<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dårlig timing på Kahoot-kjøp

Lyses IT-direktør Geir Arve Vika er imponert over Cognite, Oda og Autostore, og på børs kunne Kahoot-investeringen vært bedre.

Publisert 18. juli 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 565 ord
GODT FORBEREDT: Energi- og telekomselskapet Lyse var i mål med et stort digitalt samhandlingsløft da pandemien rammet. Foto: Lyse

1. Hvordan påvirker coronakrisen virksomhetens IT-investeringer?

– Coronakrisen har i liten grad påvirket våre IT-investeringer. Coronakrisen for vårt vedkommende har hatt størst påvirkning på vår evne til samhandling uavhengig av lokasjon. Vi gjennomførte et digitalt løft med samhandling som tema som var ferdigstilt med perfekt timing før krisen inntraff. 

– Det medførte en relativt lett overgang til utstrakt bruk av hjemmekontor. Vi lever jo blant annet av og for å levere fiber til hjemmet, så for oss har den siste tiden også vært en ytterligere bekreftelse på hvor utrolig viktig den digitale infrastrukturen vår er for samfunnet.

2. Hva blir det neste store IT-prosjektet i din virksomhet?

– Vi har nesten sluttet å snakke om «IT-prosjekter» og «forretningsprosjekter». Vi ser at dette smelter sammen. Vi har til stadighet store prosjekter på gang knyttet til å levere merkevarene Altibox og Smartly enda mer sømløst til kunder i hele landet, sørge for at kraftverkene er tilgjengelige og går når de skal, understøtte nødvendig elektrifisering av samfunnet, og sikre at vi jobber mest mulig effektivt i alle deler av konsernet. 

– Alt dette krever gode IT-leveranser. En organisasjon med fokus på kontinuerlig forbedring har hele tiden store prosjekter løpende.

Geir Arve Vika. Foto: Lyse

3. Hvordan bruker dere ny teknologi som kunstig intelligens, roboter og blockchain?

– Det er fort gjort å følge en hype å bare adoptere all ny teknologi når den kommer, men det viktig å knytte det til relevante scenarier for egen virksomhet. Veldig ofte kan en løse utfordringene på mye enklere måter enn å ta i bruk neste generasjon teknologi. Det dreier seg om å balansere bruk i forhold til modenhet på teknologien. Blockchain er ikke tatt i operasjonell bruk hos oss, men bruk av roboter og en tidlig fase av kunstig intelligens er implementert.

4. Er bitcoin en boble eller fremtidens valuta?

– Når neste generasjon bitcoin er på plass, kan det gjerne bli en felles fremtidens valuta. Det er imidlertid fortsatt et par faktorer som må på plass, blant annet bør utvinning av bitcoin gjøres karbonnøytralt, samt det bør settes noen globale rammer rundt teknologien.

5. Hva er Norges mest spennende teknologiselskap?

– Med å se teknologi fra forskjellige ståsted og anvendelse er det god grunn til å fremheve noen utrolig spennende men også veldig forskjellige selskaper. AutoStore, Cognite og Oda som den siste tiden virkelig har fått den internasjonale anerkjennelsen de fortjener.

6. Har du investert i teknologiselskaper på børs? 

– En gang , Kahoot – og ikke med beste timing, men det er en interessant aksje å følge fordi de er On a mission to make learning awesome.

7. Hva bør vår neste regjering gjøre for at Norge blir en bedre teknologinasjon?

– De bør innføre en enda sterkere satsing på samarbeidet mellom utdanningsinstitusjoner, forskningsmiljøer og næringsliv. Det trengs vesentlig økte insentiver for å ta imot et større antall stipendiater. I tillegg bør man fremheve tydelige satsingsområder, ikke smøre tynt utover en for bred satsing.

8. Hvordan håndterer dere utfordringen med kompetanseunderskudd i IKT–næringen?

– Vi rekrutterer i større grad aktivt basert på basiskompetanse hos relevante utdanningsinstitusjoner og utvikler/tilfører kompetanse internt. Vi forsøker samtidig å aktivt påvirke utdanningsinstitusjoner til å tilrettelegge for nødvendig relevant utdanning.

Geir Arve Vika

Alder: 58

Utdanning: Teknisk og Lederutdanning i Forsvaret, Org & arbeidslivspsykologi UIB, «Livets skole»

Tiltrådte: 1. april 2011

Medlem av ledergruppen: Strategi & Teknologi

Favorittapp: Dashlane, en mer bekymringsfri hverdag knyttet til sikre passord og oppbevaring av annen viktig informasjon.

Favorittnettsted: google.com, min inngang til hele universet