Splitter ny proff-Mac til prisen av en velutstyrt Passat

Apple har lansert nye, kraftige MacBook-modeller og toppspekket sendes prisen til himmels. 

Publisert 19. okt. 2021 kl. 13.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 505 ord
KRAFTPAKKE: Apples nye Macbook Pro-modeller. Foto: Apple

Apple holdt i går lansering med tittelen «Unleashed» – og spiller med det på at kraften fra sine nye M1-chiper har blitt sluppet løs.

Epleselskapet introduserte to nye MacBook Pro-maskiner og øreproppene AirPods 3.

Nye bærbare kraftpakker

Nye MacBook Pro-maskiner har vært på toppen av ønskelisten til hærskarer av video- og bilderedigerende eplefantaster verden over. 

Det er skjermen som vil være blikkfanget på denne utgaven av MacBook Pro. Et Mini LED-panel med støtte for 120 Hz ProMotion og en lysstyrke på inntil 1.600 nits gir sylskarpt – og ikke minst høyfrekvent oppdatering – når man ser på film og serier eller gamer.

En vanlig bærbar PC kan til sammenligning i dag typisk nå mellom 300 og 500 nits. En vanlig PC-skjerm har rundt 60 Hz og doblingen av oppdateringsfrekvensen vil sørge for et enda mer silkemykt inntrykk ved bruk. 

Den nye 14-tommeren har en relativt smal ramme rundt skjermen på 3,5 mm, men har nå fått en busslomme på sentrert på toppen av skjermen – slik vi kjenner fra iPhone – som huser kameraet. 

Ytelsen i de nye maskinene er enorm og høster rosende ord fra flere ekspert. Deriblant anerkjente Marques Brownlee – mannen bak YouTube-techkanalen MKBHD. 

Kjærkomment gjensyn

Det har i forkant av lanseringen ryktes at Apple ville gjeninnføre sårt savnede trekk som HDMI-inngang, MagSafe-lader og SD-kortleser – og ønskene ble innfridd.

Både MacBook Pro 14" og MacBook Pro 16" er utstyrt med tre Thunderbolt 4-kontakter, én HDMI-kontakt, SD-kortleser og MagSafe 3, som Apple kaller den nye, magnetiske ladeporten.

Du kan også lade med en USB-C-lader dersom du av en eller annen merkelig grunn foretrekker det.

Flere ettertraktede innganger er reintrodusert. Fra venstre: SD-kortleser, USB-C-inngang og HDMI-inngang – sterkt ønsket av fotografer og andre proffbrukere. Foto: Apple

MacBook eller Passat?

Prisen for 14-tommeren starter på 23.490 kroner, og leveres med M1 Pro-brikke, 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring. Ønsker du M1 Max-brikka, er startprisen på 34.490 kroner, og da får du i tillegg 32 GB minne og en kraftigere lader på 96 watt.

MacBook Pro 16 starter på 29.490 kroner, og leveres med 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring. 

Makset ut koster en MacBook Pro 16-tommer rett under 80.000 kroner. Det er ikke langt unna det samme som en velutstyrt, brukt Passat

Da får du Apple M1 Max-chip med 10-kjerners CPU, 32-kjerners GPU, 16-kjerners Neural Engine, 64 GB fellesminne, 8 TB SSD-lagring og vi slenger med redigeringsprogrammene Final Cut Pro og musikkredigeringsprogrammet Logic Pro også – for sikkerhets skyld.

Både MacBook Pro 14 og 16 kommer i fargene sølv og stellargrå.

AirPods 3

Apple lanserte også en ny versjon av de populære AirPods-proppene – AirPods 3. 

Øreproppene må ikke forveksles med AirPods Pro som har støykansellering og små plastputer som går inn i øregangen. Dette er en oppgradering av innstegsmodellen og de normale AirPodsene i hardplast. 

OPPGRADERT: AirPods 3 har fått flere oppgradering fra forrige generasjon. Foto: Apple

Nytt i år er imidlertid at de er vann- og støvbestandige, har bedre batteritid – 6 timer lyttetid og 30 timer totalt med strøm fra ladeetuiet – og har støtte for 3D-lyd. 

En kjærkommen nyhet er også at de kan spores via Hvor er?-appen, hvis du mister dem. Det var en mulighet forbeholdt Airpods Pro og Airpods Max frem til nå.