<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fjernet app som finner falske anmeldelser på forespørsel fra Amazon

Apple har fjernet appen Fakespot fra App Store etter at Amazon klagde på appen. 

Publisert 18. juli 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 578 ord
ØKENDE PROBLEM: Falske anmeldelser er et økende problem hos nettforhandlere som Amazon. Foto: John Locher

Apple har fjernet appen Fakespot, som er en velkjent app for å identifisere falske produktnyheter, fra App Store. Det var etter at Amazon klagde på at appen ga misvisende informasjon og at det var potensielle sikkerhetsrisikoer med appen, skriver CNBC.

Fakespots app fungerer ved at den analyserer kredibiliteten til en anmeldelsene på en produktside på Amazon, og gir den en karakter fra A til F. På denne måten gir appen kundene anbefalinger av produkter som scorer høyt på kundetilfredshet.

Amazon har uttalt at de rapporterte Fakespot til Apple for videre undersøkelser etter at det kom en ny, redesignet versjon av appen. Den nye versjonen av appen viste nettsiden til Amazon med en Fakespot kode og innhold som la seg på toppen. Amazon uttalte at de ikke tillater dette. 

– Denne appen gir kundene misledende informasjon om våre selgere og deres produkter, skader våre selgeres forretninger og skaper en potensiell sikkerhetsrisiko, uttalte en talsperson fra Amazon skriver CNBC.

Fredag kveld var ikke applikasjonen Fakespot lenger tilgjengelig på App Store.

Økende problem med falske anmeldelser

Misledende eller falske produktanmeldelser er et økende problem for nettforhandlere, inkludert Amazon. Selskapet har den siste tiden økt deres innsats for å identfisere og få bukt med falske nyheter.

 Amazons handelsplattform for tredjepartsselgere har millioner av selgere vokser mye og står for mer enn halvparten av Amazon sine salgsinntekter. Imidlertid har det også blitt en arena for falske anmeldelser, forfalskninger og usikre produkter. Rettsinstanser verden over har tatt grep for å få bukt med falske anmeldelser på Amazon.

I takt med at falske anmeldelser fortsetter å herje på internett, vokser tredjeparts applikasjoner og nettsider som hjelper kunder til å identifisere falske anmeldelser,som Fakespot, ReviewMeta og ReconBob, fram.

Apple sa i en uttalelse at Amazon 8. juni innledet en tvist med Fakespot-appen om immaterielle rettigheter. Apple sa at de tilrettela for at Fakespot kunne holde appen sin i App Store og ga dem "god tid" til å løse problemet. Den nådde deretter ut til Fakespot 29. juni, uker før appen deres ble fjernet fra App Store, skriver CNBC.

Ønsker forklaring på avgjørelsen

Apple har ikke umiddelbart uttalt en årsak til at de fjernet Fakespot. De svarte ikke på CNBCs henvendelser med spørsmål om hvilke App Store retningslinjer som FakeSpot ikke fulgte, men Amazon har pekt ut to.

En retningslinje sier at apper må sørge for at de har tillatelse til å bruke, få tilgang til, tjene penger på tilgang til eller vise innhold fra en tredjepartstjeneste. En annen retningslinje sier at apper ikke skal inneholde falsk informasjon og funksjoner.

Videre mener Amazon at Fakespots kodeteknikk gjør det mulig for appen å samle og spore informasjon fra kunder. Amazon har også tidligere i år hevdet det samme om Pay-Pals programtillegg i nettlesere som lar brukere inne kuponger når de handler på nett, og da advarte de at det kunne være en sikkerhetsrisiko.

Grunnlegger og administrerende direktør i Fakespot Saoud Khalifah sier at han ikke var enig i Amazon sine uttalelser om at Fakespot har sikkerhetsrisikoer og uttalte at Fakespot ikke samler brukeradata og selger det ikke til tredjeparter.  Videre forklarte Khalifa at mange nettsider samler og sporer brukerinformasjon, inkludert Amazon

– Vi stjeler ikke brukerinformasjon og vi har aldri gjort det. De har ingen bevis og Apple reagerte på dette uten bevis. 

Direktøren for Fakespot Saoud Khalifah mener at Apple ikke ga Fakespot en adekvat advarsel som advarte dem om at appen kan bli tatt bort fra App Store eller muligheten til å rette opp problemer med appen, skriver CNBC.

Fakespots app er i skrivende stund fortsatt tilgjengelig på Google Play og Android enheter.