Supergründere i fusjon verdt 400 millioner

Vegard Wollan og Gaute Myklebust la grunnlaget for Atmels milliardsuksess i Trondheim. Nå fusjoneres deres nye chip-eventyr med britiske Touchnetix.

BYGGER CHIP-SELSKAP: Gaute Myklebust (t.v.) og Vegard Wollan startet chip-selskapet Wymo i 2016. Nå har de fusjonert med Touchnetix og omsetter for 120 millioner kroner. Foto: Touchnetix
Teknologi

Det seneste året har det trondheimsbaserte chip-selskapet Mywo jobbet tett med britiske Touchnetix med å forsyne verdensmarkedet med skjermteknologi som kan styres uten fysisk berøring.

Målet er å bygge opp selskapet til et stort og sterkt industriselskap med milliardomsetning. Alle som er i vår bransje vet, at det er mer hangarskip enn speedbåt, men lønnsomheten er god når vi kommer opp i volum
Vegard Wollan, Touchnetix

Mywo, grunnlagt av de to supergründerne Vegard Wollan og Gaute Myklebust, har fra Trondheim utviklet en chip som gjør at touchskjermer i biler som reagerer på bevegelser 10–15 centimeter fra skjermen.

Utviklet for bilindustrien

Nå er det klart at de to selskapene fusjonerer med en samlet verdsettelse på 400 millioner kroner, der cirka 55 prosent av verdiene stammer fra Mywo. Da omsetter Touchnetix, som selskapet nå blir hetende, for 120 millioner kroner og med et driftsresultat på 22 millioner kroner med positiv kontantstrøm.

– Etter et svært fruktbart markeds- og produktsamarbeid med det kompetente Touchnetix-teamet i flere år, er det fantastisk å bli en sterkere enhet sammen. Selskapene har komplementære ekspertiser, sier Wollan.

Mywo-teknologien var opprinnelig ment for å øke sikkerheten i biler, men har fått en voldsom internasjonal interesse under pandemien for skjermer som håndterer betaling, innsjekk eller matbestillinger.

CHIP-SUKSESS: Mywo (nå Touchnetix) opplever voldsom interesse for chiper som muliggjøre berøringsfrie skjermer. Foto: Touchnetix

Det opprinnelige Touchnetix stiller med eksperter på avanserte høykvalitets touchscreen-systemer. Sammen har selskapene vunnet flere prosjekter hos store og anerkjente elektronikkprodusenter, og TouchNetix leverer i dag touchscreen sensormoduler og systemløsninger til kunder som Philips, Samsung-Harman, Siemens og Topcon

– Det er morsomt at det er noen norske selskaper som er med og kjøper internasjonale teknologibedrifter, og ikke motsatt, sier Wollan.

Milliarden om fem år

Sammen med Alf-Egil Bogen skapte Wollan og Myklebust mikrokontrolleren AVR, som amerikanske Atmel Corporation valgte å satse på i 1995. I 2016, rett etter at Atmels amerikanske konkurrent Microchip Technology kjøpte selskapet for cirka 30 milliarder kroner, takket Wollan og Myklebust for seg i Atmel og etablerte MyWo.

Ved hjelp av Sparebank 1 Markets skal det nyfusjonerte selskapet nå hente inn rundt 70 millioner kroner fra norske investorer, til tross for at interessen er høy fra både amerikanske og europeisk investorer.

– Nå er det på tide å trykke på gasspedalen. Planen er å etablere oss raskt i USA samt øke innsatsen på salg og markedsføring globalt, sier Wollan.

I tillegg er det behov for å bruke en god del penger på å utvide produksjonskapasiteten.

– Hvor hurtig kan dere vokse de neste 3–5 årene?

– Målet er å bygge opp selskapet til et stort og sterkt industriselskap med milliardomsetning. Alle som er i vår bransje vet, at det er mer hangarskip enn speedbåt, men lønnsomheten er god når vi kommer opp i volum, sier Wollan.

Lange ordre i bilindustrien

Fremover skal Touchnetix gå mot to hovedmarkeder – bilindustrien som selskapet vil håndtere selv, samt generell industri hvor det vil være utstrakt bruk av partnere. Selskapet kan allerede vise til en rekke design wins mot elbilmarkedet, blant annet er de inne i varmen hos en tysk bilprodusent i premiumsjiktet.

Ulempen med bilindustrien er at dette er modeller som kommer mot slutten av året, samt 3-4 år frem i tid.

I desember begynte Mywo og Touchnetix å markedsføre teknologoen under navnet «aXiom Touchless User Interface». 

Vi styrer unna mobiltelefoner og nettbrett, der er det veldig enkel funksjon og kun kostnadsreduksjon som gjelder
Vegard Wollan, Touchnetix

Dette er chip-en som markedsføres utenfor bilindustrien, både til større kunder med egne produksjons- og leveransekjeder som gjør sammenstilling av touchscreen-produkter selv og til mindre og mellomstore kunder kan kjøpe touchscreen sensormoduler fra Touchnetix. Dette er moduler bestående av selve touchsensoren, chip og elektronikk, slik at disse kan lamineres direkte på en skjerm.

– Et forbrukerprogram fra TV viste nylig at det ble funnet bakterier fra endetarmen på 6 av 10 bestillingsterminaler hos en kjent hamburgerrestaurant. Det overbeviste oss om at dette markedet blir stort, sier Wollan, og fortsetter:

– Vi går etter alt som har touchfunksjoner, det vil si helse- og medisinsk utstyr, skipsindustrien, offentlig sektor og ulike betaling- og bestillingsskjermer. Vi styrer unna mobiltelefoner og nettbrett, der er det veldig enkel funksjon og kun kostnadsreduksjon som gjelder, sier Wollan.

Forsprang

Wollan er sikker på at trondheimsbedriften har sikret seg et godt utgangspunkt i det fremvoksende markedet.

– Hvordan er konkurransebildet?

– Det tar lang tid å utvikle ultrasensitive løsninger som muliggjør berøringsfrie touchskjermer og sensing gjennom knapper og kurvaturer på skjermene. Det vi ser er at andre aktører må bruke en annen teknologi, som for eksempel infrarød eller ultralyd. Det krever imidlertid en tilleggssensor, mens vi tilbyr samme sensor som for touch, noe som er mer kostnadseffektivt og mer sømløst, sier Wollan.

ROBUST TEKNOLOGI: Berøringsskjermer med Touchnetix-teknologi og den norskutviklede chipen tåler regn og tøffe forhold. Foto: Touchnetix

Mywo

  • Utvikler chip-sensorteknologi for avanserte høykvalitets touchscreen systemer.
  • Etablert i 2016 av Vegard Wollan og Gaute Myklebust.
  • Wollan var en del av studentkullene ved NTH som tidlig på 90-tallet utdannet seg innen elektronikk og telekommunikasjon, og som senere resulterte i suksesser som Fast Search & Transfer, Chipcon og Atmel.
  • Sammen med Alf-Egil Bogen skapte Wollan og Myklebust mikrokontrolleren AVR, som amerikanske Atmel Corporation valgte å satse på i 1995. I 2016, rett etter at Atmels amerikanske konkurrent Microchip Technology kjøpte selskapet for cirka 30 milliarder kroner, takket Wollan og Myklebust for seg i Atmel og etablerte MyWo.