som styreleder i teknologiselskapet, og det har snart gått to år siden det ble gjort betydelige endringer i resten av styret.

I løpet av selskapets historie har de fått kritikk for investeringer som ikke har gitt inntekter umiddelbart, men det er chip-bransjens natur
Birger Steen, Nordic Semiconductor

Som styreleder har han sett verdien av Nordic Semiconductor mangedoble seg, fra 5,4 milliarder kroner i desember 2018 til over 30 milliarder kroner etter at tallene for 4. kvartal ble lagt frem før helgen.


– En av tingene vi tok tak i var å sørge for at kommunikasjonen til omverden var konsistent, enten det gjaldt et bredere publikum eller til kapitalmarkedet. Dermed fikk ledelsen mer ro til å konsentrere seg om det operasjonelle, sier Steen.

Beinhard jobbing

Styrelederen er fascinert over Nordics historie, men tross suksessen har ikke selskapet fått all verdens med anerkjennelse på hjemmebane.

– Det er en fantastisk historie som noen burde skrive en bok om. Vi har et norsk teknologiselskap som er verdensledende på sitt område og som har noen av verdens største virksomheter på kundelisten, og det fortsetter stadig å vinne nye kunder, sier Steen.

Han mener suksessen selskapet nå opplever skyldes 20 år med beinhard jobbing og dyp kompetanse på connectivity-feltet, med kvalitet i alle ledd fra toppledelsen til salgsorganisasjonen og logistikkavdelingen.

– Når alt dette er på plass og man begynner å få store, gode kunder, så følger det kommersielle og verdsettelsen på børs.

Aktiv rolle i økosystemet

Det meste av Nordic Semiconductors omsetning handler i dag om Bluetooth, der de kobler smartklokker, sportsutstyr og helseprodukter til smarttelefoner og annet elektronisk utstyr.

De seneste årene har selskapet og konsernsjef Svenn-Tore Larsen investert tungt i teknologi som kan koble enheter til mobilnettet (Cellular IoT). Dette forretningsområdet ventes å gi merkbare utslag på topplinjen i 2. halvår.

Før jul kjøpte selskapet seg inn i wi-fi-markedet, der de planlegger å investere 300 millioner kroner de nærmeste tre årene.

Steen peker på at det er teknologi som krever investeringer lenge før det gir resultater, og det er også produktområder som har vært på styrets bord en god stund.

– I løpet av selskapets historie har de fått kritikk for investeringer som ikke har gitt inntekter umiddelbart, men det er chip-bransjens natur. Innenfor Bluetooth var Nordic tidlig ute med en ledende teknologisk posisjon, samtidig som de tok en aktiv og synlig rolle i økosystemet, sier Steen.

– Nordic Semiconductor kan se tilbake på 20 år med gode teknologivalg, det gir ekstra tillit til selskapet på at det går an å være langsiktig, fortsetter Steen.

– Ikke flaks

Nordic-ledelsen har også lagt ned mye innsats for å bygge opp nye markeder.

BØRSSUKSESS: Konsernsjef Svenn-Tore Larsen leder Nordic Semiconductor, som har økt markedsverdien fra 5,4 milliarder kroner til godt over 30 milliarder kroner på litt over to år. Foto: Iván Kverme

– Selskapet har brukt mye tid de seneste årene på å jobbe seg inn i helsesektoren, noe som ikke er naturlig å gjøre siden det er treg materie, men man har hele tiden tenkt at teknologien kan gjøre en forskjell, sier Steen.

I fjor inngikk selskapet avtaler om å levere teknologi til blant annet coronatester til hjemmebruk og sporing av vaksiner, men pandemien har også fremskyndet teknologien på bred front i helsesektoren.

Tvangsdigitalisering av samfunnet har dratt oss ti år frem på ti måneder på mange områder, også i helsesektoren. Det er ikke flaks at selskapet lykkes i helse nå
Birger Steen, Nordic Semiconductor

– Tvangsdigitalisering av samfunnet har dratt oss ti år frem på ti måneder på mange områder, også i helsesektoren. Det er ikke flaks at selskapet lykkes i helse nå, Nordic Semiconductor har stått klare med teknologien og har jobbet langsiktig mot dette markedet i lang tid, sier Steen.

Hyppige aksjekjøp

Steen tok over styrelederjobben etter Terje Rogne i midten av desember 2018. Banken hadde da tvangssolgt 750.000 av Rognes nær 1,1 millioner Nordic Semiconductor-aksjer, og den tidligere Tandberg-direktøren trakk seg fra vervet.

Det tok ikke mange dagene før den ferske styrelederen begynte på en lang rekke innsidekjøp.

Fra kjøpet av 10.000 aksjer 18. desember til en snittkurs på 29,25 kroner, har han økt beholdningen til hele 181.231 aksjer, som i dag er verdsatt til 28,2 millioner kroner. Hans seneste aksjekjøp var i oktober i fjor, da kjøpte Steen 5.000 aksjer til kurs 113 kroner.

– Jeg har veldig, veldig stor tro på selskapet, særlig lang sikt. Warren Buffett bruker metaforen om snøballen som vokser når den triller i nedoverbakke, Nordic Semiconductor er i ferd med å bli en stor snøball, sier Steen.

Milliardmål

Nordic Semiconductor har ambisjoner om å nå 1 milliard dollar i omsetning innen 2025. Med oppkjøp og voldsom vekst ligger selskapet så langt foran planen.

Vi har voldsom tro på connectivity-markedet og halvledere som kobler ting sammen, og vi registrerer at det i bransjen snakkes om at markedet vil være på flere tusen milliarder enheter mot slutten av dette tiåret
Birger Steen, Nordic Semiconductor

– Det er inspirerende å jobbe med et selskap som kan tenke flere år frem i tid, samtidig som vi også leverer på forventningene i det korte bildet. Vi tenker allerede forbi milepælen vi har satt og vil sette oss nye mål som det vil være naturlig å dele på den neste kapitalmarkedsdagen, sier Steen, og legger til:

– Vi har voldsom tro på connectivity-markedet og halvledere som kobler ting sammen, og vi registrerer at det i bransjen snakkes om at markedet vil være på flere tusen milliarder enheter mot slutten av dette tiåret.

Nordic Semiconductor

  • Norsk elektronikkprodusent med hovedkontor i Trondheim. 
  • Konsernsjef er Svenn-Tore Larsen. 
  • Produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi og Tingenes internett. 
  • Etablert i 1983 av de fire NTNU-studentene Trond Sæther, Frank Berntsen, Jan Meyer og Oddvar Aaserud. 
  • Største aksjonærer er Folketrygdefondet og Accelerator LTD.