Får 11 millioner til AI-prosjekt for tannhelse

Boneprox får 11 millioner kroner til å finansiere et av verdens største forskningsprosjekter innen tannhelse basert på AI.

PENGER TIL NYTT FORSKNINGSPROSJEKT: Theodor Remman (t.v.), gründer og daglig leder i Boneprox, får 11 millioner kroner av Forskningsrådet. Her fra Oris Dental Lysaker, der tannlege Arild Aarnseth og tannhelsesekretær Melinda Khadar tar bilde som skal analyseres gjennom Boneprox. Foto: Eivind Yggeseth
Teknologi

– Hele prosjektet har et budsjett på godt over 21 millioner kroner. Vi hadde planer om å gjennomføre uansett, men det er utrolig kult at Norges Forskningsråd går inn med støtte, sier Theodor Remman, en av gründerne i Boneprox.

Forskningsrådet går nå inn med 11 millioner kroner i prosjektet som går under navnet «AI-Dentify».

Det handler kort fortalt om å bruke bildeanalyse fra tenner og munn samt AI til å finne sykdommer som ikke bare er relatert til det orale. 

– Det kan være både hjerteinfarkt og diabetes, sier Remman.

Startet med benskjørhet

Selskapet ble startet opp med benskjørhetsanalyse via røntgenbildene som umiddelbart kan avdekke om en pasient lider av osteoporose eller har risiko for å utvikle dette.

Tannleger kan avdekke flere alvorlige sykdommer bare ved å studere røntgenbilder, men det er tidkrevende. Så lenge et øye kan se det, kan også maskiner læres opp til å se det
Theodor Remman, Boneprox

Ideen høstet mye ros i oppstartsmiljøet, og for tre år siden stakk selskapet av med DNB-prisen «DNB Healthcare Prize 2017».

UTVIDER: Theodor Remman i Boneprox startet med bildeanalyse av tenner for å avsløre benskjørhet. Foto: Eivind Yggeseth

Boneprox har nå fått med seg tunge samarbeidspartnere som Sintef og Kompetansesenteret Tannhelse Midt for bruk av AI ved analyse av røntgenbilder for å identifisere orale sykdommer. Remman mener det ikke er noen grunn til at Norge ikke skal være fremst i verden på AI og tannhelse.

– I Hunt-databasen har de samlet 25.000 røntgenbilder, og på disse skal vi bruke blant annet AI for å finne ulike mønstre, sier han.

– Hva er sannsynligheten for at dere lykkes?

– Vi tror den er stor. Tannleger kan avdekke flere alvorlige sykdommer bare ved å studere røntgenbilder, men det er tidkrevende. Så lenge et øye kan se det, kan også maskiner læres opp til å se det.

Kroppens speil

Hovedprosjektet handler først og fremst om å finne orale sykdommer og sekundært finne andre sykdommer.

– Peronditt, som er en tannfestesykdom, fører til at det dannes bakterier som transporteres videre i kroppen. Det er allerede kjent at det er korrelasjon mellom peronditt og systemsykdommer som for eksempel hjerteinfarkt og diabetes, sier Remman.

– Det sies at munnen er kroppens speil, men tannhelse er ikke en del de andre helsetjenestene. Vi forsøker å få til samhandling og bedre samarbeid, fortsetter han.

AI og maskinlæring vil effektivisere tannklinikkene ved at AI-Dentify blir et støtteverktøy for tannlegene. Teknologien kan også settes til enklere oppdrag som å telle tenner, noe svenskene må rapportere inn til Försäkringskassan, tilsvarende Folketrygden i Norge.

– Hvor lang fremme er dere på AI?

– Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om andre AI-prosjekter, men bare det å få med Sintef på laget i forskningsarbeidet vitner om at det rangeres høyt. Vi kjenner ikke til så mange andre AI-prosjekter innenfor tannhelse, men vi har fått mange telefoner fra blant annet svenske og norske tannklinikker som bruker vår teknologi fra før, sier Remman.

Boneprox har nå sikret seg kapital for å ta unna prosjektene de har på blokken, men på sikt er det ikke utenkelig at selskapet åpner opp for investorer, ifølge gründeren.