Skal bygge inn solceller i fasadene

Med veteraner fra ABG og BDO på laget vil familiebedriften Sagstuen bli ledende på fasademonterte solcellepaneler. Første innsats i potten er 10 millioner kroner.

KLARE FOR TEAMS-MARATON: – Vi har identifisert 260 arkitekter, energirådgivere, byggherrer og entreprenører sier Simen Sagstuen (t.h.), daglig leder i Sagstuen. Fra venstre Eivind Bachmann og Vegar Strand. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

 

GJØVIK: – Vi har identifisert 260 arkitekter, energirådgivere, byggherrer og entreprenører som vi begynte å kontakte i midten av januar. Vi har skjønt at noen må ta jobben med å lære opp markedet, sier Simen Sagstuen (36), daglig leder i Sagstuen og grunnlegger av Apollotech, som selger bygningsintegrerte solceller for bygg- og anleggsprosjekter.

Sagstuen er en fasade- og balkongentreprenør som startet som et glassmesterverksted i en garasje på Gjøvik på 1940-tallet.

Simen Sagstuen er fjerde generasjons leder av familieselskapet, og har jobbet i byggebransjen i rundt 20 år. De seneste årene hevder han å ha fått øye på et et trendskifte: Byggherrer og eiendomsutviklere tar miljø og bærekraft på alvor.

– Solenergi er kommet for å bli

Nå har Sagstuen Holding stiftet datterselskapet Apollotech, som selger og leverer solpaneler ferdig montert og integrert i fasadene på kundenes bygg, i tillegg til balkongrekkverk og tradisjonelle takanlegg..

Rundt 10 millioner kroner er brukt for å få Apollotech på bena.

– Vi tror på at solenergi er kommet for å bli, og ambisjonene våre er høye. Planen er at Apollotech skal bli ledende innen denne nisjen, sier Vegar Strand (36), daglig leder i Apollotech.

Før han kom til Apollotech og Sagstuen-konsernet var han finansdirektør i det bondeeide potetsamvirket Hoff. Han har også vært adm. direktør i aviskonsernet Gudbrandsdølen Dagningen og bedriftsrådgiver i PWC.

Sagstuen AS

(Mill. kr)2020 (prognose)2019
Driftsinntekter139,7148,9
Driftsresultat11,44,1
Resultat før skatt4,50,8
Årsresultat3,50,5
Eiere: Sagstuen Holding, som i sin tur eies av Linora Invest AS (33,4%), Einar Sagstuen, Simen Sagstuen, Sondre Sagstuen og Tore Linnerud Holding AS (hver med 16,7%).

Med seg som ansatt nummer to i Apollotech har han teknologiansvarlig Eivind Bachmann (29), sivilingeniør i miljøfysikk og fornybar energi.

Bachmann kommer fra jobben som prosjektleder for bygg i Horten kommune.

– Er i tidlig fase i Norge

Etter 20 år som produsent av balkongrekkverk lanserte Sagstuen våren 2018 en modell med integrerte solceller.

Produktet heter Powerrail, og ble levert til Orklas nye hovedkontor i Oslo i 2019, og Apollotech betegnes som neste steg.

PILOTKONTRAKT: Etter 20 år som produsent av balkongrekkverk lanserte Sagstuen våren 2018 en modell med med integrerte solceller. Foto: Sagstuen

– Apollotech er en naturlig forlengelse og utvikling av Sagstuen. Sagstuen er ledende på fasade og balkong, og da er det naturlig å tenke nye materialer og funksjoner. Fasade-integrerte solpaneler er ikke en ny teknologi, men den befinner seg i tidlig fase i Norge og Norden, sier han.

Målet er å omsette for 100 millioner kroner i god tid før 2025. 

– På bakgrunn av det er vi ferd med å tilføre ytterligere egenkapital til selskapet, sier Simen Sagstuen. 

– Skal bli neste steg

– Faren min løftet Sagstuen fra å være et tradisjonelt glassmesterfirma til å bli en fasade- og balkongentreprenør. Håpet og målet er at dette skal være neste steg i familiebedriftens historie, sier Simen Sagstuen.

FJERDE GENERASJON I SAGSTUEN: – Håpet og målet er at dette skal være neste steg, sier Simen Sagstuen. Foto: Anders Horntvedt

Simens far heter Einar Sagstuen, som vant sølvmedalje i langrenn under OL i Innsbruck i 1976.

På eiersiden i Sagstuen finner vi arvingene etter gründerne samt tre eksterne eiere:

  • Erik Ramsberg, som gjennom 30 år var ansatt revisor og partner i revisjons- og rådgivningsselskapet BDO.
  • Steinar Nordengen, som på 2000-tallet var finansdirektør i ABG, og som nå har en rekke styreverv og eierposter i bedrifter i mjøsregionen.
  • Tord Linnerud, én av hovedeierne i gjenvinningsselskapet Metallco.
INVESTOR: Erik Ramsberg. Foto: Makingspace

– Kompetanse som er gull verdt

Strand har identifisert to andre konkurrenter i Norge:

  • Solenergi FUSen i Oslo, som beskriver seg som landets største leverandør av solceller til bedrifter og næringsbygg.
  • Frederikstad-basert Solcellespesialisten, som hevder å være Norges største leverandør av solcelleanlegg.

– FUSen og Solcellespesialisten er konkurrenter til Sagstuen og Apollotech på solceller, men de er rettet mot andre typer markeder, og kommer fra takanlegg. Vi bygger på 75 års erfaring fra glass, fasade og entreprenørvirksomhet. Det er en kompleks kompetanse som er gull verdt når vi skal ut i dette markedet, sier Sagstuen.

SOLCELLER INTEGRERT I FASADEN: Sagstuen leverte solcelleproduktet Powerrail til Orklas nye hovedkontor i Oslo i 2019. Foto: Sagstuen

Finansavisen skrev i begynnelsen av februar om Otovo, som lokker investorene med en omsetning på 4,5 milliarder kroner i 2025.

– Otovo er ikke en konkurrent av oss. De er rettet mot et internasjonalt marked, og primært mot takanlegg på bolighus. Vi retter oss derimot mot fasader og proffmarkedet, i første omgang i Norge, sier Strand.