– Dagens verdi er null

Kristian Lundkvist og Ketil Skorstads Arcane Crypto blir slaktet i sosiale medier, og nå raser aksjen. – Jeg ville aldri kjøpt, sier Robert Næss, som mener dagens verdi er null.

TULLESELSKAP: - Dagens verdi av selskapet er null, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea om Arcane Crypto. Foto: Iván Kverme
Teknologi

Arcane Crypto-kursen har falt markert på Nasdaq-børsen i Stockholm etter toppnoteringene tirsdag formiddag der Kristian Lundkvist og Ketil Skorstads kryptoselskap ble handlet til 0,74 kroner tilsvarende en markedsverdi på 5,9 milliarder svenske kroner.

Torsdag formiddag sto aksjen i 0,49 kroner, men fortsatt prises selskapet til 4 milliarder kroner.

Mandag hadde en svensk twittermelding gått gjennom eiendel for eiendel i Arcane Crypto og konkludert med at et selskap med én million kroner i omsetning var priset til 6 milliarder. Arcane ble kalt en «hype» og en «köprek».

HADDE 3 MILLIARDER: Kristian Lundkvist og Ketil Skorstad eide Arcane Crypto-aksjer for henholdsvis 1,7 og 1,3 milliarder tirsdag formiddag. Nå er verdiene kommet ned 30 prosent. Foto: Finansavisen

Plukkes i småbiter

Nordea-forvalter Robert Næss har gått gjennom selskapet. Han er enig.

– Det stemmer at Arcane hadde under én million i samlet omsetning pr. tredje kvartal i fjor. Man må ta utgangspunkt i inntjeningen i dag, og den er svært liten, sier Robert Næss.

Twittermeldingen starter med Arcane Research som selger analyser til hedgefond for totalt 415.000 kroner i fjor. Forvaltningsselskapet har inntekter på 220.000 kroner.

– Man kan ikke prise opp slik analysevirksomhet, sier Næss.

– Det samme gjelder forvaltningen der de tror de skal nå 10 milliarder, men det er leketall. Innen forvaltning priser man ikke opp noe fordi det kanskje kan bli noe.

Twittermeldingen fortsetter med Arcane Media som har avisen Kryptografen.no og en podd med totalt 180.000 kroner i inntekter i fjor.

Så Arcane Technology som skal bygge betalingsløsningen Teslacoil der aktører skal kunne ta imot kryptovaluta uten å måtte ta risikoen.

– De er smarte og kaller selskapet noe med Tesla. Foreløpig er det kun en idé og et navn, sier Næss.

– Et tulleselskap

Arcane kjøpte i oktober handelsplassen Kaupang for én million kroner og 18,5 millioner aksjer. Hvis ledelsen lykkes med å nå 5 millioner i omsetning innen tolv måneder skal de få aksjer for ytterligere 10 millioner til gjeldende børskurs.

I tillegg har Arcane flere deleide selskaper som tradinbot-en Alphaplate som aldri har tjent penger, Puremarkets, som har et system for trading mellom investeringsbanker, hvilket skal være lovende, Ljort Invest, som eier Trijo, en kryptobørs i Sverige med 224.000 kroner i omsetning i 2019. Trolig er det høyere i 2020.

Arcane gikk på børs gjennom et omvendt oppkjøp av Virtual Venture.

– Det opprinnelige selskapet hadde én ansatt og 2 millioner i omsetning. Det er også et tulleselskap uten interesse, sier Roberg Næss.

– Dagens verdi er null

– Tusen nordmenn har kjøpt Arcane, så småkundene hos Nordnet liker aksjen og synes den er spennende, mens bare 200 har Olav Thon, som har vært her siden 1990-tallet, sier Næss.

– Men jeg skjønner veldig godt tweeten. Jeg tenker det samme. Selskapet har én million i inntekter og 8 millioner i kostnader. Dagens verdi av selskapet er null.

– Jeg ville aldri kjøpt denne aksjen. 

– Det eneste som kan ha verdi er betalingsdelen, men den er nettopp startet, og en hel verden vil det samme, kanskje med mer kompetanse. Det virker vilt selv om aksjen har kommet litt ned, sier Næss.

– Det er forunderlig at så mange vil putte så mye penger i noe med så lite informasjon.

Den 26. februar skal selskapet legge frem fjerdekvartalsrapporten. Det vil kunne kaste mer lys over aksjen.