Gjorde «sinnssyk idé» om til 50 milliarder stor formue

Daniel Dines tok en råsjans for 15 år siden. Det angrer han ikke på i dag.

RIK MANN: Daniel Dines, konsernsjef i UiPath, er nå en rik mann etter at han tok en sjanse for 15 år siden. Foto: NTB
Teknologi

Daniel Dines slet de første årene etter han flyttet fra Romania for å jobbe for Microsoft i USA i 2001, men utfordringene la grunnlaget for en av verdens største formuer. 

Fire år senere returnerte utvikleren til hjemlandet for å starte selskapet som nå er kjent som UiPath – automatiseringsselskapet som debuterte på Wall Street onsdag.  

Selskapet hentet før børsnoteringen 1,3 milliarder dollar – 10,8 milliarder kroner – i en emisjon. 

Dines eier aksjer for til sammen 6 milliarder dollar – rett under 50 milliarder kroner – i selskapet, ifølge data fra Bloomberg. Det gjør ham til en av verdens 500 rikeste mennesker.

UiPath var i 2019 verdsatt til 7 milliarder dollar, men har nå steget til hele 39,2 milliarder basert på aksjekursen fredag på 75,52 dollar. 

– Som et resultat av å jobbe i Microsoft fikk jeg en sinnssyk idé om å dra hjem igjen og starte et eget selskap, sa Dines under den årlige teknologikonferansen Montgomery Summit i fjor.

«Å starte et selskap fra et lite sted uten noe marked har en skjult fordel: Det tvinger deg til å tenke globalt fra dag én», skrev Dines i et notat til dokumentene da selskapet gikk på børs tidligere i uken.

UiPath tilbyr kundene en software som gjennomfører forretningsprosesser som tidligere var utført av mennesker over til roboter. Det kan dermed frigjøre menneskelig arbeidskraft så de kan bruke tiden sin på verdiskapende oppgaver.