– Halvledermangel vil fortsette i 2022

Den tyske bilprodusenten Daimler AG tror den globale mangelen på halvledere vil fortsette i 2022.

HALVMANGEL: Ola Källenius konsernsjef i Daimler tror mangelen på halvledere vil fortsette i 2022. Foto: Daimler
Teknologi

Daimler AG – som står for produksjonen av blant annet Mercedez-Benz – kuttet i år tilbake på produksjonen på grunn av halvledermangelen, melder Reuters

Mangelen kommer som følge av at etterspørselen etter biler har skutt i været etter den økonomiske innhentingen etter pandemien. Det presser opp prisene på nye og brukte biler – spesielt når varelagerene krymper.

Ifølge en beregning utført av konsulentselskapet AlixPartners har den globale chipmangelen kostet bilbransjen til sammen 110 milliarder dollar i 2021. Daimler har produsert biler som venter på halvledere for å kunne ferdigstilles.

– Vi har noen uferdige biler, men vi kan ikke la denne ballongen blåse ut av proporsjoner, sa adm. direktør i Daimler, Ola Källenius.

Dette er halvledere

  • Halvledere er en gruppe stoffer som leder elektrisk strøm dårligere enn metalliske ledere, som kobber, men bedre enn isolatorer, som glass.
  • Bruk av halvledere danner grunnlaget for hele den moderne mikroelektronikken.
  • Halvledermateriale inngår som en nødvendig bestanddel i komponenter som dioder og transistorer.
  • I mikroelektronikk er det vanlig at svært mange, opptil flere millioner enkeltkomponenter lages i samme brikke av monokrystallinsk halvleder, vanligvis i silisium.

Konsernsjef for Intel Corp, Pat Gelsinger, mener det kan ta flere år før den globale mangelen på halvledere er løst.

– Selv om næringen har tatt skritt for å håndtere begrensninger på kort sikt, kan det fortsatt ta et par år for økosystemet å løse mangel på støperikapasitet, underlag og komponenter, sier Gelsinger.