Aker Carbon Capture-utfordrer mottar betydelig kontrakt

Karbonfangstmyggen CO2 Capsol har fått kontrakt som underleverandør av CCS-teknologi til et av Scandinavias største karbonfangstprosjekter.

STORFANGST FOR CCS-MYGG: Fra venstre adm. direktør Jan Kielland, kommunikasjonsdirektør Tone Bekkestad og styreleder Endre Ording Sund i CO2 Capsol. Foto: Anders Horntvedt
Teknologi

Det norske karbonfangstselskapet CO2 Capsol skal levere karbonfangstteknologi til det som skal bli Skandinavias største karbonfangstenhet, skrev selskapet i en pressemelding tirsdag. 

I pressemeldingen fremkommer det at Stockholm Exergi har tildelt britiske Petrofac en FEED-kontrakt for å utvikle en karbonfangstfasilitet på ett av deres kogenerasjonsanlegg. Med seg på laget har de CO2 Capsol som underleverandør av selve karbonfangstteknologien. 

Anlegget i Stockholm har et fangstpotensiale på opp til 800.000 tonn CO2 årlig, og blir med det Skandinavias største karbonfangstenhet, ifølge CO2 Capsol. 

Konkurrerer med Røkke

Røkkes mye omtalte Aker Carbon Capture utvikler også karbonfangstteknologi, men bruker annen teknologi enn CO2 Capsol. Der Aker Carbon Capture har en amin-basert løsning, benytter CO2 Capsol kaliumkarbonat oppløst i vann.

Administrerende direktør i CO2 Capsol, Jan Kielland, har full tro på at det er mer enn nok plass til flere aktører i markedet.

– I 2060 må man fange 6 milliarder tonn CO2 i året for å oppfylle målsettingene i Paris-avtalen ifølge IEA. Så ja, det blir mer enn nok arbeid til både oss, Aker og mange andre. Det blir en industri som vil sysselsette millioner av mennesker i fremtiden, sa Kielland til Finansavisen i fjor.

Aker Carbon Capture har likevel betydelig mye mer å rutte med enn konkurrenten, med sin markedsverdi på 9,5 milliarder kroner, mot CO2 Capsols markedsverdi på rett i overkant av 320 millioner kroner.

Med kjente investorer på slep

Finansavisen har tidligere skrevet om en emisjon i CO2 Capsol, der investorer som Arne Fredly, Kristian Lundkvist, Ketil Skorstad og Kristian Falnes tegnet aksjer til en kurs på 3,73 kroner.

Av disse er Lundkvist, Skorstad og Falnes igjen på aksjonærlisten med eierandeler i selskapet på henholdsvis 3,8, 2,0 og 1,2 prosent.  

Selskapet handles foreløpig på Euronexts NOTC-liste, der den omsettes for 9 kroner aksjen. Det innebærer en oppgang fra emisjonskursen på 141,2 prosent for investorene.

Notering i sikte?

CO2 Capsol har tidligere varslet om mulig børsnotering ovenfor Finansavisen

– Selskapet ser for seg en notering på Euronext, men vi har ikke fastlagt en dato ennå, sa Kielland til Finansavisen i januar.

Ideen virker ikke helt uhørt, med tanke på investorenes begeistring både for CO2 Capsol i emisjonen tidligere i år, og for dets børsnoterte konkurrent Aker Carbon Capture. Røkkes Carbon Capture har hatt en enorm vekst på børs, og steget hele 893,5 prosent fra tegningskursen på 1,70 kroner i løpet av det snaue året som har gått siden notering.